Tipy Jana Jaroše: týden od 28. června do 4. července - ART

28. 6. 2004 - 9:52 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 28. června do 4. července - ART zdroj: tisková zpráva

Vtip, ale ne pro zasmání, Jáma, kyvadlo a naděje, Tisícročná včela.

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Vtip (Wit)

Středa 30. června, ČT 2, 23.00

Občasné vtipkování zde jen zakrývá drtivou beznaději: nevyléčitelná choroba dopadne i na tak silnou osobnost, jakou je odměřená a přísná, do své profese zahleděná profesorka anglické literatury. Celý svůj život zasvětila vědě - a náhle zjišťuje, že zůstala osamocená. Anglická herečka Emma Thompsonová se náročné role zhostila na výtečnou. Málokdy vídáme tak strhující herecký výkon, oproštěný od zbytečných kudrlinek, výrazově střídmý, soustředěný na jádro problému. Thompsonová bravurně postihuje jednotlivé psychické stavy své hrdinky, ukazuje, jak reaguje na své onemocnění, jak se původní odhodlanost postupně drolí, zmáhána stále většími potížemi. Snímek natočil uznávaný režisér Mike Nichols a prokázal, že lze vystačit s omezeným rozpočtem, je-li k dispozici silný příběh a schopní tvůrci, kteří jej přesvědčivě zhmotní.

FILMY

Jáma, kyvadlo a naděje

Pondělí 28. června, ČT 2, 21.20

Jan Švankmajer bývá sice řazen mezi tvůrce animovaných filmů, ale přesnější by bylo označení za tvůrce, jenž užívá i živých herců, aby s nimi nakládal podobně jako s ostatními předměty, které si zcela podřizuje svému surrealisticky zacílenému nahlížení. Tento krátký snímek, jenž kombinuje dvojici literárních předloh uznávaných klasiků hororu (Poe, Villiers de l'Isle-Adam), zpodobňuje zoufalou snahu zmučeného vězně uniknout z kobek inkvizice. Bizarní mučící nástroje, hrdinu na jeho trnité cestě co chvíli ohrožující, dokazují režisérovu nápaditost, podřízenou ovšem ústřední ideji - člověku je vrozena touha po svobodě.

Krvavé léto (Summer of Sam)

Pondělí 28. června, ČT 2, 22.00

Černošský režisér Spike Lee, proslavený spíše vyhrocenými dramaty týkajícími se rovnosti ras i národností, se tentokrát zaměřil na autentickou událost z horkého léta roku 1977. Tehdy v ulicích New Yorku řádil maniakální vrah, který zabíjel mladé ženy. Složité pátrání však režisér prolíná s mozaikou lidských osudů, často rázovitých postaviček. Postupně tak defilují různorodí hrdinové, někdy směšní, jindy dojemní, seznámíme se s mladým kadeřníkem a jeho ženou, punkovým hudebníkem a jeho dívkou, ale také s místním mafiánem. Všichni prožívají své drobné radosti i starosti, ovšem vražedné řádění nutně poznamenává i je. Narůstající strach poznamenává jednání lidí, kteří svou nejistotu obracejí proti každému, kdo se liší od obvyklé normy. Krvavé léto má samozřejmě zřetelné žánrové vymezení, avšak přesahuje směrem k působivému zportrétování vymezeného vzorku obyvatelstva.

Návrat Zapadlých vlastenců

Úterý 29. června, ČT 2, 20.00

Roku 2002 se v Pasekách nad Jizerou sešli ochotníci, aby před vděčným publikem sehráli dramatizaci slavného Raisova románu Zapadlí vlastenci. Režiséra Pavla Štingla ovšem nezajímá jen tato akce, ale zkoumá též, jak klasické dílo české literatury působí dnes. Hodinový dokument tak přináší cenný materiál na téma našeho vztahu k minulosti, toho, nakolik si vážíme národního uměleckého odkazu.

