Tipy Jana Jaroše: týden od 13. do 19. září - ART

13. 9. 2004 - 10:19 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 13. do 19. září - ART zdroj: tisková zpráva

Kdo byl Stanley Kubrick, filmy Anděl Exit, Nevěra a další. UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Stanley Kubrick: Život s filmem (Stanley Kubrick: A Life in Pictures) Pondělí 13

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Kubrick Stanley Kubrick: Život s filmem (Stanley Kubrick: A Life in Pictures)

Pondělí 13. září, ČT 2, 21.25

Na plátna českých kin pronikly pouhé tři filmy Stanleyho Kubricka (1928–1999) - ostatní, navíc s velkým časovým odstupem, jsme mohli spatřit jedině na videu a nyní zásluhou České televize i na obrazovce. Rozsáhlou přehlídku uvozuje velice příhodně dokument, který diváky seznámí s Kubrickovou v lecčems protikladnou osobností, s jeho životními zákrutami, ale především s uměleckým odkazem. Vyprávění prokládané množstvím pečlivě volených ukázek z jednotlivých filmů obsahuje cenné výpovědi Kubrickových spolupracovníků, přátel, ale také rodiny. I když je Kubrickův svéráz spíše změkčován a bagatelizován, je nesporné, že jeho mimořádný talent se zde snoubí s podivínstvím někdy přesahujícím meze snesitelnosti.

FILMY

Anděl Exit Anděl Exit

Čtvrtek 16. září, ČT 2, 21.40

Vladimír Michálek si v Andělu Exit vyzkoušel expresivní styl, někdy balancující na pomezí tíživé noční můry a neméně tíživé reality, avšak více než autorskou osobitost zde vnímám určitou poplatnost právě módním trendům. Jakousi hlavní hrdinkou se zde stává pražská křižovatka Anděl, v jejíž blízkosti, v barech i všelijakých doupatech, se protínají osudy jednotlivých postav, z nichž některé jsou zaváty až do vzdálené jižní Afriky. Michálek, inspirován předlohou Jáchyma Topola, si všímá pitoreskního mumraje na společenském dně, do popředí vysouvá narkomana a zloděje Mikeše (Jan Čechtický), jenž je rozhodnut s neblahými závislostmi skoncovat - zvláště když se zamiluje do nové sousedky. Jenže režisérova vypravěčská mondénnost filmu nijak neprospívá.

Silná jako smrt Silná jako smrt

Pátek 17. září, ČT 2, 23.05

Přepisy dvou Maupassantových povídek se sice žánrově liší, avšak shodně vzdávají hold ženské kráse, podmanivé i proradné, která podnítí milostné vzplanutí, i když ne vždy si s ním ví rady. Režisér Viktor Polesný osvědčil smysl pro drobnokresbu událostí i postav, spolehnuv se především na výrazově syté herecké výkony - v hlavních rolích se představí např. Nela Boudová nebo Kamil Halbich.

Nekonečná neděle Nekonečná neděle

Neděle 19. září, ČT 1, 20.00

Zdánlivě banální události dokázala režisérka Lucie Bělohradská povýšit na dění vypovídající ledasco důležitého o stínech naší přítomnosti, o lidské lhostejnosti a zbabělosti, ale také o odhodlání. Hrdinkou je svobodná matka Wanda (Linda Rybová), jež si dítě pořídila se ženatým chlapem (Jiří Dvořák). Jakousi spřízněnou duší se jí stává citlivý Dan (Jiří Racek), jenž však také řeší naplněnost své existence. Záměrně všední události tak v sobě skrývají mnohá tajemství a nenaplněné touhy, kdy si člověk příliš pozdě uvědomí, že štěstí nechal bez povšimnutí proklouznout.

NevNevěra (Trolösa)

Neděle 19. září, ČT 2, 0.15

Herečku Liv Ullmannovou kdysi proslavila Bergmanova dramata, ale umělkyně se nyní vydává cestou svého učitele a rovněž se věnuje režírování. V případě Nevěry se mohla opřít o nosný scénář, který pro ni napsal právě Bergman. Tentokrát si zvolila rozporuplný, různě přerývaný, bolestný dialogy mezi stárnoucí herečkou a jejím režisérem. Milostná zápletka, původně nadhozená nezávazně a lehkonoze, se poznenáhlu zahušťuje, měníc se v žárlivecký trojúhelník, který nepřipouští jakoukoli pohodu. Hrdinčino kolísání mezi milujícím manželem a hříšnými svody, které zosobňuje dávný rodinný přítel, naznačuje, že v lidském jednání lze stěží nacházet jednoznačná kritéria pro mravné či nemravné jednání, náhle vzkypělé city často zaslepí uvážlivost. V hlavních rolích se představí Lena Endreová a Erland Josephson.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 13. až 19. září
Ve 38. týdnu na Tři krále, druhý díl Highlandera, Notting Hill, Godzillu...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.