Tipy Jana Jaroše: týden od 2. do 8. srpna - ART

2. 8. 2004 - 8:35 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 2. do 8. srpna - ART zdroj: tisková zpráva

Krásní a úžasní, Bouchači a bouchačky... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Bouchači a bouchačky (Double Whammy) Pondělí 2. srpna, ČT 2, 20

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Bouchači a bouchačky (Double Whammy)
Pondělí 2. srpna, ČT 2, 20.55
Nenechejte se odradit podivným, rádoby atraktivním názvem a bavte se nápaditými výseky ze života jednoho amerického poldy, které v těch nejméně vhodných okamžicích zradí záda. Nezávislý režisér Tom DiCillo, od něhož jsme již viděli např. Život v oblouznění nebo Život v sedmém nebi, zvolil polohu roztomile cynické, někdy až bláznivé komedie, kde i o takových záležitostech, jako je zprovodit někoho ze světa, se rozmlouvá s úsměvem. Vražednické úmysly se příliš často zvrhávají v přehlídku trapnosti, neboť mezi záměrem a jeho uskutečněním se někdy může rozprostírat nedozírná dálava. Režisér rozvinul barvitý vějíř svérázných příhod, které často končí nenadálým zvratem, počínaje lupičským výjevem a konče milostným vyznáním. Smolařského poldu si zahrál méně známý Denis Leary, jako jeho parťáka poznáme herec daleko věhlasnějšího Steva Buscemiho, jenž nedávno exceloval na televizních obrazovkách ve filmu Přízračný svět. Svébytného rozkreslení se však dočkala i většina více či méně bizarních postaviček z hrdinova okolí.

FILMY

Krásní a úžasní (Lovely and Amazing)
Čtvrtek 5. srpna, ČT 2, 21.40
Nefunkční rodiny s rozhádanými členy bývají v nezávislé americké kinematografii oblíbené – a tento model zužitkovala i režisérka Nicole Holofcenerová . Do centra dění postavila stárnoucí, občas nesnášenlivá a hádavá matku (jako vždy strhující Brenda Blethynová, která kdysi zaujala v Tajnostech a lžích) spolu se svými třemi dcerami – dvě jsou již dospělé, třetí adoptovaní dovršila teprve osmý rok věku. Každá z žen prožívá své osobní trauma: neuspokojivé manželství, nenaplněné osobní ambice, malá dívenka zápolí s nadváhou. Ostatně vzhledem svého těla jsou posedlé všechny a film tak dospívá k nečekaným podobám svérázných úvah o tělesnosti i ženském údělu. Režisérka se rozhodla natočit celý příběh digitální kamerou, čímž ještě více umocnila bezprostřednost vyprávění.

Legenda o slavném návratu (The Legend of Bugger Vance)
Sobota 7. srpna, ČT 2, 16.45
Retroladění příběhů, tklivě se ohlížejících do nedávné minulosti, evokované v pastelových barvách a s nostalgií, vrcholilo někdy před třemi desítkami let - jednou z ukázek je například Velký Gatsby, portrét společenské smetánky, kde exceloval Robert Redford. Tento herec ovšem s přibývajícím věkem přesedlal na režii - a pokouší se tento styl nadále oživovat. Dokazuje to i Legenda o slavném návratu. Odehrává se na sklonku 20. let kdesi na americkém venkově a vypráví o prestižním golfovém zápase, jehož se účastní uznávané celebrity. Jen zasvěcení ví, že majitelka krachujícího podniku, která tuto akci nachystala, si od toho slibuje záchranu. Pozornost se však upíná na mladého nadějného outsidera (Matt Damon), jenž stěží překonává svá válečná traumata i uzavřený životní styl - s podporou svérázného černošského nosiče holí totiž získává jak sebedůvěru, tak úderovou obratnost. Vyprávění samotné je ovšem koncipováno jako vzpomínky zestárlého muže, jenž tehdy byl teprve malým chlapcem...

Cesta byla suchá, místy mokrá
Neděle 8. srpna, ČT 1, 20.00
Poslední dokončený snímek Karla Kachyni sice již prozrazuje režisérovu únavu i ochabující elán, stále však zaujme smyslem pro drobná lidská dilemata, zvýrazněná pomalým cestováním na nezvyklém dopravním prostředku - parním válci. Název snímku, jehož scénář napsal Karel Čabrádek, vtiskl písničkový hit skupiny Buty, který opakovaně zní ve stále nových významových kontextech, vytvářeje tak pozoruhodnou zvukovou kulisu. Řidičem je bručivý, mírně ješitný stařík (Lubor Tokoš), typ člověka, pod jehož zdánlivě odmítavým zevnějškem se skrývá vstřícné srdce. Jeho mladičký pomocník (Vojtěch Štěpánek), pykající podmínkou za zálibu v "půjčování" cizích aut, získal výrazně jelimánkovské rysy, ale také leckdy naivní touhu prokázat své chlapácké odhodlání, jak dokládá mekem frajerské lezení na sudoměřský Žižkův pomník, ale také beznadějná rvačka. A jakýmsi katalyzátorem dění se stává prostořeká dívenka živící se prostitucí (Klára Issová), jež se na parní válec vetřela při útěku před svým neurvalým pasákem. A ponaučení je zjevné: lidé by si měli vycházet vstříc, měli by si být vědomi, že téměř vše lze ještě napravit. Kachyňa to sděluje prostředky jistě staromilskými, ale stále působivými.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 2. až 8. srpna
Ve 32., nejen televizním týdnu: Vetřelec, Robocop, Mortal Kombat... Ghost Dog.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.