Tom Cruise má velký problém, Barbenheimer ho totálně převálcoval

24. 7. 2023 - 11:55 | Novinky | Adam Homola

Tom Cruise má velký problém, Barbenheimer ho totálně převálcoval zdroj: Foto: Paramount Pictures

Film Barbie, zaměřený spíše (ale nejenom) na ženy, který vdechl život slavné módní panence od společnosti Mattel, si teď užívá absolutně famózní domácí otvírák 155 milionů dolarů.

Jeho debut, který výrazně překonal odhady 90 až 110 milionů dolarů, se o tomto víkendu stal jedním z nejvýdělečnějších v historii kinematografie. Teď se na hlavě škrábe nejen Tom Cruise (o něm níže…), ale jistě i studio a Mattel a rychle se přemýšlí, jak z toho vytěžit ještě víc.

Barbie totiž nezaostává ani v mezinárodním měřítku. Při premiéře v 70 zemích vydělala pozoruhodných 182 milionů dolarů, což při rozpočtu 145 milionů dolarů vyneslo celosvětově 337 milionů dolarů. Přestože se nepředpokládalo, že by Barbie měla mít na asijských trzích větší dopad, v Číně si vedla lépe, než se předpokládalo, a vydělala 8,2 milionu dolarů. Jistě, to není mnoho, ale v současné situaci, kdy to hollywoodské filmy nemají v Číně lehké, jsou i vyšší jednotky milionů dolarů slušným přivýdělkem.

Na domácí půdě dosáhla Barbie nejvyššího domácího debutu pro film režírovaný ženou. Režisérka Greta Gerwig tak teď může slavit a po natočení nedávno oznámené nové Narnie si vybrat nejspíš prakticky cokoliv. Navíc to znamenalo nejúspěšnější premiéru pro představitele hlavních rolí Barbie Margot Robbie a Ryana Goslinga.

zdroj: Warner Bros Pictures

Barbie výrazně překonala Oppenheimera Christophera Nolana, druhou hlavní premiéru víkendu. Tříhodinové historické drama pro dospělé o J. Robertu Oppenheimerovi a výrobě atomové bomby překonalo předpovědi a vydělalo 80,5 milionu dolarů. To jej řadí na třetí místo mezi Nolanovými domácími debuty, přičemž zaostává pouze za Temný rytíř povstal (160,9 milionu dolarů) a Temným rytířem (158,4 milionu dolarů), bez zohlednění inflace.

Tím se výdělky tohoto víkendu zařadily mezi čtyři nejvýdělečnější víkendy všech dob, což je nejvíce od dob Avengers: Endgame, jak uvádí společnost Comscore. Kombinované tržby z prodeje vstupenek se dokonce přiblížily hranici 305 milionů dolarů.

Mezitím Tom Cruise, oslavovaný za omlazení pokladen díky celosvětovému úspěchu filmu Top Gun: Maverick, který vydělal 1,5 miliardy dolarů, má teď gigantický problém. Jeho nejnovější film Mission: Impossible Odplata – První část, zaznamenal rekordní propad 64 % a za druhý víkend vydělal jen 19,5 milionu dolarů. Za to může samozřejmě především dvojice Barbie a Oppenheimer, které se staly kulturní senzací a vystřelily domácí kasovní příjmy do rekordních výšin.

zdroj: Universal Pictures

Sedmý film z proslulé série Mission: Impossible od Paramountu a Skydance skončil v neděli s domácími tržbami 118,8 milionu dolarů, čímž nedosáhl očekávaného cíle 25 milionů dolarů za druhý víkend.

Nyní se hlavní otázka točí kolem toho, zda se první část Odplaty dokáže stabilizovat a stane se z něj trvalka. Nelze totiž vyloučit ani možnost, že jakkoliv měla Barbie pohádkový start, velice rychle se na ni chodit přestane a brzy vyklidí kina. Podobně na tom může být i Oppenheimer – velice náročná látka určená pro dospělé, která si své publikum sice najde, jenže o dlouhodobé masy diváků asi taky nejspíš nepůjde. Tohle všechno ukáží ale až následující týdny a je klidně možný i pravý opak – že se právě z Barbie stane ikonická trvalka, na kterou budou chodit všechny možné věkové kategorie i několik měsíců pořád dokola.

Série Mission: Impossible tradičně spoléhá na zámořské trhy, které tvoří podstatnou část jejích celosvětových příjmů, a u prvního dílu Odplaty tomu není jinak. O uplynulém víkendu získal film dalších 55 milionů dolarů ze 72 různých teritorií, čímž se jeho celková mezinárodní suma vyšplhala na 252,1 milionu dolarů. Od neděle činí celosvětový výdělek filmu 370,9 milionu dolarů. Což je sice na první pohled velice slušné, jenže vzhledem k propadům, ztrátě kin, drsné konkurence v podobě Barbenheimera a faktu, že o nové M:I se vlastně zase tolik nemluví (na rozdíl od Barbie a Oppenheimera), je to špatné.

A v kontextu prý neskutečně vysokého rozpočtu čítajícího 300 milionů dolarů je to vyloženě tragédie. S takovým rozpočtem by se totiž měla nová Mission: Impossible nakonec pohybovat ideálně někde kolem jedné miliardy utržených dolarů jen z kin a na tuhle hranici si bez nějakého těžko uvěřitelného zázraku už nesáhne. Pokud by snad podobným způsobem komerčně propadla i chystaná druhá část, mohl by to být konec série Mission: Impossible tak, jak ji známe.

zdroj: Paramount Pictures

Zdroje: BoxOfficeMojo

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.