Tupac: Vzkříšení (Tupac: Resurrection)

1. 2. 2005 - 2:23 | Téma | red

Tupac: Vzkříšení (Tupac: Resurrection) zdroj: tisková zpráva

Oscar 2005 - Nominace: Život nejznámějšího gangsta rappera Tupaca Shakura v neobvykle intimním dokumentu Lauren Lazinové. "Nechápu, že Amerika nechápe zabijácký myšlení. Amerika je zabiják." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +Fotogalerie. Oscarová nominace oživuje zájem o celovečerní dokumentární debut Tupac: Vzkříšení (Tupac: Resurrection) zkušené televizní filmařky Lauren Lazinové o životě legendárního gangsta rappera Tupaca, nebo také 2paca Shakura

Oscarová nominace oživuje zájem o celovečerní dokumentární debut Tupac: Vzkříšení (Tupac: Resurrection) zkušené televizní filmařky Lauren Lazinové o životě legendárního gangsta rappera Tupaca, nebo také 2paca Shakura.

Tupac Amaru Shakur se narodil v New Yorku na začátku 70. let aktivistce z hnutí Černých panterů. Vyrůstal bez otce a v bídě. Od mládí měl ale zkušenost s divadlem, chvíli studoval balet a herectví. Koncem 80.let se ocitl v kalifornském Oaklandu, kde se začal prosazovat jako rapper v partě Digital Underground. Stal se kmotrem gangsta rapu, razil heslo „Thug Life“ (viz dole), později svou hudební kariéru spojil s drsnou firmou Death Row. Tupac se objevil v několika filmech (Juice, Poetic Justice), největší ohlas vzbudil jeho výkon v krimikomedii Vondie Curtise-Halla Za branami pekla (Gridlock'd), premiérované v Sundance 1997. Raketovou kariéru charismatického borce s nezaměnitelně uvázaným šátkem na hlavě utnula v září 1996 série výstřelů na lasvegaské ulici.

Tupac: Vzkříšení Titul snímku zní „Vzkříšení“. A hle - přesně o tom film je. Na všech frontách. Lazin diváka dravě vtahuje do Tupacova světa pomocí desítek jeho písní, díky digitálním efektům oživuje staré fotografie a Tupacovy texty, když je (později už snad poněkud lacině) přenáší do 3D prostoru.
Podtitul zní „vlastními slovy“. A hle - přesně takový Tupac: Vzkříšení je. Se všemi plusy a mínusy, které portrét velkohubého, ale zatraceně talentovaného a chytrého kluka může přinést.
Režisérka má k dispozici množství Tupacových archivních rozhovorů a televizních spotů i záznamů ze studia a koncertů, jejichž útržky prokládá Tupacovu masivní výpověď mimo obraz.
Tenhle materiál je velmi hutným psychologickým portrétem. Dokládá Tupacův smysl pro chápání doby a své pozice v ní. Když se Tupac pustí do obhajoby „zabijáckého života“ (Thug Life), tryská z plátna inspirace proudem. Postřehy o holkách v klubech, reflexe pobytu ve vězení, střet jazyka ulice a školy… jednoduše, upřímně… krásně.
Za pozornost stojí i Tupacovo nadšení pro vlastní jedinečnost (těhotná matka pobývala ve vězení) a hrdost nad předpovědí vlastní smrti.

Tupac: Vzkříšení Koncept Lazinové trochu bourají segmenty Tupacových konfliktů se zákonem – násilnosti, sexuální obtěžování. Akční potenciál těchto afér je automatický a strhává pozornost jinam, než co Tupac může nabídnout. Jeho přesná slova o situaci v zákulisí mejdanů pak poněkud zapadnou, neboť divák, povzbuzený televizními klipy a záběry ze soudních síní očekává odhalení případu.
Mám dojem, že by pomohl komornější přístup, a ovšem také nemilosrdnější střih, jehož absence je největší slabinou snímku. Tupac: Vzkříšení má přes 90 minut, domnívám se ale, že látka je zralá sotva na klasickou hodinovku. Krátit se dají časté vzhledy k arizonskému nebi, odkud se na nás Tupac už 9 let usmívá, i kapitoly, které znějí ploše, jako např. předlouhá chvála vlastní matky atp.

Za oscarovou nominací snímku Tupac: Vzkříšení tak podle mne nestojí ani tak skutečně filmařské kvality, ale jde spíš o poctu a uznání Tupacovi samotnému. O respekt od společnosti, které byl za svého života osinou v zadku. Hluboko v zadku.

Tupac: Vzkříšení Tupac: „‘Zabijákem‘ nemyslím kriminálníka nebo někoho, kdo ti dá na budku. Myslím podvraťáka. Člověk, kterej neměl nic a něco dokázal, je zabiják, protože překonal všechny překážky. S významem ve slovníku to nemá co dělat. Pro mě je bejt zabiják ctí, ne bejt někdo proti zákonu, ne bejt někdo, kdo bere, ale bejt někdo, kdo nemá nic, a přestože nemám nic, žádnej domov a tak, nevěším hlavu. Stojím vzpříma. Neohejbám hřbet. Mluvím nahlas. Jsem silnej. Jsem proti rasovým a etnickým požadavkům. Myslím, že jsou ne-americký. Nechápu, že Amerika nechápe tohle zabijácký myšlení. Amerika je zabiják.“

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.