Tipy Jana Jaroše: týden od 6. do 12. září - ART

5. 9. 2004 - 23:34 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 6. do 12. září - ART zdroj: tisková zpráva

Černá kočka, bílý kocour, Fešák, Joe, Děvčátko, Taková láska... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Černá kočka, bílý kocour (Crna mačka, beli macor) Čtvrtek 9

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Černá kočka, bílý kocour Černá kočka, bílý kocour (Crna mačka, beli macor)

Čtvrtek 9. září, ČT 2, 21.40

Emir Kusturica patří k světově proslulým tvůrcům bývalé Jugoslávie, i u nás známe např. jeho válečnou tragikomedii Underground. Výrazně se v ní uplatnily karnevalové prvky (včetně cikánské hudby), které pak naplno rozvinul právě ve filmu Černá kočka, bílý kocour - Kusturica jej zasadil do cikánského prostředí a vedle zběsilých hudebních rytmů posunul do popředí i dvě soupeřící romské podvodnické bandy. Ztřeštěná taškařice, která se nevyhýbá morbidním prvkům (stačí připomenout aspoň zdánlivé nebožtíky, v parném létě obložené ledovými kvádry), upoutá úžasně bizarními postavami, na nichž není ani zbla nějaké vyumělkovanosti.

FILMY

Na vertikále léta Na vertikále léta (A la verticale de l'été)

Pondělí 6. září, ČT 2, 21.15

Od vietnamského režiséra Tran Anh Hunga jsme kdysi viděli Vůni zelené papáje, nyní následuje další jeho dílo Na vertikále léta. I zde uplatňuje pečlivě vykroužené záběry a pozvolně plynoucí tok příběhu, soustředěného na osudy tří sester, které v Hanoji provozují kavárnu. Nedočkáme se žádných překvapivých zvratů, pod nánosem zdánlivě banálních rozmluv postupně vyplouvaní na povrch běžné ženské starosti s domácností i partnerskými vztahy. Záměrně tradiční vyprávění, zcela pomíjející klipový rytmus, přitom dokáže zachytit a zprostředkovat i nepatrné gesto či pohled.

Baťa, rodina, která chtěla obout svět

Úterý 7.září, ČT 2, 20.25

Francouzský dokumentární film české režisérky Jarmily Bůžkové o rodině Tomáše Baťi. (Podrobnosti v recenzi)

Odlesk zašlé slávy Odlesk zašlé slávy (Afterglow)

Středa 8. září, ČT 2, 21.55

V centru tohoto filmu se ocitají dvě manželství, obě sužovaná hrozícím rozpadem - v jednom spolu žijí záletný opravář a někdejší hvězda druhořadých hororů, v druhém je muž věčně přepracovaný a jeho žena věčně nespokojená. Situace se začne měnit poté, co se oba páry seznámí, neboť prohození partnerů zapůsobí nečekaně blahodárně. Režisér Alan Rudolph ovšem nehledá nějakou lechtivou polohu, buduje subtilní linii, která se soustředí na náhlé změny citového rozpoložení. V hlavních rolích se představí osvědčené osobnosti - Nick Nolte a Julie Christieová.

Helimadoe Helimadoe

Čtvrtek 9. září, ČT 1, 20.00

Jaromil Jireš vytvořil umnou, prosluněnou idylu, kterou zasadil do secesního údobí. Psychologický román Jaroslava Havlíčka přitom posunul do výrazné komediální polohy. Podivný název Helimadoe v sobě zahrnuje první slabiky ze jmen pěti pohledných dcer venkovského pana doktora Hanzelína (Josef Somr), rozšafného, lidumilného člověka. Film postihuje všudypřítomnou povýšenost, pokrytectví a přetvářku na maloměstě, kde svobodomyslný a života znalý lékař se snaží pomáhat svým bližním vstřícným slovem i skutkem, upoután především osudy mladičkého mládence, který prožívá své první milostné okouzlení.

Hodiny od Fourniera

Pátek 10. září, ČT 2, 23.20

Guy de Maupassant je dávno studnicí divácky přitažlivých televizních (mikro)komedií a ani tato inscenace není výjimkou. Eroticky dvojsmyslný příběh, který prozrazuje dokonalou znalost lidských povah, se odehrává v aristokratických kruzích, kde hlavní hrdinka, znechucená ustavičnými porody, záměrně vnese do mysli svého manžela pochybnosti ohledně otcovství. Jenže nedomyslí, co všechno může nastat - náhle hrozí rodinný rozvrat. Režisér Jiří Chlumský obsadil do hlavních rolí Vilmu Cibulkovou a Oldřicha Kaisera.

Fešák Joe Fešák Joe (Beautiful Joe)

Sobota 11. září, ČT 1, 23.35

Docela sympatický, ale přece jen trochu důvěřivý chlapík prchající před nahromaděnými problémy a protřelá ženská, bývalá striptérka - taková je dvojice, která se náhodně setká. Životní outsideři to však nemají jednoduché, každá se musí vyrovnávat se svými závislostmi i obavami, zvláště když hrdinka propadla hazardním sázkám a pro získání peněz je ochotna dopustit se čehokoli. V tragikomedii plné zvratů se blýsknou sytými výkony Billy Connolly a Sharon Stoneová.

Rudin

Neděle 12. září, ČT 2, 10.05

V klasické ruské literatuře 19. století byl velice oblíbený "zbytečný" člověk - sice hodný, oplývající ideály, avšak naprosto neschopný cokoli uskutečnit. Pouhé snění o jiném, lepším světě tak vyplňuje celý jeho život. Takto pojednal Ivan S. Turgeněv hrdinu svého románu Rudin, jehož televizní přepis pořídila před dvěma desetiletími Eva Sadková. Do titulní role obsadila Vladimíra Kratinu, jenž věrohodně rozehrál do širokého rejstříku každé hnutí svého rozporuplného hrdiny.

DDěvčátko

Neděle 12. září, ČT 1, 20.00

Debutující režisér Benjamin Tuček se pokusil zachytit citovou rozkolísanost a nestálost mládeže, marné hledání pravé lásky, ať se to týká generace nejmladší či střední, rodičovské. Zatímco pro tápání dospívajících má režisér ještě pochopení, dokonce je vnímá s jistým okouzlením, generaci rodičů již nahlíží průzorem trapnosti a směšnosti. Hrdinkou je dospívající Ema (Dorota Nvotová), která žije sama s matkou (Jana Hubinská) ve stále konfliktnější domácnosti. Na citlivě rozehraném příběhu ovšem vadí výrazová mondénnost, sázka na blýskavě pozlátkové balení, na vnější vizuální efekty, které pohlcují vnitřní opravdovost.

Taková láska Taková láska (Cet amour-l )

Neděle 12. září, ČT 2, 0.40

Tento francouzský snímek Josée Dayanové zachycuje posledních šestnáct let života slavné spisovatelky a též filmařky Marguerite Durasové. Soustředí se na období, kdy překonávala citové krize, kdy vzdorovala nepřízni osudu. Do hlavní role obsadila Jeanne Moreauovou, která s proslulou umělkyní doslova souzněla, aniž by se ji jakkoli snažila idealizovat či omlouvat. Zachycuje bez příkras její přednosti i nedostatky, poodhaluje, čím veřejnost fascinovala i co se skrývalo za pečlivě vytvářenou image.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 37. televizním týdnu Fotr je lotr a začíná Náměstíčko.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.