Tipy Jana Jaroše: týden od 30. srpna do 5. září - ART

30. 8. 2004 - 8:56 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 30. srpna do 5. září - ART zdroj: tisková zpráva

Čínská lázeň, Toulavé boty, Pocta Janu Švankmajerovi, Zlatá brána... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Čínská lázeň (Si-čao/Shower) Pondělí 30. srpna, ČT 2, 20

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Čínská lázeň Čínská lázeň (Si-čao/Shower)

Pondělí 30. srpna, ČT 2, 20.50

I v Číně, zemi svázané mnohými tradicemi, se prosazují tlaky moderní civilizace. Dojímavý příběh o tom, že nové nemusí vždy nutně znamenat lepší, vypráví tento snímek, který natočil režisér Zhang Yang. Přestože Česká televize absurdně dodržuje anglickou transkripci, není běžnému čtenáři jasné, jak se takové jméno vlastně vyslovuje; počeštělá podoba by zněla Čang Jang. Hlavním protagonistou jsou zde dosluhující veřejné lázně, kde se lidé scházejí k odpočinku, zábavě i popovídání - avšak budova má ustoupit moderní zástavbě. Neméně důležitou roli však zaujímají i mezilidské vztahy - film ukazuje, jak obtížné je opětovné navazování kdysi zpřetrhaných rodinných pout. Režisér se vyhýbá tomu, aby hlásal nějaká popudlivě kritická stanoviska. Mnohdy ničitelský postup moderní civilizace vnímá jako cosi nezbytného, ale přesto v jeho pohledu zaznamenáme určitý smutek. Dospívá k závěru, že i do nového prostředí by si lidé měli ze své předchozí existence co nejvíce - i když to mnohdy bude obtížné. Ve vyprávění tak můžeme nalézt dvě vzájemně se křížící tendence: jednak až okázalé zdůrazňování západních vymožeností či zvyklostí, které mají ukázat Čínu jako nedílnou součást vyspělého světa, jednak zdůraznění tradičních hodnot, jakými jsou rodinná pospolitost a věrnost rodičovskému odkazu.

FILMY

Toulavé boty Toulavé boty (Tumbleweeds)

Středa 1. září, ČT 2, 22.40

Vztahy mezi matkami a jejich pubertálními dcerami bývají konfliktní - avšak v tomto filmu jsou přehozeny póly vyspělosti. Nedozrálou je zde naopak matka, která selhává ve výchově i ve vlastních krátkodobých citových vztazích. Jen pozvolna se však i ona mění v zodpovědnějšího člověka, neboť se rozhodne odložit "toulavé boty" a konečně setrvat na jednom místě. Pod vedením režiséra Gavina O'Connora vytvořila hlavní roli Janet McTeerová, která dozajista zaujme širokou škálou svých výrazových poloh.

Jan Švankmajer Pocta Janu Švankmajerovi

Čtvrtek 2. září, ČT 2, 21.40

Proslulý český filmař Jan Švankmajer v těchto dnech oslaví sedmdesáté narozeniny a Česká televize mu poblahopřeje hned několika pořady. Nejprve spatříme francouzský dokument Chiméry Jana a Evy Švankmajerových, který přibližuje surrealisticky laděnou tvorbu obou těchto význačných umělců. Zaznamenává jak natáčení filmu Otesánek, tak výstavu jejich prací. Dovíme se ledasco zajímavého o inspiraci, o oblibě nejrůznějších sklepení a podzemních prostor, o tvůrčích postupech, o sloučení hry živých herců s trikovou složkou. Poté následuje trojice Švankmajerových filmů - Kyvadlo, jáma a naděje, Don Šajn a Zánik domu Usherů. V sobotu pak ČT Švankmajerovi zasvětí jeden díl z cyklu Mistři českého animovaného filmu.

Další články: Otesánek, Jídlo-Food, Jan a Eva Švankmajerovi - Imaginativní oko, imaginativní ruka

Trocha šafránu z televizního archivu

Pátek 3. září, ČT 1, 03.40

Tento pořad vyhledává nejslavnější položky v televizním odkazu - a je jen velká škoda, že je mu věnován tak macešský čas. Tentokrát průvodce Ilja Racek připomene za komunismu zakázaný recitál Marty Kubišové Náhrdelník melancholie, který v roce 1968 natočil Jan Němec. Uvidíme jednu část z legendární Babiččiny krabičky, v níž už před čtyřmi desetiletími excelovala šibalská Jiřina Bohdalová. Ale také se můžeme potěšit roztomilou Blumenfeldovou hříčkou Případ paní Luneové, opírající se o rovněž zapovězenou Vlastu Chramostovou. Pozoruhodná je i závěrečná položka - nabídne jednu z posledních rolí Oldřicha Nového v bakalářské povídce Výlet.

Zlatá brána Zlatá brána

Neděle 5. září, ČT 1, 20.00

Milostný vztah mezi postarší univerzitní pedagožkou, která prochází obdobím plným nejistot, a moldavským dělníkem na první pohled postrádá budoucnost. Protikladnější partnery, kteří se liší vším, vzděláním, sociální úrovní i mentalitou, bychom jen obtížně hledali. Jejich vztah vydrží, i když rozhodně nesměřuje k ideálnímu happyendu. Spíš by se nechalo použít pořekadlo "z deště pod okap". Počáteční zájem o povahovou drobnokresbu se záhy rozplývá v mafiánských klišé. Režisér Jaroslav Brabec, jenž zpracoval dramaticky rozkolísaný scénář Alexandry Berkové, neuspěl hlavně v obsazení hlavní mužské role. Operní pěvec Andrej Besčastnyj se totiž se svým hrdinou dost výrazně míjí. Martu Vančurovou v hlavní ženské roli lze pochválit, ale ještě větší díky musím nasměrovat k Zitě Kabátové, která se mihne jen několikrát, ale opovržlivě udivená slova, jimiž komentuje přítomnost "ruského" nezvance, rozhodně utkví v paměti.

Betonová zahrada Betonová zahrada (The Cement Garden)

Neděle 5. září, ČT 2, 0.00

Andrew Birkin postihl s výraznou morbidní nadsázkou osudy dospívajících sourozenců, kteří se rozhodnou před okolím utajit úmrtí rodičů - nejprve otcovy a poté i těžce nemocné matky. Strach z odloučení záhy vede k porušení dosavadních tabu, ke krvesmilstvu i zalévání mrtvých těl do betonu. Přes výlučnost příběhu však chybějí psychopatologické rysy: film ukazuje, tak pod tlakem událostí i výlučné událostí mohou ztratit svou výlučnost a být přijímány jako něco normálního. V jedné z hlavních rolí se představila začínající Charlotte Gainsbourgová, dcera známého muzikanta.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 36. týdnu na Johna Travoltu, Samuela L. Jacksona, Les Charlots a dinosaury.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.