Tipy Jana Jaroše: týden od 11. do 17. října - ART

11. 10. 2004 - 8:54 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 11. do 17. října - ART zdroj: tisková zpráva

Osvícení, Je třeba zabít Sekala... UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Osvícení (The Shinning) Pondělí 11. října, ČT 2, 21

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Shining Osvícení (The Shinning)

Pondělí 11. října, ČT 2, 21.30

Stanley Kubrick několikrát stvrdil, že neexistuje takzvaně méněcenný žánr - každou filmovou podívanou lze pozvednout k uměleckým výšinám. Toto tvrzení prokázal zejména hororem Osvícení (1980), inspirováným předlohou Stephena Kinga. Však také mimořádně plodný autor hororové literatury nebyl s Kubrickovým přepisem vůbec spokojen - Kubrick totiž příběh spisovatele, jenž se mezi liduprázdnými hotelovými stěnami, kam se uchýlil v přesvědčení, že tam dokončí svou knihu, doslova zblázní, pojednal po svém. Nechce jen planě strašit, vypráví pozvolna, využívá dlouhé jízdy setmělými prostorami, aby děsil už pouhým očekáváním, jaká hrozba by se mohla na každém kroku skrývat. Postihuje dopodrobna každou změnu v chování, která nebohého hrdinu provází na cestě k šílenství. A Jacka Nicholson v hlavní roli opět stvrdil své bezkonkurenční mistrovství - upozorňuji aspoň na maniakální úsměv nebo sekeru v rukou, s níž se dobývá ke své ženě.

FILMY

Smutná neděle Smutná neděle - Píseň o lásce a smrti (Gloomy Sunday - Ein Lied von Liebe und Tod)

Středa 13. října, ČT 2, 20.00

Tento německo-maďarský snímek se sice odehrává v Budapešti, avšak zvolené prostředí je spíše kulisou, i když se režisér R. Schübel snaží o co nejvěrnější evokaci 30. let i s nastupujícím fašismem. Název snímku odkazuje k dobovému hitu, tklivé písničce nazývané "hymna sebevrahů", která provází osudy ústřední milenecké dvojice, krásné Ilony a jejího přátele Lászla. Důležitým dějištěm je vyhlášená restaurace, kam rádi přicházejí všelijací prominenti.

Je třeba zabít Sekala Je třeba zabít Sekala

Čtvrtek 14. října, ČT 1, 20.00

Dobře známý Michálkův film se odehrává za druhé světové války na jedné zapadlé vísce, kterou ohrožuje udavač Sekal, který ničením svých sousedů obsazuje jeden majetek za druhým. Místní sedláci nutí mladíka, jenž se přišel do vesnice skrýt před nebezpečím, aby ničemného zloducha zabil. Režisér zdůrazňuje mravní dilema, v němž se hrdina ocitá: tvrdí sedláci, jimž je cizí soucit, se nakonec ukazují být stejně bezohlední jako titulový bídák; navíc je ovládá náboženský fanatismus, když protagonistu coby evangelíka považují za propadlého peklu. V hlavních rolích spatříme dva polské herce: Olafa Lubaszenka a Boguslawa Lindu.

Příběh služebnice Příběh Služebnice (The Handmaid's Tale)

Čtvrtek 14. října, ČT 2, 23.20

Ponuré futuristické drama Volkera Schlöndorffa natočené v roce 1990 se odehrává v blízké budoucnosti, kdy vládne represivní režim i přísná puritánská morálka. Vzpouzející se menšiny jsou pronásledovány a zavírány do pracovních táborů. Vládne nedostatek plodných žen, protože genetické pokusy i nukleární aktivity se vymkly kontrole, takže jsou vybrané dívky přidělovány do rodin vysokých státních funkcionářů jako Služebnice - jejím hlavním dítětem je přivést na svět žádoucí dítě. Hrdinka vyprávění (hraje ji Natasha Richardsonová) však ustavičně myslí na útěk za hranice, i když ten první se jí nepovedl...

Krvavý román Krvavý román

Pátek 15. října, ČT 2, 23.10

Jaroslav Brabec si vybral těžkou předlohu - složitou Váchalovu parodii na pokleslou literaturu, převážně děsuplného, krvavého zaměření. Režisér zvolil důmyslnou výrazovou stylizaci do postupů němé kinematografie, nechává postavy pateticky lomit rukama a provází je bezpočtem ryze kýčovitých situací, vyžívá se ve zveličování dávno vyšumělých klišé, zejména motiv ztracených a znovu nalezených dětí. Opírá se o osvědčené herce jak současné (Ondřej Pavelka), tak již zašlé předválečné hvězdy (Raoul Schránil). Určitě však v paměti uvízne skvostná epizoda s Josefem Kemrem, jehož hrdina vznosně deklamuje, aniž by dbal nože zapíchnutého v krku.

Smetanový svět Smetanový svět

Neděle 17. října, ČT 1, 20.00

Propuštěný kriminálník to nemá snadné, zvláště když jej podařený tatínek vybízí k ještě větším podvodnickým aktivitám s tím, že takový talent je hřích nechat zahálet. Režisér Ondřej Kepka se právem spolehl na Svatopluka Skopala a Luďka Munzara, kteří mu spolehlivě zahráli hlavní role, syna a otce Smetanovy. Snímek souběžně rozehrává dvě tematické linie - jednak se dotýká ztíženého uplatnění bývalého vězně, jednak rozvijí další podvodnickou historku, která posléze celé vyprávění pohltí. Ani jedna z nich však není dostatečně vybroušena, aby přesáhla rozměr pouhé napínavé šarády.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...) - 11. až 17. října
Ve 42. televizním týdnu: Rychle a zběsile, Osvícení, Chřestýš...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.