Tipy Jana Jaroše: týden od 8. do 15. listopadu - ART

8. 11. 2004 - 9:00 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 8. do 15. listopadu - ART zdroj: tisková zpráva

Tuvalu, Babí léto, In nomine patris, Sametová kocovina UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Tuvalu (Tuvalu) Pondělí 8. listopadu, ČT 2, 21.30 Tento německý snímek Veita Helmera dokládá, že ani experiment nemusí postrádat diváckou přitažlivost

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Tuvalu Tuvalu (Tuvalu)

Pondělí 8. listopadu, ČT 2, 21.30

Tento německý snímek Veita Helmera dokládá, že ani experiment nemusí postrádat diváckou přitažlivost. Čím je zvláštní? Mluva je omezena na minimum, často provázena posunky. Mimořádná pozornost je věnována bizarním sceneriím, zejména rozpadajícím se lázním. Režisér natáčel černobíle, avšak "vnášel barevné přelivy". Příběh je posunut k pohádkové nadsázce s výraznými sklony k černému, místy morbidnímu humoru, čerpajícímu až k záměrně naivizovanému odkazu němé grotesky v případě závěrečných převlekových scén. Nesměle zamilovaná, dlouho však jen vzájemně okouzlená dvojice (Denis Lavant a Čulpan Chamatovová) prochází dojemnými i směšnými událostmi. Na jedné straně sledujeme mládencovu snahu vzepřít se pokusům lázně uzavřít, na druhé straně přistupuje dívčina touha odplout k vysněnému ostrovu Tuvalu.

FILMY

Marlene Marlene (Marlene)

Středa 10. listopadu, ČT 2, 20.00

Marlene Dietrichová jistě patří mezi legendární filmové hvězdy - avšak všechny ty vyzývavé postoje byly jen uměle naaranžovanými postoji. Její skutečná podoba, její rozmary i panovačná bezohlednost, se jistě lišila od póz předváděných před kamerou nebo fotoaparátem. Režisér Joseph Vilsmaier se inspiroval ne vždy lichotivými vzpomínkami Marleniny dcery, aby postihl také soukromý rozměr. Film líčí jak hvězdný vzestup, protinacistické postoje, ale také rodinné zázemí vždy tajuplné Dietrichové. Ukazuje, jak za slupkou slávy se skrývá osamění, roztrpčenost, ba zklamání. Titulní roli ztvárnila Kate Flintová.

Babí léto Babí léto

Čtvrtek 11. listopadu, ČT 1, 20.00

Podle scénáře Jiřího Hubače natočil Vladimír Michálek dojemnou komedii o rozdováděném stáří: hrdinou je stařík tak říkajíc nad hrobem, jehož nade vše baví, když může mystifikovat své důvěřivé, ale o to pak naštvanější bližní. S vědoucím, nenuceným nadhledem, s uličnickým výrazem v očích jej ztělesnil Vlastimil Brodský, vloživ jistě do jeho hudrání a roztomilé potměšilosti i leccos ze sebe - připomínám aspoň scénu ze hřbitova, kdy odmítá čerstvě zakoupený hrob s tím, že je odtud špatný výhled.

Honem! Honem! Honem! Honem! (Jalla! Jalla!)

Čtvrtek 11. listopadu, ČT 2, 21.50

Švédská komedie mladičkého libanonského režiséra Josefa Farese líčí obtíže multietnického soužití i ryze privátní problémy třeba s láskou. Osudy jednotlivých hrdinů, téměř modelově rozdílných rasově (jeden je Švéd, druhý libanonský přistěhovalec), ale přitom si blízkých svou mentalitou i vědomím příslušnosti k témuž civilizačnímu okruhu, načrtává s úsměvnou bezstarostností. Roztomile, bez jediné stopy po nějaké vulgaritě, jsou glosovány rozpaky třeba kolem impotence, nemluvě o smlouvaném sňatku s neznámou dívkou. V hlavních se představí Torkel Petersson, Fares Fares a Tuva Novotná, herečka českého původu.

Cesta pustým lesem Cesta pustým lesem

Pátek 12. listopadu, ČT 2, 23.10

Po vizuální stránce natočil Ivan Vojnár úchvatné dílo, navozující baladický rozměr šumavské přírody, v níž žijí či dokonce živoří lidé, kteří se sice navzájem znají, ale přitom mají daleko ke vzájemnému souznění. Dokonce lze uvažovat o "bezpříběhovém" filmu, který se soustředí především na postižení pocitů. Vlastně jediným výrazněji modelovaným konfliktem v tomto filmu je (navíc pobočný) motiv krádeže, z níž je zlomyslně a bez jakýchkoli důkazů obviněna půvabná Anička, vypomáhající na faře. V hlavních rolích spatříme Václava Koubka, Pavla Landovského, Janu Dolanskou či Elišku Sirovou.

In Nomine patris In nomine patris - podívejte se na FOTOGALERII Z NATÁČENÍ

Neděle 14. listopadu, ČT 1, 20.00

Režisér Jaroslav Polišenský se sice v tomto televizním snímku dotkl proslulého číhošťského "zázraku" (v roce 1949 se na oltáři pohnul kříž), ale zcela jej pomíjí - není důležité, co se vlastně odehrálo, ale jak na to zareagovaly mocenské orgány. A ty si počínaly s mimořádnou brutalitou: místního faráře Toufara umlátil vyšetřovatel doslova ka smrti. A v příběhu nalezneme další důležité roviny. Jedna se pojí s místním policajtem, dobromyslným člověkem, jenž si ani nedokáže představit, jaké hrůzy svým oznámením podivné události rozpoutá, druhá se dotýká svědomí režiséra, jenž je pověřen, aby o celém případu natočil propagandistický film. Vynikající je herecké ztvárnění: duchovnímu propůjčil tvář Viktor Preiss, vesnického policistu hraje Ladislav Potměšil, režiséra ztělesňuje Jiří Langmajer.

Sametová kocovina - R. Buchar Sametová kocovina

Neděle 14. listopadu, ČT 2, 0.10

Čechomeričan Robert Buchar natočil soubor rozhovorů s předními českými filmaři (Věra Chytilová, Jiří Krejčík, Jiří Menzel, Karel Vachek...), kteří se pokoušejí zformulovat svůj postoj k současným tvůrčím podmínkám, ale také vzpomínají na jistoty 60. let. Jejich skeptické výroky, které dokonce vyšly v knižní podobě, vyvolaly mnohé polemiky. Například jeden ohlas Sametovou kocovinu přirovnal ke splašenému spřažení bez kočího.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Den nezávislosti ve 46., nejen televizním týdnu, a dále Kokosy na sněhu, Nevěsta přes internet...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.