Tipy Jana Jaroše: týden od 12. do 18. července - ART

16. 7. 2004 - 16:41 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 12. do 18. července - ART zdroj: tisková zpráva

Sling Blade, Memento, Lawrence z Arábie, V červenci... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Sling Blade Pondělí 12. července, ČT 2, 20.55 V minulém týdnu se jako režisér představil Robert De Niro (Příběh z Bronxu), nyní jej následuje Billy B

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Sling Blade

Pondělí 12. července, ČT 2, 20.55

V minulém týdnu se jako režisér představil Robert De Niro (Příběh z Bronxu), nyní jej následuje Billy B. Thornton. Ten si pro svůj režijní počin Sling Blade vybral člověka mentálně postiženého, v jehož zjednodušeném vnímání a reakcích se nakonec i krvavý čin stává legitimním nástrojem, jak se domoci spravedlnosti. Hlavního hrdinu si zahrál sám režisér - a zahrál jej výtečně, skutečně strhujícím způsobem postihl jak způsob uvažování, tak jakoby zpomalenou mluvu. Podařilo se tuto postavu vymanit ze sevření obvyklých stereotypů o vraždících šílencích.

FILMY

Zeptejte se mých dětí (Just Ask My Children)

Úterý 13. července, ČT 1, 20.00

Soudní přehmaty, kdy proti nevinným rodičům, obviněných ze surového zacházení s potomky, dokonce svědčí i jejich vyšetřovateli zmanipulované děti, jsou vděčným zdrojem filmových příběhů, které se honosí dovětkem "podle skutečné události". V tomto případě se však oběťmi stala také nic nechápající děcka - teprve po mnoha letech, strávených v náhradních domovech, si začínají uvědomovat, co se vlastně přihodilo, a domáhají se nápravy. Režisér Arwin Brown se však přidržoval bezpečných melodramatických klišé, čímž působivost příběhu silně omezil

V červenci (im juli)

Středa 14. července, ČT 2, 20.00

Německý režisér tureckého původu Fatih Akin vytvořil pozoruhodnou, zpola romantickou, zpola bizarní tragikomedii o putování mladého učitele (Moritz Bleibtreu) za vysněnou láskou až do dalekého Turecka. Aby putování nebylo jednoduché či nudné, trasa vede zeměmi notně svéráznými, třeba Rumunskem. Důraz přitom klade na soužití různých ras i národností, neváhá však zapojit i nápady notně morbidní. S okouzlující naivitou třeba předvádí, jak se celníkům na turecké hranici vůbec nezamlouvala mrtvola v autě...

Východ je Východ (East Is East)

Středa 14. července, ČT 2, 22.45

Britská komedie Damiena O'Donnella s úsměvem vypráví o vážných věcech, třeba o obtížném prorůstání různorodých kultur, jejich zvyklostí a obyčejů. Kupříkladu pakistánský emigrant (hraje ho Om Puri) se v Anglii usadil, oženil se s Angličankou, vychovávají spolu kupu dětí, ale přitom zůstal věřícím muslimem. Považuje se za hlavu rodiny a osobuje si právo rozhodovat o osudech svých blízkých, kteří jsou mu povinni nejen úctou, ale i poslušností. Jenže píše se rok 1971 a hlavně děti odmítají nechávat se svazovat strnulou morálkou. Jistě oceníme věrohodné, inscenačně citlivé postižení odlišné mentality, aniž by nastal sebemenší skluz ke karikatuře.

Memento

Čtvrtek 15. července, ČT 2, 22.00

Když člověk ztratí krátkodobou paměť, ocitá ve spleti dohadů. Proto si takto postižený Leonard píše ustavičně vzkazy, pořizuje fotografie a dokonce si důležité údaje tetuje na tělo. Aby vyprávění bylo ještě komplikovanější, režisér Christopher Nolan se rozhodl pro líčení jednotlivých událostí tak říkajíc od konce. Jenže místy tápe nejen protagonista samotný, ale i nepříliš bedlivý divák, pokud mu unikne důležitý detail. Memento je jako kriminální příběh jistě originální, ale též výlučný a spekulativní. V hlavní roli tohoto podmračené, atomizované mozaiky i protichůdného dění uvidíme Guye Pearceho.

Má země (My Own Country)

Čtvrtek 15. července, ČT 1, 23.55

Indickáb režisérka Mira Nairová se úspěšně prosadila i v americkém filmu. Často zkoumá přizpůsobivost různých etnik, ochotu i schopnost vzájemně si vycházet vstříc. V tomto filmu vypráví o lékaři indického původu (N. Andrews), jenž se usadí v provinčním městečku. Kupodivu tam nevzbudí odpor či podezření, ale naopak důvěru - lidé se mu začnou svěřovat i s důvěrnými potížemi, které se ostýchali sdělit komukoli jinému. Režisérka opět potvrdila, že je dobře obeznámena jak fungováním rozličných mentalit.

