Tipy Jana Jaroše: týden od 23. do 29. srpna - ART

23. 8. 2004 - 7:57 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 23. do 29. srpna - ART zdroj: tisková zpráva

Láska je láska, Město andělů, Na zlatém jezeře, Maach a Šebestova, k tabuli! UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Láska je láska (Fucking Amal) Neděle 29. srpna, ČT 2, 0

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Láska je láska (Fucking Amal)

Neděle 29. srpna, ČT 2, 0.00

Nejspíš inspiraci proslulou písničkou (a také klipem) prozrazuje český název tohoto švédského filmu, věnovaného trampotám s odlišnou sexuální orientací. Režisér Lukas Moodysson se na své dospívající hrdinky dívá s porozuměním, dobře postihuje postpubertální zmatky i občasné nihilistické nálady. Šestnáctiletá Agnes (Rebecca Liljebergová) si je již vědoma svého lesbického založení, i když je dosud tají. Z toho nutně pramení pocity beznaděje, odmlouvání, odmítání komunikace se vcelku laskavými a chápavými rodiči - výmluvná je scéna, kdy dívka říká, že pocit štěstí chce hned, že ji nezajímá čekat. Teprve čtrnáctiletá Elin (Alexandra Dahlströmová) se ve svých citech ještě nevyzná, zkouší milenectví sa chlapcem, s nímž se záhy rozejde. Agnes ji přitahuje i odpuzuje současně, váhá, než projde skutečným "coming-outem", tedy než sebere odvahu sobě i ostatním přiznat svou orientaci. Vztah plný zvratů, který začal polibkem jako sázkou, posléze vyvrcholí triumfálním odchodem obou partnerek, držících se za ruku. Lehce plynoucí film se vyznačuje svěžími postřehy, věrohodně vykrouženými dívčími postavami i autentickou mluvou - v lecčems připomíná Smyczkova Housata.

FILMY

Mach a Šebestová, k tabuli!

Sobota 28. srpna, Prima, 17.35

Pánové Born, Doubrava a Macourek stvořili kreslené postavičky nerozlučných spolužáků z 3. B - Macha a Šebestovou, kteří díky utrženému, avšak kouzelnému sluchátku mohou provozovat pravé divy. Z několika epizod byl sestaven celovečerní film, jenž byl navíc opatřen speciálními dotáčkami, soustředěnými hlavně na paní učitelku a rovněž na největší zlobivce ve třídě. Znovu se tak můžeme potěšit - i zásluhou neopakovatelné dikce Petra Nárožného - podivuhodnými výpravami Macha a Šebestové, které provází věrný pes Jonatán. Setkají se s pravěkým člověkem neandertálským, bojují s původci angíny, podnikavě se účastní školního výletu či hlídají dítě. Nezaměňujme tento film s hranou verzí příhod Macha a Šebestové, kterou natočil Václav Vorlíček.

Tři Alberti a slečna Matylda

Neděle 29. srpna, ČT 1, 20.00

Tato televizní komedie vznikla podle stejnojmenné divadelní předlohy Miroslava Horníčka. Takže se lze těšit na vtipné a lehce plynoucí dialogy, na smysl pro nečekané komediální zvraty v jemném detektivním oparu, který celý příběh obklopuje. Sleduje osudy dvou žen, neprovdané Matyldy a její půvabné neteře Kristiny, jejichž ustálené zvyky náhle změní dědečkova závěť. Tři Alberty a slečnu Matyldu natočil před deseti lety Martin Faltýn a do hlavních rolí obsadil výkvět našeho herectva - Květu Fialovou, Petra Nárožného, Miroslava Donutila, Radovana Lukavského a další.

Město andělů (City of Angels)

Neděle 29. srpna, Nova, 17.15

Tento americký snímek přesně dokládá, co nastane, když se přemýšlivého, umělecky ambiciózního evropského filmu zmocní Hollywood. Původní podobenství se rázem promění v banální duchařskou historku s nezbytným milostným přídavkem. Oním vzorem byl Wendersův snímek Nebe nad Berlínem, jehož hrdinové - andělé - pozorují, jak kolem nich protékají lidské životy, do nichž nemohou zasáhnout. Americký režisér Brad Silberling natočil romantický příběh anděla (Nicolas Cage), jenž by chtěl poznat tělesné počitky, který by se chtěl naučit rozumět lidským pohnutkám. Neodolatelně jej přitahuje mladá lékařka (Meg Ryanová), deptaná omezenými lékařskými dovednostmi. Jenže andělovo rozhodnutí stát se člověkem s sebou přináší těžkou oběť, kterou musí podstoupit.

Na Zlatém jezeře (On Golden Pont)

Neděle 29. srpna, Prima, 16.55

Film Marka Rydella Na Zlatém jezeře (1981), místy dojemný, jindy komicky hašteřivý, nijak neskrývá svůj divadelní půdorys, který si však dovedl přizpůsobit k vlastnímu prospěchu. Zhutnělý příběh, soustředěný do omezeného časového rámce i prostorového vymezení, dovoluje, abychom se plně zaměřili jak na řešené mezilidské rozpory, tak na skvostné herecké ztvárnění hlavních rolí. Nejvíce pozornosti na sebe strhává Henry Fonda jako zahořklý stařík, s jedovatou ironií glosující dění kolem sebe a ustavičně zraňující své nejbližší. Jen obtížně přiznává své chyby a omyly - a ještě s větší námahou si připouští, že by je měl napravit. Jeho chápající, vstřícnou a laskavou manželku, uhlazující letité konflikty, představuje Katharine Hepburnová. Oba za své strhující výkony plným právem získali Oscara. Hvězdné obsazení doplňuje Jane Fondová v úloze dcery, která s otcem jen stěží nachází společnou řeč.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 23. až 29. srpna
Ve 35., nejen televizním týdnu: Trhák pana Bowfingera, Robocop 4, Hitman 3, Smrtonosná past 2...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.