Tisícročná včela

Úterý 29. června, ČT 2, 21.25

Juraj Jakubisko patří k "magickým" režisérům a v této čtyřdílné epopeji, zpola magické, zpola sociální, to opět dokazuje. Na osudech jednoho venkovského rodu, zastoupeného jak moudrým kmetem a podivuhodnými úkazy souvisejícími jakoby s naivistickým vnímáním přírody, tak jeho potomky, v nichž se sváří moc peněz i dělnická hrdost. Ona první rovina je ztvárněna výtečně, ovšem přitakání třídnímu boji a jeho krvavým důsledkům (jakkoli ve svém zpodobnění prodchnutým poetickými nápady) prozrazuje zřetelnou úlitbu panující komunistické moci. Přesto Tisícročná včela zůstává ojedinělým uměleckým počinem první půle 80. let, mimo jiné i zásluhou strhujícího Jozefa Kronera.

Předčasná úmrtí - Ztracený hlas

Středa 30. června, ČT 1, 21.20

Zpěvačka a herečka Laďka Kozderková patří mezi předčasně zhaslé talenty. Vynikla v několika televizních estrádách, v inscenacích i filmech dostávala většinou podřadné úlohy. Můžeme o ní říci, že se jí nepodařilo, aby se se plně realizovala v tom, co nejvíce milovala. Tento střihový dokument ji zachycuje ve vzpomínkách pamětníků, přátel a spolupracovníků, nabídne i úryvky z jejích vystoupení.

Městečko Pleasantville (Pleasantville)

Pátek 2. července, Nova, 9.15,

Propadnout se do starého a navíc černobílého televizního seriálu s sebou přináší mnohá vzrušení. Postavy, dosud navyklé jednat podle závazných konvencí, jsou náhle nuceny svá stanoviska i očekávání přehodnotit. A jedním z projevů, že jejich život se začíná měnit, je i postupně zbarvování obrazu - vedle dosud černobílých částí se stále silněji prosazují barevné, zosobňující svobodomyslnost. Režisér Gary Ross sice natočil zdánlivě únikovou, nezávaznou komedii, ale pod jejím úsměvným zevnějškem se skrývají vážnější postřehy. V hlavní roli se představí Tobey Maguire, nyní protagonista zejména v příhodách nepřemožitelného Spider-Mana.

Sestřička Betty (Nurse Betty)

Sobota 3. července, ČT 1, 0.05

Sílu televizních seriálů dokumentuje i Sestřička Betty, jejíž naivní hrdinka se chce všemi prostředky dostat do blízkosti svého idolu, aniž bere na vědomí, že v patách jsou jí všeho schopní mafiáni. Pod vedením režiséra Neila LaButa se blýskla Renée Zellwegerová.

Pozor, vizita

Sobota 3. července, Prima, 21.00

Slavný Kachyňův snímek (1981) dodnes vzrušuje spontánní vitalitou stárnoucího světoběžníka (Rudolf Hrušínský), jehož postihne krušný osud - jako bacilonosič ohrožující své okolí se ocitá v nemocniční izolaci, s níž se však odmítá smířit. Jeho svéráznému životnímu nadhledu postupně podléhají všichni, kdož se ocitají v jeho blízkosti, včetně mladičké dívky. Pozoruhodné je na tomto filmu vše: působivost námětu, skvělý protagonista i pečlivý režisér, jenž neztráceje hravost se vyhnul jakékoli topornosti.

Otec neznámý aneb Cesta do hlubin duše výstrojního náčelníka

Neděle 4. července, ČT 1, 20.00

Další Kachyňův snímek, tentokrát televizní a již ze sklonku jeho tvůrčí éry, zpracovává údajně autentickou anekdotu - jak byl mezi vojáky zjišťován viník toho, že mladá žena se ocitla v požehnaném stavu a očekávala miminko. Scenárista Ivo Pelant ovšem své postřehy rozšířil jak na hrdinku samu a její rodinné zázemí, tak na osobnostní krizi jejího stárnoucího otce. V hlavní roli spatříme Karla Heřmánka.

Show pro nevidomé (Vakvagányok)

Neděle 4. července, ČT 2, 0.15

Maďarské filmy můžeme převážně zahlédnout jen na televizní obrazovce; uvědomíme si tehdy, že se často jedná o dramaticky silné výpovědi, věnující se hraničním lidským situacím. Show pro nevidomé, kterou natočil Péter Tímár, nezastírá dojímavý, melodramatický půdorys, ale současně hlásá důležitý poznatek: pokud máš přátele a poznáš i lásku, nezabloudíš, ani kdyby se kolem tebe rozprostírala naprostá tma.

Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - od 28. června do 4. července

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.