Tipy Jana Jaroše: týden od 15. do 21. listopadu - ART

18. 11. 2004 - 12:56 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 15. do 21. listopadu - ART zdroj: tisková zpráva

Blíženci, Král tančí, Marná lásky snaha... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Blíženci (Gemini) Čtvrtek 19. listopadu, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

BlBlíženci (Gemini)

Čtvrtek 19. listopadu, ČT 2, 21.50

Toto ponuré vyprávění, nachystané režisérem Šiňou Cukamotou, se odehrává v časech po první světové válce. Nejprve čerpá z motivu "strašidelného domu", kde se dějí ne zcela vysvětlitelné události, načež poté nastupuje poznenáhlu ozřejmovaný konflikt mezi hrdinou příběhu, váženým lékařem Jukiem, a jeho bratrem-dvojčetem Sutekičim, kvůli ošklivému mateřskému znaménku po porodu zavrženému a vyrůstajícímu v nedalekých slumech. Obě role ztvárnil Masahiro Motoki. Ve filmu zaujme obratně budovaná atmosféra: téma podivného zápachu i náhlých úmrtí, obratně navozovaný pocit neustálé přítomnosti jakéhosi vetřelce v domě, tajemné šramoty, téma hrdinovy ženy, která údajně ztratila paměť a v jejíž minulosti se zřejmě cosi temného skrývá, to vše režisér předvádí s nespornou inscenační vynalézavostí.

FILMY

Láska na grillu Láska na grilu (Halbe Treppe)

Pondělí 15. listopadu, ČT 2, 21.30

I německá kinematografie občas překvapí nepřikrášleným zpodobněním sjednoceného státu, kde nadále bují nespokojenost. Režisér Andreas Dresen líčí na první pohled zcela banální pohnutky, které vedou k rozkladu zdánlivě již stabilizovaných manželských svazků. Někdejší zamilovanost totiž vyprchala a zůstala jen prázdnota, marně vyplňované péčí o děti a domácnost, stereotypním zaměstnáním. Sleduje několik dnů ze života dvou spřátelených manželských dvojic středního věku, které se postupně jaksi promíchají, avšak nějakou bujarou veselost rozhodně nečekejme, převažuje spíše nahořklý škleb. Film zaujme věrohodnou kresbou ošuntělých, ale přitom láskyplně udržovaných bytů v panelákových sídlištích, sirého podzimního či zimního počasí, častých nočních scenerií. Dresen přesně postihuje, nakolik bývalá socialistická část zaostává za západním protějškem - nejen hmotně, ale především duchovně.

Král tančí Král tančí (Le roi danse)

Středa 17. listopadu, ČT 2, 20.00

Historický snímek Gérarda Corbiaua se věnuje osudům polozapomenutého skladatele Lullyho (Boris Terral), tvůrce dvorských baletů, jednoho ze zakladatelů francouzské opery v dobách krále Ludvíka XIV., mezi jehož chráněnce po nějaký čas patřil. Režiséra ovšem lákalo načrtnutí širšího historického panoramatu, provázeného Lullyho hudbou. Nahlédneme, jak se mladičký panovník vymaňuje z moci své matky i ministrů, jak uskutečňuje své stavební vize, důležitou postavou je rovněž dramatik Moli re, s nímž domýšlivý a sebevědomý Lully spolupracuje.

Lovec Pískovna + Lovec a Datel

Středa 17. listopadu, ČT 1, 20.00

V tomto památném dni spatříme dva středometrážní snímky scenáristy Jiřího Hubače a režiséra Vladimíra Michálka. Autoři v nich hodlali vzdát hold těm, jimž komunistický režim zničil existenci či dokonce je připravil o život. V prvním příběhu přichází hrdinka, ryze městská dívka, na vesnici, aby se ujala dědictví, ale namísto dědečkova statku nachází na jeho místě jen pískovnu. Druhá povídka se dotýká zrazeného přátelství které vykrvácelo na elektrických drátech. V obou případech nejvíce záleží na hereckém ztvárnění: zejména Zuzana Stivínová v úvodním vyprávění vnáší málokdy vídanou vášnivost, své hrdince vtiskla jak ukvapenou vzdorovitost, tak nesmlouvavě umanuté jednání.

Marná lásky snaha Marná lásky snaha (Love's Labour's Lost)

Středa 17. listopadu, ČT 2, 22.10

Režisér a herec Kenneth Branagh, jenž si přidělil i hlavní roli, sice převzal výchozí Shakespearův text, ale příběh přenesl do reálií druhé světové války, na jejímž se pozadí se odehrává spíše nahořklý než rozmarný milostný příběh. Branagh do něho vsunul další dvě významové roviny. Jedna rozšiřuje prostor směrem k dokumentárně pojednaným odkazům nejen k mezinárodní politické situaci, ale též ke "zpravodajskému" pojednání vyprávěných událostí ve filmovém týdeníku. Druhou rovinu tvoří populární jazzové melodie meziválečného období, hudba psaná Cole Porterem, Gershwinem a dalšími - stává se jakýmsi komentáři k právě probíhajícím událostem.

Rok ďábla Rok ďábla

Čtvrtek 18. listopadu, ČT 1, 20.00

Petr Zelenka rád balancuje na rozhraní mezi "vážnou", jakoby dokumentární realitou a "smyšlenou" fikcí. V Roku ďábla použil skutečné osobnosti (Jarek Nohavice, Čechomor, Karel Plíhal atd.), aby do událostí, které lze považovat za dokumentární záznam (zejména v případě koncertů), zasouval fantaskně modelované vsuvky, někdy dějově rozehrané, jindy zastoupené úvahami a glosami pronášenými přímo na kameru - promlouvá nejen Nohavica, ale také členové Čechomoru, výmluvný však je i zarputile mlčící Plíhal, neprozřetelně pozvaný do televizního vysílání.

Ohrada snů Ohrada snů

Pátek 19. listopadu, ČT 2, 23.10

Daniela Kolářová zde vytvořila náročnou roli: převtělila se do postavy matky, která se obětavě starala o své dospívající syny, z nichž jeden byl tělesně handicapován, žila v příkladné shodě i se svým partnerem - a dočkala se i svatby staršího syna. Jenže klid osudově naruší biologický otec obou synů, s nímž už dávno nežije. Režisér J. Novák rozehrál působivou studii ženy, která se znenadání ocitá v obtížné situaci, kdy je postavena před rozhodnutí, které ji může připravit o lásku svých nejbližších.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 47.týdnu si nenechte ujít Šestý den., Lepší už to nebude...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.