Top 10 filmových hitů 80. let, z nichž se stal odpad

9. 4. 2015 - 21:30 | Téma | Vojtěch Karlík

Top 10 filmových hitů 80. let, z nichž se stal odpad zdroj: tisková zpráva

Byly to hity našeho mládí. Současní čtyřicátníci a padesátníci na všechny ty filmy vzpomínají s láskou. Vždyť na nich vyrůstali. Nahrávali si je na VHS kazety a pak je měnili zase za jiné filmy. Jenže čas je neúprosný. Rozhodli jsme se podívat na naše nejmilovanější filmy podívat okem současného diváka a vybrat ty nejdivnější a nejtrapnější, které to už mají dávno za sebou. Představujeme vám filmové hity 80. let, na které už je čas zapomenout.

K textu nás inspiroval poměrně drsný text na jednom zahraničním serveru, který se nebál učinit udělat krok, který může některé čtenáře naštvat. Neberte nás tedy zase tak smrtelně vážně. I my se rádi občas podíváme na filmy uvedené v našem "seznamu smrti". Berte to jako vtipné ohlédnutí se za dávnými časy, v nichž frčela německá diskotéková hudba a filmu vládly komedie s kníry.

Policejní akademie (USA, Police Academy 1984)

zdroj: Archiv


Osudy adeptů na policejní práci, kteří totálně rozvrátí akademii byl velkým hitem a logicky si vysloužil hned několik pokračování. Některé hlášky nás baví i dnes, ale film jako celek nabízí už jen několik zoufalých a docela trapných skečů. Humor Policejní akademie prostě zevšedněl. Rozumíme však tomu, proč se film tak často reprízuje v televizi. 50+ diváků je totiž stále hodně a těm Mahoneyho vtípky prostě nikdy nezestárnou. 

Bláznivá dovolená (USA, Vacation, 1983)

zdroj: Archiv


Je to k neuvěření, ale komediální série s Chevy Chasem prožije v letošním roce restart. Nicméně velký časový odstup ukazuje, že první díl Bláznivé dovolené je vyloženě trapný a hloupý. Humorných scének od roku 1983 ubylo opravdu hodně. Loajální manželka a dvě tupé děti už také nejsou tím pravým ořechovým. Pokud máte chuť na rodinku Griswoldových, dejte si vánoční díl, který jakžtakž ještě baví.

Modrá laguna (USA, Blue Lagoon, 1980)

zdroj: Archiv


Tehdy jsme hltali každý záběr, kde byl náznak jakékoliv nahoty. Tehdy jsme čekali na ten důležitý moment, kdy oba trosečníci k sobě zahoří láskou... Nyní je Brooke Shields v podvlíkačkách směšná a nagelovaný Christopher Atkins s trvalou prostě k pozvracení. Ten film byl příšerný už v době svého vzniku, jen jsme si to odmítali přiznat. Máte snad jiný názor?

Číslo 5 žije (USA, Short Circuit, 1986)

zdroj: Archiv


Na film se stály fronty do kina! Byl to totiž rodinný film, který dorazil do Československa relativně krátce po sv americké premiéře a byla to událost. Dnes je kvíkající robůtek, co vypadá jako transformer z daňově zvýhodněné dílny, spíš směšný. Malinkatý vědec, divná ženská a robot, co získá lidský rozměr tím, že žertuje a vyluzuje divné zvuky - to jsou však devizy, které na některé diváky zabírají i dnes. Za nás je to však snímek, který za posledních třicet let strašlivě zestárnul.

Čelisti 3 (USA, Jaws 3, 1983)

zdroj: Archiv


Třetí Čelisti nebyly ani filmem. Tehdy to byl film, dnes jen škvár. A basta!

Rudá Sonja (USA, Nizozemsko, Red Sonja, 1985)

zdroj: Archiv


Do teď nikdo nechápe, co to bylo za film. V osmdesátých letech jsme na VHS sjížděli velká ňadra Rudé Sonji akka Brigitte Nielsen a ujíždeli jsme na Arniem, který byl prostě symbolem tehdejších akčních filmů. S odstupem času je nutné si přiznat, že Rudá Sonja byla strašlivá už tehdy. Na Barbara Conana nemá a nikdy mít nebude.

Top Gun (USA, Top Gun, 1986)

zdroj: Archiv


Ten film byl fakt boží. Tom Cruise coby žák elitní letecké školy, který nabudil mraky mladých lidí ke službě v US armádě nás bavil, i když jsme věděli, že nás spíš čeká ostraha hranice někde v zapomenuté slovenské vesnici. České diváky tak v době vzniku snímek mnohem více motivoval k sehnání modré knížky a za to mu patří velký dík. Dnes je ten film však hodný nudný, divný a navíc tam mají všichni strašlivé účesy. Tony Scott však natočil dílo, které vydrželo hodně dlouho bavit a i nyní je to jeden z nejlepšíchj leteckých filmů. My však říkáme, už to stačilo!

Přání smrti 2 (USA, Death Wish 2, 1982)

zdroj: Archiv


Upadající kariéra Charlese Bronsona vzala v osmdesátých letech opravdu rychle sestupnou tendenci. Z akčních filmů se stávala nesledovatelná béčka a pokračování průměrných filmů pak byla gejzírem trapnosti. V Přání smrti zavraždí Paulu Kerseymu manželku a on pak vezme spravedlnost do svých rukou a vystřílí město od padouchů. Policie to jako ví, ale protože je to hrdina, nechá ho jít. Teď žije v Los Angeles a zavraždí mu dceru. Historie se opakuje. Strašné!

Cobra (USA, Cobra, 1986)

zdroj: Archiv


Poručík Marion Cobretti (Stallone) zvaný Kobra vyšetřuje velmi těžké případy a moc se s ničím nemaže. Ve filmu hraje ohavná hudba, nosí se divné oblečení a celkově máme film zastřený kvalitou páté kopie z VHS. Naprosto blbá detektivka u nás bodovala prostě jen proto, že tu nic jiného nebylo.

Pomáda 2 (USA, Grease 2, 1982)

zdroj: Archiv


Pokračování úspěšných filmových hitů byla populární i v osmdesátých letech a druhá Pomáda byla komerčně v pohodě. Z dnešního pohledu jde opravdu o nehoráznou slátaninu, kterou nezachraňuje i fakt, že hlavní dívčí roli na sebe vzala tehdy začínající Michelle Pfeiffer.

Strašných a ještě hrozivějších filmů jsme schopni dát do kupy klidně 100, ale rozhodli jsme se dát mnohem více průchod emocích. A  tato desítka v nás zůstane zakořeněna asi hodně dlouho. Jaké jsou vaše tipy?

Zdroje: Vlastní , YouTube

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.