Tipy Jana Jaroše: týden od 21. do 27. června - ART

21. 6. 2004 - 11:37 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 21. do 27. června - ART zdroj: tisková zpráva

Nevěrné hry, Dívka s pistolí, Zločin v dívčí škole... Slečna Rajka.

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

JJ_tv_26Nevěrné hry Nevěrné hry

Neděle 27. června, ČT 1, 20.00

Nový český film, který nedávno zvítězil na "ledňáčkové" přehlídce v Plzni, se dotýká hned několika konfliktních plošek v mezilidských vztazích - řeší profesní seberealizaci, dotýká se národnostních česko-slovenských rozdílů, ale také zkoumá různé podoby životního naplnění. A zjišťuje, že mnohdy je nejdůležitější pocit pohody bez ohledu na kariéru či peníze. Režisérka Michaela Pavlátová, která k hranému filmu přešla od animovaného, se spolehla na věrohodně vystavěný scénář, který znázorňuje překonávání jedné manželské krize, oceníme plnokrevné herecké ztvárnění (Zuzana Stivínová, Peter Bebjak) i schopnost postihnout zvláštnosti různých prostředí. Jen je škoda, že hrdinové se vyznačují zbytečně exklusivním povoláním - věnují se totiž vážné hudbě, jako kdyby jen takové povolání zaručovalo potřebnou vnímavost.

FILMY

JJ_tv_26Bláhový básník Jiří Suchý Bláhový básník Jiří Suchý

Středa 23. června, ČT 1,21.15

V dosavadních Příbězích slavných jsme sledovali osudy osobností již zesnulých - a dokonce i režisér Jiří Weiss, kterého filmaři ještě zastihli naživu, se dříve, než na něho přišla řada, odebral na onen svět. Doufám, že Jiřímu Suchému, protagonistovi této epizody, taková nepříjemnost vyhne. Ovšem to nic nemění na tom, že do společnosti slavných rozhodně patří. Jiřího Suchého netřeba představovat, vždyť kdo by neznal tohoto legendárního herce, textaře, hudebníka a především spoluzakladatele divadla Semafor. Jeho odkaz však netkví jen v umělecké činnosti, ale také organizátorské. Zásadním způsobem ovlivnil kulturní klima 60. let.

JJ_tv_26Slečna Rajka Slečna Rajka

Sobota 26. června, ČT 2, 13.05

Jugoslávský prozaik Ivo Andrič vyportrétoval mladou sarajevskou lichvářku v těžkých časech první světové války. Mladá žena obratně využívala nesnází svých bližních, aby si sama pomohla ke jmění. Televizní přepis této předlohy z roku 1978, jehož se ujala Eva Sadková, zdůraznil především dvojsečnost takového počínání, hrdinka záhy poznává, že je sporné spoléhat na úspěch v každé situaci. V hlavní roli vyniká Gabriela Vránová, jíž úspěšně sekundují Václav Voska a Blanka Waleská.

JJ_tv_26Zločin v dívčí škole Zločin v dívčí škole

Sobota 26. června, Prima, 16.50

Pozapomenutý povídkový film vznikl v polovině 60. let podle detektivních povídek Josefa Škvoreckého. Trojice příběhů se odehrává v různých prostředích (mezi horolezci, v hudebním divadle a posléze ve školním prostředí, odkud zmizel profesor matematiky), spojuje ji však postava poručíka Borůvky (Lubomír Lipský), jenž jednotlivé případy vyšetřuje. V nepříliš vydařené sestavě, která spoléhá na žánrové konvence a inscenační nenápaditost, nejvíce zaujme závěrečný příspěvek, který natočil začínající Jiří Menzel. Ale ani on se nevzepjal k nějakému oslnivému režijnímu počinu.

JJ_tv_26Dívka s pistolí Dívka s pistolí (La ragazza con la pistola)

Neděle 27. června, ČT 2, 17.05

Italský režisér Mario Monicelli je podepsán pod dlouhou řadu vynikajících (tragi)komedií, v nichž s nadsázkou probádal taje lidského charakteru i časté zajetí v moci předsudků. V tomto snímku (1968) hraje Monica Vittiová svedenou dívku ze Sicílie, která je odhodlána řešit svou pošlapanou čest jediným způsobem - chce zastřelit nevěrného milence, za nímž se vypraví až do vzdálené Anglie. Jenže se nestačí divit, jak odlišné mravy tam panují.

JJ_tv_26Opuštěný (Torzók) Opuštěný (Torzók)

Neděle 27. června, ČT 2, 23.55

Pobyt v dětském ústavu nikdy není přínosný - a tím méně, pokud se tak děje v represivním režimu. Poměry v Maďarsku na přelomu 50. a 60. let se odrážely i za zdmi "výchovných" zařízení. I v nich totiž vládl tuhý dril, malým svěřencům byly do hlaviček vtloukány "věčné pravdy" a každý pokus o samostatné uvažování či dokonce odpor byl tvrdě potlačován. Ostatně i učitelé sem byly zařazováni z trestu a jen málokterý byl ochoten naslouchat svým malým svěřencům. Předností filmu, který natočil Arpád Sopsits, je věrohodné postižení dobových reálií, potemnělost scenerií i dobře postižená bezvýchodnost převychovávaných chlapců.

Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - od 21. do 27. června

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.