Tipy Jana Jaroše: týden od 16. do 22. srpna - ART

17. 8. 2004 - 9:08 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 16. do 22. srpna - ART zdroj: tisková zpráva

Nesnesitelná lehkost bytí, Zvrat štěstěny, Výběr, Pasiáns... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Nesnesitelná lehkost bytí (The Unbearable Lightness of Being) Sobota 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Nesnesitelná lehkost bytí Nesnesitelná lehkost bytí (The Unbearable Lightness of Being)

Sobota 21. srpna, ČT 1, 22.20

Ačkoli druhý program České televize zcela ovládl sport, přece jen nalezneme několik filmů, které stojí za pozornost. Patří mezi ně také přepis Kunderova románu Nesnesitelná lehkost bytí, i jej když Američané pojednali jako melodrama kombinované s výraznými erotickými motivy. Osudovým průsečíkem lidských osudů se rovněž stává 21. srpen, avšak před šestatřiceti lety. Vpád "spřátelených" vojsk rázem rozťal dosavadní sny a iluze, vystřízlivění z představ o budování socialismu s lidskou tváří bylo kruté.

Hlavním hrdinou je okouzlující lehkomyslník a sukničkář Tomáš (Daniel Day-Lewis), uznávaný lékař z hlavního města, jenž život vnímá jen jako sled ustavičných radovánek. Když neuspěl v emigraci a vrátil se do vlasti, musel opustit medicínu; živí se mytím oken a posléze skončí na zapadlém venkově. Jenže namísto analýzy společenských poměrů i přizpůsobujících se lidských povah režisér Philip Kaufman natočil nekonečný sled postelových historek. Tomášovu milenku Terezu si zahrála Juliette Binocheová, v dalších rolích se objevili Erland Josephson, Pavel Landovský, Daniel Olbrychski či Stellan Skarsgård.

FILMY

Zvrat štěstěny Zvrat štěstěny (Reversal of Fortune)

Středa 18. srpna, Nova, 22.15

Ve starobylém aristokratickém rodu došlo k vražedným úkladům: bohatá dědička upadla do komatu vyvolaného inzulinovou injekcí. Z pokusu o vraždu byl obviněn její manžel, ale tomu se podařilo dosáhnout revize procesu. Režisér Barbet Schroeder se však nezajímá jen o samotnou kriminální zápletku, hlavně přibližuje pokryteckou morálku vysokých společenských vrstev, jejichž svědomí zůstává nedotknutelné jakýmikoli výčitkami. V hlavních rolích se představí Glenn Closeová a John Malkovich.

VVýběr (Choices)

Sobota 21. srpna, ČT 1, 14.20

Stárnoucího právníka zaskočí nečekané těhotenství jeho o mnoho mladší ženy. Děsí jej představa, že dítě by za otce mělo záhy vetchého staříka. Zvažuje, zda má svou manželku nutit, aby podstoupila interrupci. Manželství se ocitá v krizi a na klidu mu nepřidává ani jeho již dospělá dcera z prvního manželství, která rovněž otěhotněla. Dojemně laděné vyprávění spoléhá především na herecké výkony George C. Scotta a Jacqueline Bissetové. Pokud by vám příběh připadal známý, vskutku se nemýlíte; mohli jste jej kdysi spatřit i na Nově - ovšem pod názvem Možnosti volby.

Návrat ztraceného ráje Návrat ztraceného ráje

Sobota 21. srpna, ČT 1, 20.00

Jako svůj poslední hraný film před svou emigrací natočil Vojtěch Jasný Všechny dobré rodáky. Teprve po třiceti letech dostal příležitost na své mistrovské dílo navázat. Dotýká se nejen změn, které za uplynulou dobu na českém venkově proběhly, pokání i odpouštění vin (z původních protagonistů přešli do nového příběhu například Vlastimil Brodský a Věra Galatíková), ale především zapojuje nový důležitý rys - zkoumá pocity emigranta, jenž se vrací domů, ještě nerozhodnut, zda zůstane natrvalo. Tohoto příchozího s téměř symbolickým jménem Poutník sehrál Vladimír Pucholt, někdejší hvězda Formanových komedií. Návrat ztraceného ráje nebyl českou kritikou přijat nejvlídněji, vadila přílišná křečovitost vyjadřování i archaická selanka, v níž se proměnilo líčení venkova, avšak zaujatost i upřímnost, s jakou se režisér odhodlal zkoumat své pochybnosti, si určitě zaslouží uznání.

Pasiáns

Neděle 22. srpna, ČT 1, 15.45

Na sklonku 60. let vznikla i v České televizi řada inscenací, které nastupující normalizační režim nepustil na obrazovku. K divákům se dostaly až po jeho pádu. Mezi takové tituly patří i Pasiáns, natočený Janem Matějovským. Rozehrává metaforicky laděný příběh skupinky lidí při náhodné výpravě uzavřených v podzemí a zkoumá mocenské mechanismy, jakými ambiciozní jedinec získává moc nad ostatními. V napjaté situaci se ozřejmují povahové sklony každého z hrdinů, vyplouvá na povrch poddajná ustrašenost, planá velkohubost i obratně maskované diktátorské sklony, poznenáhlu vyplouvající na povrch. V hlavní roli excelují Rudolf Hrušínský a Jana Brejchová.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 16. až 22. srpna
Ve 34., nejen televizním týdnu: Titanic, Robocop 3, Vetřelec 3, Trable prcka Binka...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.