Tipy Jana Jaroše: týden od 26. července do 1. srpna - ART

22. 7. 2004 - 16:07 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 26. července do 1. srpna - ART zdroj: tisková zpráva

Mullholland Dr., Přízračný svět, Zelňačka... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Mulholland Drive (Mulholland Dr.) Čtvrtek 29. července, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Mulholland Drive (Mulholland Dr.)

Čtvrtek 29. července, ČT 2, 21.50

David Lynch se v tomto filmu pokusil navázat na hrůzně snovou poetiku svých dřívějších filmů, navíc vnáší nezastřeně groteskní prvky, avšak výsledku již schází překvapivá neotřelost dejme tomu Modrého sametu nebo Twin Peaks. Lynch tu opakuje osvědčené atributy, potemnělost scenerií signalizujících pocit ohrožení i jasnou prosluněnost navozující bezstarostnou naivitu, nechybí ani tmavá červeň halucinačních výjevů. Setkáme se s mužem, který se svěřuje s podivným snem, uvidíme dívku pátrající po své identitě, obskurního vraha, policisty i režiséra marně odmítajícího vnucovanou herečku. Navíc je publiku poskynuta výrazná atrakce v podobě nebývale otevřených lesbických scén. Stěží vytušíme souvislosti mezi jednotlivými postavami, jejichž osudy mají zhusta společné jen to, že se odehrávají v téže exklusivní "hollywoodské" čtvrti a občas se mohou zcela náhodně protnout.

FILMY

Přízračný svět (Ghost World)

Pondělí 26. července, ČT 2, 20.55

Americký režisér Terry Zwigoff předkládá sugestivní portrét mladičkých hrdinek, které se každá po svém vyrovnávají se společnými tužbami i vzájemným odcizením, zahrnují se vzájemně výčitkami, aby vzápětí společně podnikly nějakou ztřeštěnost. Jedna se navíc rozhodne pomáhat zamlklému, do sebe uzavřenému muži, aby si našel nějakou partnerku - a pak je zklamána, že si nevybral právě ji, v což ve skrytu duše doufala. Snímek se vyznačuje výtečným hereckým ztvárněním - obě herečky, Thora Birchová i Scarlet Johanssonová, obdivuhodně splynuly s místy rozjívenými, místy soucitnými dívkami. Zejména Johanssonová později několikrát prokázala velké nadání, nejnověji s historickém snímku Dívka s perlou, kde si naopak zahrála ostýchavou, zrak klopící služku, která stojí modelem slavnému malíři. Postaršího, jakoby vnitřně rozvráceného muže, jehož jediným koníčkem je sbírání starých desek s jazzovými nahrávkami, si zahrál Steve Buscemi.

Mambí (Mambí)

Středa 28. července, ČT 2, 23.10

Na sklonku 19. století patřila Kuba ještě mezi španělské kolonie, ale již tam mohutnělo hnutí odporu, živeného vidinou samostatnosti. Tisíce španělských vojáků byly vyslány na Kubu, aby tam zjednaly pořádek. Jenže vojáci nebyli zvyklí na tamní podnebí, podléhali nemocím, kosila je bojová střetnutí. A také procházeli určitým vnitřním prozřením - jako mladý hrdina (původním povoláním studnař), jenž zásluhou krásné dívky, do níž se zamiluje, poznává, že nebojuje na správné straně. Španělský snímek režisérů T. a S. Riosových se vyznačuje smyslem pro postižení dobových reálií, byť současně podléhá melodramatickým konvencím.

Srdeční slabosti

Pátek 30. července, ČT 2, 23.10

Adaptace povídky Boženy Benešové se odehrává nedlouho po skončení první světové války a zachycuje návrat legionářů, trousících se z ruské anabáze. Vrací se i Gabriel, jediný syn vdovy, která jej sice již oplakala, ale nyní mu vnucuje své představy o štěstí. Jenže narazí na jeho odpor: mladík prošel draze vykoupenou zkušeností a odmítá, aby jím kdokoli manipuloval. Pod režijním vedením Karla Smyczka si hlavní roli zahrál J. Šťastný, ženské role ztvárnily J. Hlaváčová a B. Srncová.

Posedlost Ayn Randové

Pátek 30. července, ČT 1, 23.55

Ayn Randová (1905-1982) patřila mezi uznávané, avšak provokující americké spisovatelky. Jako emigrantka ze sovětského Ruska však nenáviděla ideu kolektivismu a nade vše stavěla myšlenku individualismu, prosazovala sobectví jako ústřední princip lidského jednání. Prosazovala radikální názory a neváhala v jejich jménu si podmaňovat každého, kdo to připustil. Životopisný snímek Ch. Menaula ji prezentuje jako rozporuplného člověka, s nímž bylo obtížně vyjít, ostatně je nahlížena očima jejích dvou obdivovatelů. V titulní roli se představí Helen Mirrenová.

Zelňačka

Neděle 1. srpna, ČT 1, 20.00

Komedii o důvěřivém mimozemšťanovi, jehož na zelňačku "utáhnou" dva svérázní dědci, proslavil již Louis de Funès. Nyní ČT uvádí přepis český, který přichystal Pavel Háša. Jako podnikaví staříci se představí Josef Somr a Jan Skopeček, kteří s vervou glosují přítomnost nečekaného návštěvníka. Tato inscenace, ačkoli přece jen poplatná úšklebné zábavě, se již zařadila mezi zlatý komediální fond a k vděčnému publiku se pravidelně vracívá.

Pohár (Phörpa)

Neděle 1. srpna, ČT 2, 0.20

V popůlnočním čase ČT nabízí ojedinělý bhútanský film, za australské podpory natočený dokonce nefalšovaným lámou, představeným jednoho z tamních lamaistických klášterů. Režisér K. Norbu se věnuje tomu, co zná nejdůvěrněji - prostředí mnichů jak dospělých, tak dětí, kteří se na svou dráhu teprve připravují. A domýšlí, že i v místě zcela odříznutém od vymožeností civilizace také může vypuknout fotbalové třeštění, jakkoli představenými kláštera přijímaného s krajní nedůvěrou. Ostatně co jiného mohli dělat, když o nejen o pravidlech, ale ani o kopané samotné dosud neměli nejmenší potuchu. Norbu, poučen moderními vypravěčskými trendy, ovšem zvolil komediální polohu, kdy nápaditě glosuje, jak sport nenadále změnil vztahy i poměry v komunitě řekněme poněkud ustrnulé. Na nedávno skončeném karlovarském filmovém festivalu byl uveden druhý Norbuův film, posmutnělá "road-movie" Poutníci a kouzelníci.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.