Tipy Jana Jaroše: týden od 14. do 20. června - ART

14. 6. 2004 - 13:15 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 14. do 20. června - ART zdroj: tisková zpráva

Zbytečná krutost, Dvojrole (s Terezou Brodskou), Arrowsmith, Romeo a Julie na konci listopadu... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Zbytečná krutost (Blood Simple) Neděle 20. června, ČT 2, 0

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Zbytečná krutost (Blood Simple)

Neděle 20. června, ČT 2, 0.40

Bratři Coenové ve své tvorbě předjímali dnes tak módní spojení morbidity s humornou nadsázkou. Tento snímek natočili již před dvěma desetiletími, ale žertovné maléry kolem vražedných choutek jsou dodnes působivé. Když hrdina příběhu nechá svou nevěrnou ženu sledovat soukromým detektivem, ještě netuší, co vše rozpoutá a jaké nástrahy na něho čekají. Dovíme se třeba, že v některých okamžicích má člověk natolik tuhý kořínek, že jej nelze přiměřeně dobít. A právě tyto často paradoxní situace, plné bizarního, černého humoru, tvoří páteř celého vyprávění. V hlavních rolích spatříme např. Dana Hedayu nebo Frances McDormandovou, která pod jejich vedením hrála i později.

FILMY

Pod ochranou nebe (The Sheltering Sky)

Pondělí 14. června, ČT 2, 23.35

Hrdinové příběhu, jimž se rozpadá rodinný svazek, přijíždějí do severní Afriky nikoli, aby obdivovali její přírodní krásy, ale aby znovu obnovili své city, aby našli jeden druhého. On doufá, že nalezne hudební inspiraci, ji však stále silněji přitahuje nezvyklé pouštní prostředí. Jenže exotické kraje se řídí vlastními zákonitostmi a přítomnost rozháraných cizinců probouzí agresivní choutky, muž navíc těžce onemocní. Napínavý i meditativní snímek, který zkoumá bolestné dotyky rozličných civilizací, natočil se smyslem pro místy stísňující krajinomalbu uznávaný režisér Bernardo Bertolucci. Do hlavních rolí obsadil Debru Wingerovou a Johna Malkoviche.

Arrowsmith

Pátek 18. června, ČT 2, 22.50

Americký spisovatel Sinclair Lewis ve svých dílech často řešil otázku zapření vlastního svědomí hrdinů románů, čímž si vykupovali slibnou kariéru. V románu Arrowsmith, jehož třídílnou adaptaci natočila ČT, se mladý lékař vypravuje na cestu za svým uplatněním stejně nesmlouvavě a tvrdě jako za láskou. Režisér Zdeněk Zelenka se ve svém přepisu opřel hlavně o výrazově zemité herecké výkony a hlavní úlohy svěřil Janu Šťastnému a Tereze Brodské, dále uvidíme například Josefa Somra nebo Ondřeje Vetchého.

Romeo a Julie na konci listopadu

Sobota 19. června, ČT 2, 13.00

Před více než třemi desetiletími vznikl ještě černobíle natočený snímek Romeo a Julie na konci listopadu, příběh stárnoucího člověka, stále podnikavého a aktivního, jenž si duchovně připadá mnohem mladší nežli jeho dospělé, citově však okoralé děti. Setkání s osamělou ženou, která překonává nejednu trýzeň osudu, jej záhy dovede k pochopení, že musí odhodit malicherné zábrany, přestat se ohlížet na mínění svého pokryteckého okolí, aby opět mohl plnohodnotně žít, milovat a být milován. Vynikající výkony zde odvádějí Karel Höger a Dana Medřická, režie se ujal Jaroslav Balík. I tento výlupek minulého režimu (např. Atomová katedrála), letos se dožívající již osmdesátin, se jednou vzepjal k vrcholnému uměleckému počinu.

Stopy ve sněhu (Smilla's Sense of Snow)

Sobota 19. června, ČT 1, 23.05

Pátrání po záhadné smrti malého chlapce dovede mladou vědkyni Smillu, původem Gróňanku, ke znepokojivým zjištěním, při jejichž ověřování jde nakonec o holý život. Režisér Bille August, jenž na sebe upozornil zejména literárními adaptacemi (Pele dobyvatel), však více než k zamyšlení nad stinnými stránkami moderní civilizace a jejích sobecky prosazovaných priorit směřuje k napínavé detektivce, která polechtá mysteriózními záhadami. V hlavní role se představí jako vždy sličná Julie Ormondová.

Knoflíková válka (La guerre des boutons)

Neděle 20. června, ČT 2, 17.10

Doporučovat tuto legendární komedii o soupeření dvou klukovských part je snad zbytečné. Věčné rozmíšky mezi dětmi ze soupeřících vesnic občas postihnou i jejich otce, když si vzpomenou na vlastní mládí, ale jinak se durdí zejména maminky, když musí odstraňovat následky nelítostných bitev. Mnohé výroky již vstoupily do diváckého povědomí (například povzdech jednoho z nejmenších hochů, který si pravidelně postěžuje, že kdyby věděl, co se tam přihodí, tak by tam nechodil). Režisér Yves Robert tehdy natočil mimořádně životný film, v němž snad jediná scéna, jediné slovo nezaskřípe, kde zejména klukovské šiky dodnes strhávají obdivuhodnou spontaneitou. Je to jistě film o dětech určený dětem, ale přitom zbavený jakýchkoli výchovných podtextů, dodnes prosvítá nesmírná hravost jako určující výrazová platforma.

Dvojrole

Neděle 20. června, ČT 1, 20.00

I když režisér Jaromil Jireš zpracovává moderní sci-fi téma (transplantace mozku), řeší problémy zcela reálné - soužití původního vědomí s novým tělem. Při vážné autonehodě totiž srazí stará žena mladou, obhroublou zlodějku a lékaři se pokusí zachránit aspoň jednu z nich tím, že je "zkombinují": do dívčiny hlavy vsunou nepoškozený mozek vážené vědátorky, vzdělané ženy s pevnými mravními zásadami. Dívka pak jen s obtížemi přijímá svou novou existenci. Sevřeně napsaný příběh z pera Jaroslavy Moserové ožil díky hereckému mistrovství Slávky Budínové a Terezy Brodské - a nezbývá než obdivovat, s jakou vynalézavostí i jistotou Brodská převzala gesta, pohyby i zvyklosti Budínové hrdinky.

Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.