TV tipy Jana Jaroše: týden od 29. listopadu do 5. prosince - ART

2. 12. 2004 - 9:35 | Téma | red

TV tipy Jana Jaroše: týden od 29. listopadu do 5. prosince - ART zdroj: tisková zpráva

Příběh z Bronxu, Děti svého věku, Stín viny... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Příběh z Bronxu (A Bronx Tale) Neděle 5. prosince, ČT 2, 0

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

TV_OK_49 Příběh z Bronxu (A Bronx Tale)

Neděle 5. prosince, ČT 2, 0.15

Režijní debut Roberta De Nira ukazuje nesnadné mladičkého hrdiny v italské čtvrti New Yorku. Zvídavý i citlivý mládenec, sledovaný v několika časových etapách od dětství až na práh dospělosti, se musí vyrovnávat s nástrahami v podobě charismatického mafiána, ale také s příkladem svého čestného otce, který pracuje jako řidič autobusu. De Niro obsadil do jedné z hlavních rolí sám sebe, dále uvidíme Chazze Palminteriho, podle jehož divadelní hry film vznikl.

FILMY

TV_OK_49 Pes, který měl rád vlaky (Pas koji je voleo vozove)

Pondělí 29. listopadu, ČT 2, 21.45

Ve druhém titulu z minicyklu Gorana Paskaljeviće se opět setkáváme s tematikou "zbytečných" lidí, kteří se nedokáží prosadit, kteří živoří na společenském dně. Hledají sebe samé, neschopni vyrovnat se s minulostí, neschopni představit si světlejší budoucnost. Hlavní hrdinkou je mladičká Mika (ztvárňuje ji Svetlana Bojkovićová), uprchlá trestankyně, kterou osud svede dohromady s vysloužilým kaskadérem (Bata Živojinović). K těmto jedincům citově již okoralým, ba bezohledným, se připojí i ostýchavý mladík (Irfan Mensur), jenž vyrostl v dětském domově. Mládenec se do Miky horoucně zamiluje, aniž chápe její odmítavé reakce, nechápe, že dívka v něm vidí jen zbytečnou přítěž, svědka vlastních proher, že není ještě připravena opětovat prokazovanou důvěru.

TV_OK_49 Osvícení zaručeno (Erleuchtung garantiert)

Středa 1. prosince, ČT 2, 20.00

Německá režisérka Doris Dörrieová má dobře odpozorovanou mentalitu mužů, jimž se ve svých filmech hojně věnuje. V tomto snímku s jistou dávkou nadsázky i účastnosti vypráví o putování dvou bratrů Uwe a Gustava, které přestaly bavit vymoženosti západní civilizace i rodinné trable a zatouží po pročištění duše v asijském klášteře, kde je v ceně cesty "osvícení zaručeno". Vydají se tedy do dalekého Japonska, kde si hodlají upevnit duševní zdraví přimknutím se k zenbuddhismu. Leč nepočítají s tím, že v tamním klášteře potkají sice lidi milé a vstřícné, avšak mentalitou zcela odlišné.

TV_OK_49 Děti svého věku (Les enfants du siècle)

Středa 1. prosince, ČT 2, 22.05

Velcí umělci často bývají nespoutaní, vylučují se z průměru, jejich osobní život provázejí konflikty. Francouzské spisovatelce George Sandové (vlastně by se mělo psát Sand, protože si záměrně zvolila mužský pseudonym) se nevyvedlo několik milostných vztahů, mimo jiné k i Alfredu de Mussetovi. Proti milencům stála nejen de Mussetova šlechtická rodina, ale takové milencova až chorobná přecitlivělost, těžce se srážející s partnerčinou vůlí po rovnoprávnosti. Slavný milostný skandál z první půle 19. století, situovaný do Benátek, využila režisérka Diane Kurysová k pečlivé kresbě zvolené epochy i jednání zvolených postav v ní. Do hlavních obsadila Juliette Binocheovou a Benoita Magimela.

TV_OK_49 Honolulu Baby

Čtvrtek 2. prosince, ČT 2, 21.50

Italský herec a režisér Maurizio Nichetti sice ztratil svou někdejší průbojnost i objevnost, natáčí filmy řekněme spotřebnější, ale stále si přitom udržuje určitou duchaplnost. Ve vysílaném filmu, který přechýlil k lehce absurdní komedii, vyobrazil, jak se lze zbavovat nadbytečných pracovníků. Stačí je vyslat do vzdálené exotické země, nejlépe ještě necivilizované, aby tam hledali neexistující suroviny. To se přihodí i hlavnímu hrdinovi (toho si zahrál přirozeně Nichetti) vyprávění, ušlápnutému inženýru, jenž je vyslán kamsi do Jižní Ameriky. Tam se ocitá v malém městečku, které práceschopní muži opustili, takže tam převažuje ženská populace. Hrdina, jenž je ženatý a navíc rozhodnutý zůstat své ženě věrný, se záhy ocitá v ožehavých situacích.

Rukama nevinnosti

Pátek 3. prosince, ČT 2, 23.10

Podle předlohy Norberta Frýda natočil režisér Viktor Polesný drama pojišťovacího likvidátora, jenž se urputně snaží vypátrat pozadí záhadné autohavárie. Jenže jeho výklady poznenáhlu přerůstají v blouznivé halucinace, kdy přestává rozlišovat mezi doložitelnou realitou a svými smyšlenkami. V hlavní roli se představí Stanislav Zindulka. Vyprávění je zajímavé především pro formální stránce, zaujme nakládání se znepokojivými vizemi, které postupně zdají pohlcovat hrdinův úsudek.

TV_OK_49 Stín viny

Neděle 5. prosince, ČT 1, 20.00

Repríza detektivního příběhu podle Patricka Quentina je elegantně vykroužena, režisér Zdeněk Zdelenka se opírá o spolehlivé herce s Janem Šťastným, Veronikou Freimanovou, Terezou Brodskou a Janem Hrušínským v čele. Z poměrně jednoduché zápletky se vyklube napínavý příběh, v němž se všichni stávají podezřelí. Na koho padne stín viny v překvapivém závěru...


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 29. listopadu až 5. prosince
Ve 49. týdnu Skála a v ní - S. Connery, dále Pláž (Di Caprio), Robocop a další filmy a seriály.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.