Tipy Jana Jaroše: týden od 19. do 25. července - ART

19. 7. 2004 - 9:05 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 19. do 25. července - ART zdroj: tisková zpráva

Tenká růžová čára, Vatel, Na Zlatém jezeře... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Tenká růžová čára (The Thin Pink Line) Pondělí 19

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Tenká růžová čára (The Thin Pink Line)

Pondělí 19. července, ČT 2, 20.55

Nápad vytvořit příběh prostřednictvím "reportážních" postupů, rozhovorů a vzpomínek není nijak nový - s úspěchem jej kdysi zužitkoval například Andrzej Wajda v Člověku z mramoru. Americký snímek Tenká růžová čára se ovšem liší jak komediální polohou, tak vyhrocenější nápodobou formy dokumentu. Předmětem pátrání se totiž stává zločinec, který má být za několik týdnů popraven, takže přihlížíme přímo bláznivému spěchu, provázejícímu vyhledávání všech možných lidí, kteří s odsouzeným příšli do styku - počínaje paní z veřejného stravování a konče třeba dávnou taneční partnerkou. Film natočili Joe Dietl a Michael Irpino, kteří si zahráli i hlavní role.

FILMY

Vila na kopci (Up at the Villa)

Středa 21. července, ČT 2, 20.00

Pečlivě vystiženým prostředím pyšné, byť lidsky vyprahlé aristokracie, často selhávající tváří v tvář dějinným tlakům, zaujaly například filmy Jamese Ivoryho. K nim se řadí i snímek Philipa Haase Vila na kopci. Odehrává se v předvečer druhé světové války v italské Florencii, kde vybrané aristokratické společenství zavírá oči před projevy fašismu i houstnoucími mezinárodními poměry - ostatně i osudnou mnichovskou "dohodu" považuje za záruku míru. Život "lepších lidí" se odvíjí ve slastném nicnedělání, bezstarostných radovánkách, večírcích, ze všeho nejvíce je zajímají klepy - takže všichni vědí, že mladá anglická vdova (Kristin Scott Thomasová) zápolí s nouzí, z níž by ji mohl vyvést jedině výhodný sňatek. A vůbec nechápají, proč žena se závažným krokem tak dlouho váhá.

Polovina nebe (La moitié du ciel)

Středa 21. července, ČT 2, 23.00

Hrdinkou francouzského filmu Polovina nebe je rozvedená žena, která se rozhodne adoptovat čínské dítě. Spolu se svou desetiletou dcerou se kvůli tomu vypraví až do vzdálené asijské země, připravena na místě vše dojednat, avšak netuší, jaké komplikace ji tam postihnou. Úřady jsou zkorumpované, hrdinku obtěžují podvodníci a žena poznenáhlu poznává odvrácenou tvář čínské společnosti. Pokud odhlédneme od značné spekulativnosti příběhu, lze ocenit vypravěčskou obratnost i přesvědčivost reálií.

Vatel (Vatel)

Středa 21. července, Nova, 22.35

Sloužit panstvu nebylo ani v 17. století jednoduché, o čemž se tragicky přesvědčil i Francois Vatel, obratný organizátor přepychových slavností na dvoře prince de Condé, kterými měl být ohromen i samotný král. Režisér Roland Joffé pojednal svůj příběh s mimořádnou výpravností, hýří přepychovými kostýmy, honosnými stavbami i davovými výjevy. Jenže vyprávění plynulo příliš pomalu, příliš byla potlačována dramatická akce ve prospěch jakoby oživlé malířské kompozice. Takže očekávaný divácký úspěch se nedostavil (film se u nás hrál jen na videu), i když v titulní roli se bez nadsázky blýskne Gérard Depardieu. Nenechte se znechutit reklamami, které Nova bude do vysílání vkládat, a dívejte se.

Ranaři (Made)

Čtvrtek 22. července, ČT 2, 22.00

Herec Jon Favreau se v kriminálním dramatu Ranaři vyzkoušel profesi režiséra - a navíc sám sebe obsadil i do hlavní role. Společně s Vincem Vaughnem vytvořil dvojici nerozlučných kamarádů, kteří sní o tom, že se jednou prosadí jako profesionální boxeři. Vše se ovšem změní, když přijmou nabídku postaršího mafiána (Peter Falk), aby jako ochranka asistovali při předávání velké částky peněz. Jenže záhy zjistí, že zaplést se s organizovaným zločinem není nejvýhodnější. Ranaři jsou řadovou dobrodružnou historkou a stěží lze pochopit, proč byli zařazeni do filmového klubu.

Mrtvej brouk

Pátek 23. července, ČT 2, 23.15

Česká tragikomedie Mrtvej brouk se snaží zprostředkovat životní pocity nezakotvené dospívající generace, která se však ani příliš nesnaží nějaký pevnější bod nalézt. Hrdinové nemají daleko k rozvráceným osobnostem a v jejich hledání láky i smyslu života lze odečítat hodně chtěné pózy. Snímek Pavla Marka ovšem zaujme věrohodně postiženými sceneriemi, kam příběh zasazuje, sklepním bytem, čajovnou i psychiatrickou léčebnou. Sugestivitu podporují i nepříliš známé tváře, mezi nimiž si všimneme alespoň Jiřího Macháčka.

Na Zlatém jezeře (On Golden Pond)

Sobota 24. července, ČT 2, 11.00

Dvakrát nevstoupíš do téže řeky - tak praví antická moudrost. Když před dvěma desetiletími melodramatu Na Zlatém jezeře vdechly život také osobnosti jako Henry Fonda, Jane Fondová nebo Katharine Hepburnová, vznikla podmanivá podívaná. Jenže nyní chce režisér E. Thompson především dojímat jak v jihoamerických telenovelách, takže setkání rozhádaných nejbližších příbuzných a jejich bolestné smiřování namsměroval k bezuzdné dojímavosti, čemuž nezabrání ani účast Christophera Plummera a Julie Andrewsové.

Philadelphia

Sobota 24. července, ČT 2, 17.10

Amerického drama Philadelphia opět přesvědčuje, jací jsou v Americe pašáci. Když je člověk nakažený AIDS kvůli tomu vyhozen ze zaměstnání, rozhoří se soudní proces. A můžete hádat, jak dopadne. Režisér Jonathan Demme obsadil do hlavních rolí dvě hvězdy - Toma Hankse a Denzela Washingtona. Oba hrají špičkové právníky, kteří dokonce stáli proti sobě, ale nouze přiměje nemocného, aby nedávného soka požádal o pomoc.

Generál (The General)

Neděle 25. července, ČT 2, 23.35

Martin Cahill patřil mezi talentované jedince. Jistě by uspěl v kterémkoli oboru, kterému by se rozhodl věnovat. Jenže osud jej od útlého věku vedl ke zločinecké kariéře. Stal se nejobávanějším i nejobdivovanějším irským gangsterem 20. století. Režisér John Boorman natočil faktograficky věrnou rekonstrukci jeho života (hlavní roli svěřil Brendanu Gleesonovi), opřel se o výstižně vyhmátnuté podrobnosti, které dokreslují i osvětlují sledované události. Nechce jej velebit ani zatracovat, zkoumá okolnosti, které jen zavedly na osudné scestí. Před šesti lety získal na festivalu v Cannes cenu za režii.

Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 19. až 25. července
V 30. týdnu: Polibek smrti, Těžký prachy, Čelisti, Hvězdné války, Vzteklej pes a Glorie...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.