Torque: Ohnivá kola (Torque)

25. 3. 2004 - 5:39 | Téma | red

Torque: Ohnivá kola (Torque) zdroj: tisková zpráva

Od producentů filmů XXX a Rychle a zběsile se nedá očekávat nic než polámaný tachometr. A Torque: Ohnivá kola ho v režii debutujícího Josepha Kahna láme nejen ultrazběsilou rychlostí, ale i nečekaně hravou sebeironií. Napsal: VOJTĚCH RYNDA. Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, a já jsem v recenzích tak dlouho používal slovo "jízda", až přišel film, který k recenzi víc než tohle jediné slovo nepotřebuje

Tak dlouho se chodí se džbánem pro vodu, až se ucho utrhne, a já jsem v recenzích tak dlouho používal slovo "jízda", až přišel film, který k recenzi víc než tohle jediné slovo nepotřebuje. Jinak řečeno, ucho se utrhlo s pořádně hlasitým křápnutím. Torque: Ohnivá kola proráží všechny hranice kýče, zběsilosti závodnických filmů a motorkářských stereotypů a dostává filmový průmysl o další délku motorky blíž k počítačovým hrám.

Nejprve k příběhu. Pár kluků a holek narvaných v kůži jezdí na motorkách... jezdí na motorkách... jezdí na motorkách... a pak odjedou na motorkách do zapadajícího slunce. Když se mají porvat, udělají to na motorkách, a když zrovna nesedí na motorkách, mají aspoň kolem krku řetěz (z motorky). Jsou to totiž ti, hm, jak se jim říká... motorkáři! A jeden z nich, Cary Ford Torque: Ohnivá kola (ano, ten nejhezčí), se zrovna vrací z poněkud delší cesty po jihovýchodní Asii. Chce se: dát zase dokupy se svou motorkářskou holkou Shane a žít s ní šťastně až do smrti. Místo toho se: dostane do křížku s motorkářským drogovým dealerem Henrym, šéfem motorkářského gangu Treyem a (nemotorkářským!) agentem FBI Adamem Scottem. Jak se to stane je celkem jedno; prostě v tom hrají roli Henryho kšefty, Treyův mrtvý bratr a Scottova chamtivost.

Torque: Ohnivá kola Ano, takhle jednoduché to je: "Máš do západu slunce, abys mi vrátil moje motorky" (Henry). Nebo ještě líp, "teď je chytíme, zabijem a pohřbíme," jak říká Trey. Trey je v podání rozeného troublemakera Ice Cubea (Ghosts Of Mars, Anakonda) pusinka k pohledání a stejně čitelné jsou i všechny ostatní postavy, ať už "já nic, já muzikant" Cary (Martin Henderson - Kruh, Kód Navajo), zlotřilý Henry (Matt Schulze - Blade II, Rychle a zběsile) nebo archetypální biker babe Shane (dobře vykroužená, hezky uplácaná Monet Mazur - Líbánky, 40 dní a 40 nocí). Protože tady jste v komiksu: mechaničky dělají ty nejprsatější kočičky v o tři čísla menších tílkách, chlápci se kolem nich poflakují v tričkách Ramones a kombinézách Carpe Diem a problémy se řeší zásadně na dvou kolech. A v protisměru. A když ne v protisměru, tak na vlaku, ve vlaku a před vlakem - jedoucím.

Torque: Ohnivá kola Torque svou vysokooktanovou komiksovost naštěstí hrdě staví na odiv a nedělá ze sebe nic víc než šílenou, ale opravdu šílenou jízdu se všemi myslitelnými žánrovými klišé, kterým se směje stejnou měrou, jakou jim vzdává hold. Když vidíte detail ruky s masivními prsteny na řadící páce, CGI průlety motorem nebo motorkářské městečko uprostřed pouště, není to ještě tak evidentní. Ale při čtení mapy ve dvousetkilometrové rychlosti, sukni zvednuté na způsob Marilyn Monroe průvanem ze silného stroje nebo - a hlavně - při jedinečném záběru na urputné bikery močící v řadě u krajnice vám už bude všechno jasné.

Torque: Ohnivá kola A kromě vší té legrace je to celé navíc tak nádherně barevné, ukrutně rychlé a pekelně dunící! To, že režisér Joseph Kahn má za sebou celé tucty videoklipů, je evidentní po prvních pár záběrech, nicméně fakt, že s tak minimální režijní průpravou dokáže ukočírovat i svůj první celovečerák, už tak nasnadě nebylo. A on dokáže. Ve vedení herců mu samozřejmě pomáhá výtečný casting (Monet Mazur... nemáte někdo plakát?), nicméně to není zdaleka všechno; největší zásluhou je možná to udržení jednotného laskavě sebeironického ladění po celou délku filmu. Jeho stopáž představuje další výhodu a zároveň vizitku střihačů Davida Blackburna a Howarda E. Smithe: víte, když Dave Lombardo pro Slayer kdysi nabouchal legendární album Reign In Blood, původní délka třičtvrtě hodiny se rázem smrskla pod třicet minut, a tak nějak to mohlo být i s Torque. Dokonale funkční je tu i kamera - a člověk si celou dobu jen říká, jak to, že všichni tihle machři už dávno nedostali angažmá v nějakém áčkovém projektu. Asi by to pro ně nebyla taková švanda jako tohle.

Protože tohle je švanda od gum až po řídítka. Aneb když už ve scénáři figuruje garáž plná výbušnin, byla by škoda ji nenechat vybouchnout, i když pro to nakonec není žádný důvod. Prostě to dobře vypadá. A co vypadá vůbec nejlíp je závěrečný dámský souboj (jak jinak než na motorkách) a hlavně Caryho finální jízda. O realističnosti se nedalo mluvit ani předtím, ale tohle je už naprostý overkill, nad kterým poklesává čelist; dál už je jenom Playstation. Takže kdo má rád bijáky, které ze sebe nic nedělají a ještě jsou přitom zábavné, ví, na co má jít. Vy ostatní si běžte pobrečet na Cold Mountain.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.