Hračka (Le jouet)

Pátek 16. července, ČT 1, 20.00

Slavná satira s Pierrem Richardem vypráví bizarní historku o nezaměstnaném novináři, jenž přijme svéráznou zakázku - rozmařilý boháč jej jako živou hračku najme pro svého malého synka. Teprve v ponižujícím postavení si muž začíná uvědomovat mnohé věci, které jej dosud míjely. Tento film, který před více čtvrtstoletím natočil Francis Veber, patří mezi řídké výjimky mezi Richardovými taškařicemi; v nečekaně zvážnělé poloze sleduje i něco jiného než pouhé rozptýlení.

Odměna

Pátek 16. července, ČT 2, 22.35

Předloha Jarmily Loukotkové poskytla nosnou konstrukci pro zamyšlení nad mravy dnešních dnů. Ukazuje, jak člověka unavuje pozvolné stoupání v profesní kariéře, jak by nejraději dosáhl všeho okamžitě a bez valné námahy. Hrdinové této inscenace začnou spřádat plány o snadném zbohatnutí - a nezůstane u plánů. Když se pokusí uskutečnit je, rozvíří kolotoč osudových činů, kdy se zdánlivě nevinné sázky naroste dluh splatitelný jen životem. Tradicionalisticky pojednané vyprávění režírovala v roce 1993 Eva Sadková, v hereckém obsazení nalezneme např. Elišku Balzerovou

Tanec s vlky (Dances with Wolves)

Pátek 16. července, Prima, 19.55

Legendární western Kevina Costnera snad není třeba popisovat. V tomto týdnu jej lze zařadit mezi výpovědi, týkající se sbližování různých ras - americký voják, jehož hraje rovněž Costner, se tak ocitá mezi indiány a od počáteční nedůvěry postupně přechází na jejich pozice. Měli bychom se dočkat rozšířené verze, zaplňující plochu čtyř hodin, počítaje v to samozřejmě i vkládané reklamy.

Lawrence z Arábie (Lawrence of Arabia)

Sobota 17. července, ČT 2, 15.30

David Lean před čtyřmi desetiletími natočil výpravnou podívanou, rovněž zasvěcenou kontaktům mezi různými, navíc znepřátelenými národnostmi. Ctihodný britský agent Lawrence (Peter O'Toole) úspěšně jedná s Araby, zkoumá i přejímá jejich zvyky, avšak vždy s ohledem na zájmy anglického impéria. Vlastně se jedná o model opačný, než jaký bývá uplatňován v posledních letech.

Francoise aneb Život v manželství (Vie conjugale)

Neděle 18. července, ČT 2, 16.25

Rodinný rozvrat je zpravidla složitou záležitostí, u níž je obtížné učit jednoznačnou vinu. Zpravidla se na neblahém výsledku podílejí oba partneři, jen si odmítají připustit. Francouzský režisér André Cayatte se rozhodl pro jakýsi dvojfilm, který o týchž událostech vypráví z různých pohledů - nejprve očima manželky, v další části, která televize uvede příští týden, bude následovat stanovisko manžela. Třebaže tento film vznikl před čtyřiceti lety, zabývá se problémy zjevně nadčasovými, a proto i dnes aktuálními. Stále je působivá realizační jistota i detailní obeznámenost se zpracovávanou látkou - zaujmou tak výstižně napsané dialogy, tak přesvědčivé herecké výkony Jacquese Charriéra a Marie-José Natové.

Záhadná paní Savageová

Neděle 18. července, ČT 1, 20.00

Květa Fialová v roli důvtipné milionářky přelstí chamtivé příbuzné - tak zní slogan této televizní inscenace. Poskytne příjemnou večerní zábavu, která na nic jiného neaspiruje. Režisér Pavel Háša se obklopil schopnými herci: uvidíme Jiřího Lábuse, Miroslava Donutila, Viktora Preisse a další.

Sen noci svatojanské

Neděle 18. července, ČT 2, 20.00

Loutkové zpracování stejnojmenné Shakespearovy hry i v éře počítačové animace ohromí svou dokonalostí. Mág animovaného filmu Jiří Trnka se obratně poradil i s principem "hry ve hře", kdy postavičky vedle své identity představují ještě další objekty. Pozoruhodná je realizační nápaditost, uplatněná třeba ve složitém panorámování loutky jednoho z ochotníků, zastupujícího zeď. Poeticky vemlouvavý komentář napsal Josef Kainar, i když obrazy samy o sobě jistě byly sdostatek výmluvné. Sen noci svatojanské (1959) je posledním Trnkovým celovečerním filmem.

Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - od 12. do 18. července
Ve 29. televizním týdnu Na Hromnice o den více, Rudá Sonja, Karate Kid a další efektnosti...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.