TV Tipy Jana Jaroše: týden od 22. do 28. listopadu - ART

25. 11. 2004 - 10:11 | Téma | red

TV Tipy Jana Jaroše: týden od 22. do 28. listopadu - ART zdroj: tisková zpráva

Hostina, Síla lidskosti - Nicholas Winton, Kníže Myškin je idiot... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Hostina Pátek 26. listopadu, ČT 2, 23.05 Satirik Petronius patřil k výrazným osobnostem Neronovy doby, na císařově dvoře se vypracoval do postavení respektovaného rozhodce ve věcech jemného vkusu

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Hostina Hostina

Pátek 26. listopadu, ČT 2, 23.05

Satirik Petronius patřil k výrazným osobnostem Neronovy doby, na císařově dvoře se vypracoval do postavení respektovaného rozhodce ve věcech jemného vkusu. Snažil se tlumit krutovládcovy choutky, ustupoval jeho namyšlenostem, přikyvoval, když se Nero vydával za nejlepšího básníka na světě. Ale každé ustupování má své meze a také Petronius se nakonec ocitl na rozcestí, kdy musel řešit, jak se má dál zachovat. Petroniův příběh sepsal Jiří Hubač, zaměřiv se na konflikt mezi uměním a mocí, mezi svobodou a tyranií. Režie se ujal Viktor Polesný a do hlavní role obsadil Jiřího Bartošku, dále hrají M. Vašut, V. Marek, I. Chýlková, J. Vinklář a další.

FILMY

Hlídač pláže v zimním období Hlídač pláže v zimním období (Čuvar plaže u zimskom periodu)

Pondělí 22. listopadu, ČT 2, 21.30

Goran Paskaljević patří mezi jugoslávské režiséry, kteří filmové vzdělání získali na pražské FAMU. A české snímky 60. let (najmě Formanovy či Passerovy) i na něho mohutně působily - dokonce natolik, že jim ve své prvotině (v tuzemských kinech se kdysi uváděla pod názvem Strážce pláže v zimním období) vzdal hold převzetím obdobné vypravěčské poetiky. Hlavním hrdinou je poněkud nekňubovitý, nicméně veskrze sympatický mladík Dragan (Irfan Mensur), jenž se jen s velkými překážkami staví na vlastní nohy, obtížně hledá sebeuplatnění, těžce prosazuje svou představu o rodinném štěstí, které se liší od maloměšťáckých jistot rodičovské generace. Režisér však také staví na Draganově zázemí, na směšně znesvářených rodičích i příbuzných, kteří se ustavičně vnucují s dobře míněnými radami.

Co vítr dal a vzal Co vítr dal a vzal (El viento se llevo lo que)

Čtvrtek 25. listopadu, ČT 2, 21.50

Fantaskní příběh s groteskními prvky i sentimentálním podložím - takovým je tento argentinský snímek režiséra Alejadra Agrestiho. Vypráví o mladičké taxikářce, kterou již unavuje zmatečný život ve velkoměstě, a proto se rozhodne odjet pryč, na argentinský venkov. Zakotví v městečku, kde se jako by zastavil čas, kde vše určuje magická moc filmů, promítaných v tamějším kině. Problém spočívá nanejvýš v tom, že filmové kotouče bývají občas zpřeházené, ale ani to nakonec nevadí, protože i tak dávají nějaký smysl. Jako nedostižnou hvězdu zde uctívají francouzského herce Jeana Rocheforta, který tam dokonce osobně přijede - a okamžitě se zařadí mezi svérazné postavičky tamního mikrosvěta.

Síla lidskosti - Nicholas Winton Síla lidskosti - Nicholas Winton

Pátek 26. listopadu, ČT 2, 16.50

O anglickém burzovním makléři Nicholasu Wintonovi nikdo dlouhá desetiletí netušil, jaký spasitelský čin uskutečnil v roce 1939 - zachránil přes šest stovek židovských dětí, jimž zajistil pobyt v Anglii. Z hlavního nádraží v Praze vypravoval jeden vlak za druhým, než výbuch druhé světové války vše zastavil. Mezi zachráněnými byl např. i pozdější slavný režisér Karel Reisz. Dokument o ušlechtilém skutku natočil Matej Mináč, jemuž se podařilo přivést před kameru nejen stařičkého Wintona, ale i mnohé z lidí, kteří mu vděčí za svůj život.

Kníže Myškin je idiot Kníže Myškin je idiot

Sobota 27. listopadu, ČT 2, 20.30

Postava knížete Myškina stvořeného Dostojevského imaginací je stále aktuální (stačí připomenout film Návrat idiota) a rovněž divadelní představení Vladimíra Morávka zkoumá stále živý protiklad mezi bezelstností a vypočítavým prostředím. Televizní záznam zprostředkovává širokým vrstvám zájemců tuto podnětnou úvahu.

Usměj se na mě Usměj se na mě (Cosi ridevano)

Neděle 28. listopadu, ČT 2, 0.10

Italský režisér Gianni Amelio zachytil osudy dvou bratrů (Enrico Lo Verso, Francesco Giuffrida), kteří přišli ze zaostalého jihu na průmyslový sever, aby tam našli důstojnější životní zajištění. Ale vztahy mezi nimi se vyvíjejí složitě, plny výčitek a zklamaných očekávání, pro oba je složité překonávat stíny vlastní povahy i nástrahy nového prostředí. Příběh se odehrává na přelomu 50. a 60. let, volně odkazuje ke slavnému Viscontiho dramatu Rocco a jeho bratři, i když nedosahuje ani jeho průzračnosti, ani naléhavosti. Před šesti lety tento snímek zvítězil na benátském filmovém festivalu.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 48. týdnu Pán prstenů: Společenstvo prstenu (Elijah Wood), Apollo 13 (Tom Hanks)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.