Týden od 2. do 8. února 2004

3. 2. 2004 - 21:30 | Téma | red

Týden od 2. do 8. února 2004 zdroj: tisková zpráva

Tipy Jana Jaroše na umělecké snímky na televizních obrazovkách: Ex-Python, Gattaca, Targets a další... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Večer na téma... Ex-Python ČT 2, neděle 8. února, 20

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Terry Gilliam Večer na téma... Ex-Python

ČT 2, neděle 8. února, 20.00

Představovat anglickou skupinu šesti komiků Monty Python je určitě zbytečné, na obrazovce jsme mohli spatřit téměř vše, co vyplodila. Po jejím rozpadu se asi nejlépe uchytil režisér Terry Gilliam. Ten si vstřícné a nadšenecké české prostředí (byl mimo jiné i hostem jedné z Letních filmových škol) natolik oblíbil, že se rozhodl natočit tady i svůj nejnovější film inspirovaný osudy i pohádkami bratří Grimmů. Česká televize přichystala komponovaný pořad, v němž vedle reportáže z právě natáčeného snímku uvede i další zajímavé příspěvky. Spatříme několik epizod ze "svatokrádežného" seriálu Monty Pythonův Létající cirkus, kde autoři rádi demaskují dějinné mýty i přinášejí provokativní pohledy na přítomnost. Výstižný dokument Filmy Terryho Gilliama přiblíží tvůrčí dráhu tohoto mimořádného umělce. A ponaučení? Humor Monty Pythonů by povinně měli studovat nejen nováčtí baviči, ale i jejich roztlemené publikum.

(Terry Gilliam je v Čechách a na Moravě častým hostem.)

FILMY

Manns Mannovi - román století (Die Manns - Ein Jahrhunderroman)

ČT 2, středa 4. února, 22.35

Opakování úspěšného trojdílného televizního filmu německé televize přivítají hlavně ti, kdo jej neviděli, ale zato již slyšeli na něj pět chválu. Tvůrci se kombinují hrané pasáže se vzpomínkami a dokumenty, v nichž seznamují s dobovými podmínkami. Osudy slavné umělecké rodiny totiž procházejí několika desetiletími a zpracování se vyznačuje snahou přiblížit především lidský rozměr jednotlivých postav. Takže slavní romanopisci nejsou nijak idealizováni, dovíme se o jejich bohémských sklonech, slabostech i nejrůznějších naivitách. Ústřední postavu Thomase Manna výtečně ztělesnil Armin Mueller-Stahl, nedávný host Febiofestu.

Targets Terče (Targets)

ČT 2, čtvrtek 5. února, 22.40

Další repríza seznamuje s kdysi ceněným filmem Petera Bogdanoviche, který své vyznání dávným hvězdám filmového plátna kombinuje s motivem zcela současným - se střelbou maniakálního útočníka na nevinné, vyděšené lidi. Zamýšlí se nad silou magie pohyblivých obrázků: proslulý představitel filmových hororů (Boris Karloff tu vlastně hraje jakoby sebe samého) se pokusí šíleného střelce zastavit. Po více než čtvrtstoletí, které uplynulo od natočení Terčů, však film místy vyznívá přece jen přepjatě a směšně.

Gattaca Gattaca (Gattaca)

ČT 2, sobota 7. února, 11.00

Rovněž tato komorně pojatá sci-fi je reprízována. Svět budoucnosti, který je zde načrtnut je děsivý: genetické inženýrství pokročilo natolik, že jsou vyloučeny jakékoli nežádoucí odchylky, neřku-li vady. Proto má hlavní hrdina, zplozený "normálně", takové potíže při prosazování kariéry astronauta. Přinášená výpověď je však někdy zbytečně tezovitá, někdy ploše ilustrativní. Důraz na dobrodružná klišé také konečnému výsledku neprospívá.

Tři přání

Nova, sobota 7. února, 12.20

Upozorňovat na známou satirickou komedii pánů Kadára a Klose by se mělo co nejčastěji. Svého času zakázaný film (v roce 1958 příliš zlehčoval morálku tzv. socialistického člověka) využívá půdorysu moderní pohádky s kouzelným dědečkem, aby prozkoumal, zda hmotné výhody a peníze skutečně přinášejí štěstí. Ačkoli vyprávění plyne těžkopádně, vyřčené poselství ani dnes neztrácí svou aktuálnost.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.