Tlumočnice (The Interpreter)

12. 5. 2005 - 11:15 | Téma | red

Tlumočnice (The Interpreter) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Nicole Kidman a Sean Penn v precizním politickém thrilleru Sydneyho Pollacka. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK.

TlumoChytře (téměř oldschoolově) postavený politický thriller Tlumočnice (The Interpreter) Sydneyho Pollacka (Tři dny Kondora (Three Days of the Condor) se suverénními Nicole Kidmanovou a Seanem Pennem patří bez pochyby k tomu lepšímu, co v žánru napínavých filmů letos kina nabídnou.

Silvia Broome (Nicole Kidman) pracuje jako tlumočnice v budově Spojených národů ve Washingtonu. Jednou po práci zaslechne ze ztichlého zasedacího sálu podivnou konverzaci v dialektu Ku africké země Matobo, odkud sama pochází.
Z těch pár tlumených vět nabude Silvia dojmu, že se na mezinárodní půdě chystá atentát. Jeho obětí se má stát diktátor Matoba, pan Zuwanie. TlumoKoncem týdne přijede do Washingtonu obhajovat svou politiku a právě při očekávaném projevu by měl být odstřelen.
Příští ráno Silvia navíc jen o vlásek unikne dorážejícímu automobilu. Upozorní na případ policii. Z CIA přichází vyděšenou hrdinku promptně navštívit Tobin Keller (Sean Penn). Silvia si myslí, že teď bude v bezpečí, ale agent Keller ji vyvede z omylu.
Tobin Keller: „Nejsem tu, abych vás chránil, ale abych chránil toho chlapa, který by byl v ohrožení, kdyby to ohrožení existovalo.“

TlumoPollackova Tlumočnice je zosobněním hledání správného překladu zapeklitého výrazu. Nic totiž není, jak se zprvu zdálo být a komploty stíhají komploty. Silvia sama má problematickou minulost a Kidman jí před Kellerem skrývá útěkem k tajnůstkářství a roztěkanosti. Kidman nejen, že s věkem získává na kráse, ale ona pomalu bude jednou z nejlepších dramatických hereček vůbec. Hillary Swank může dostávat jednoho Oscara za druhým, protože hraje postavy s VELKÝMY osudy. Ale postavy, které hraje Kidman můžete potkat hned za rohem. Ta žena dokáže svoje figury rozechvít zranitelností, která se mění na odhodlání tak pomalu, ale jistě a trpělivě, že nakonec zboří Temelín.
Penn stylizuje Kellera jako životem zklamaného vyšetřovatele – před 3 týdny se mu v autě zabila žena. Zachmuřené obočí a emotivní tvrdost ve výsledku dokonale kontrastují s bledou a vystrašenou tváří Kidmanové.
Šéfa UN si zahrál sám režisér, Kellerovu spolupracovnici Dot potom Catherine Keener.

TlumoZuwanie i Matobo jsou sice fiktivní jména, zřetelnou inspirací pro tvůrce Tlumočnice byl ale osud zimbwabweského prezidenta Roberta Mugabeho. Ten se za lidového nadšení ocitl u moci v 80. letech, později se tiše změnil v kritizovaného samovládce… kterým je dodnes.
Natáčení Tlumočnice probíhalo ve skutečném centru Spojených národů a autentičnost prostředí generuje realistický tónu filmu.
Jakoby mimochodem se tu pak Pollackovi daří reflektovat Spojené národy jako novodobou babylónskou věž.

V precizním scénáři Stevena Zailliana (Gangy New Yorku (Gangs of New York), Schindlerův seznam (Schindler’s List)), Scotta Franka (Minority Report) a Charlese Randolpha, ani v Pollackově režii bych ale nechtěl hledat nějaké extra hluboké významy. Tlumočnice není esej na téma politika vs. boj. Tlumočnice je precizně provedený thriller, kde vývoj figur podléhá hollywoodským pravidlům (v dobrém smyslu slova) a režisér osvědčeným způsobem mění tempo vyprávění: od tichých myšlenkových soubojů ke slovním přestřelkám a strhujícím akčním pasážím (momenty v autobuse).

Přes očekávatelné ústupky mainstreamu (finále) Pollack Tlumočnicí po průměrných limonádách jako Sabrina a Náhodné setkání (Random Hearts) sympaticky oživuje svou dávnou slávu.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.