Tipy Jana Jaroše: týden od 18. do 24. října - ART

19. 10. 2004 - 14:34 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 18. do 24. října - ART zdroj: tisková zpráva

V 43. týdnu: Olověná vesta (Full Metal Jacket) Návrat idiota, Kuře melancholik.... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Olověná vesta (Full Metal Jacket) Pondělí 18. října, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Olověná vesta Olověná vesta (Full Metal Jacket)

Pondělí 18. října, ČT 2, 21.30

Podivný název Olověná vesta nemá nic společného s krejčími - kterýsi přitroublý překladatel tak převedl do češtiny originální název, který ve skutečnosti označuje celokovový plášť střely. Tento snímek Stanleyho Kubricka totiž líčí zrod válečnické mašinérie z naivních nováčků a její nasazení do bojů. Příběh by se mohl odehrávat kdykoli a kdekoli, ale režisér si zvolil vietnamské reálie. Sledujeme hrůzný dril zcela deformující lidskou psychiku - z lidí, kteří prošli náročným výcvikem, se stávají bezduší stroje na zabíjení. A toho si užijeme rovněž dost, když z cvičiště se v druhé části přesuneme na vietnamské bojiště, překvapivě nikoli do džungle, kde se většina filmů podobného ražení odehrávala, ale do ruin městské zástavby. Jak se u Kubricka zvykem, také zde se dočkáme mimořádné naléhavosti a ohromujících obrazů.

FILMY

Návrat idiota Návrat idiota

Čtvrtek 21. října, ČT 1, 20.00

Mladík, svým okolím vnímaný jako mentálně ne zcela v pořádku, se může stát jakýmsi průsečíkem vztahů, které kolem sebe pozoruje. Jeho vnitřní opravdovost a neznalost falše ostře kontrastuje s trapnou přetvářkou a pokrytectvím u lidí, s nimiž se setkává. Režisér Saša Gedeon si ve svém mezinárodně úspěšném filmu nasadil vysokou laťku: strhává obratně rozehrávanými zápletkami, skvěle napsanými rozmluvami, smyslem pro postižení bezpočetných trapasů, ale především úžasným herectvím Pavla Lišky, jenž hlavnímu hrdinovi vtiskl až jakousi dojemnou bezbrannost, odkazující až k Dostojevskému knížeti Myškinovi z románu Idiot (ale také k Viscontiho Roccovi z dramatu Rocco a jeho bratři). Výsledné dělení je jednoznačné: ve světě ovládaném chtivostí a krátkozrakými tužbami naráží každý, kdo se vymyká z běžných očekávání, na obtížně překonatelné překážky.

Holka mýho kámoše Holka mýho kámoše (La femme de mon pote)

Čtvrtek 21. října, ČT 2, 21.50

Francouzský režisér Bertrand Blier si vydobyl pověst skandálního režiséra, který rád bourá zavedená tabu - ale tento snímek je řekněme umírněnější. Milostný příběh se odehrává v horském středisku a je rozehrán mezi dvěma nerozlučnými, byť ne zcela rovnými kamarády, mezi něž vstoupí pohledná dívka. Začne si s tím mužnějším a odvážnějším, avšak jeho obtloustlý kamarád, věčný smolař, se s něčím takovým nehodlá smířit. Pro začátek se do dívky bezhlavě zamiluje. Místy žertovné, místy dojemné vyprávění vzniklo před dvěma desetiletími a v hlavních rolích představí vedle pihaté Isabelly Huppertové a zdatného Thierry Lhermitta také výraznou komediální osobnost jménem Coluche (pamatujeme si jej z filmu Křidýlko nebo stehýnko).

Kuře Melancholik Kuře melancholik

Pátek 22. října, ČT 2, 23.10

Na baladicky laděném příběhu malého chlapce, vystaveného zlobě a necitelnosti dospělých, zaujme především výtvarné řešení, někdy pohlcující samotný tok vyprávění. Režisér Jaroslav Brabec, jenž se podílel i na kameramanské práci, skvěle postihuje niternou potřebu citu: hoch se z nedostatku jiných možností upne na malé kuře, aby s ním doslova existenčně srostl. Zasazení do nehostinné, věčně blátivé scenerie, pronikající i zaostalým venkovským statkem někdy v době před sto lety, je dramaticky jistě účinné, ale současně také poněkud spekulativní. Expresivita pojednání totiž postihuje veškeré složky vyprávění, včetně herectví Karla Rodena, Anny Geislerové či Vlasty Chramostové.

Kruté radosti Kruté radosti

Neděle 24. října, ČT 1, 20.00

Název nového česko-slovenského filmu Juraje Nvoty poněkud mate: radosti jsou to spíše trochu nostalgické, vyrůstají z romantického oparu lásek opětovaných i neopětovaných, rozehraných v kulisách slovenského městečka 30. let. V protikladu ke Kuřeti melancholiku zde mohutní mírně tklivá idyla, jen místy narušovaná ostychem a dbaním na dobrou pověst. Ústřední dějovou linii tohoto slovensko-českého filmu tvoří téměř anekdotická zápletka: vážený advokát již dospělé dcery, kterou nikdy neviděl, se za svůj hřích mládí stydí, takže přesvědčí kamaráda, aby dívku vydával za svou neteř. V hlavních rolích určitě zaujmou Ondřej Vetchý, jenž svému advokátovi vtiskl sympatickou prostopášnost, a začínající Tatiana Pauhofová.

Naked Lunch Nahý oběd (Naked Lunch)

Neděle 24. října, ČT 2, 0.15

Adaptace stejnojmenného románu W.S.Burroughse dobře postihuje obrazotvornost předlohy - režisér David Cronenberg dobře postihl psychedelickou atmosféru, do níž se propadá hlavní hrdina, nepříliš úspěšný spisovatel. V přeludech zaviněných drogovou závislostí přestává rozlišovat, co je skutečnost a co pouhá halucinace, i psací stroj se mu proměňuje v ohyzdného brouka. Velkou předností je působivá kresba hrdinova vnímání, kdy veškeré dění vnímáme jakoby jeho očima, i plně souznějící herecké ztvárnění. Hlavní roli si zahrál Peter Weller, dále vystupují Judy Davisová, Ian Holm, Julian Sands či Roy Scheider.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 43. týdnu: Dustin Hoffman ve Smrtící epidemii...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.