Tipy Jana Jaroše: týden od 1. do 7. listopadu - ART

3. 11. 2004 - 15:36 | Téma | red

Tipy Jana Jaroše: týden od 1. do 7. listopadu - ART zdroj: tisková zpráva

Princezna a bojovník, Tmavomodrý svět, Andělský smích, Vzhůru do revoluce! UMĚNÍ NA OBRAZOVCE TIP TÝDNE Princezna a bojovník (Der Krieger und die Kaiserin) Pondělí 1

UMĚNÍ NA OBRAZOVCE

TIP TÝDNE

Princezna a bojovník Princezna a bojovník (Der Krieger und die Kaiserin)

Pondělí 1. listopadu, ČT 2, 21.30

Nejrůznější, často bizarní podoby milostného zaujetí nacházíme ve filmech německého režiséra Toma Tykwera - a ani tento snímek není výjimkou. Zpracovává složitě utvářený i vyvíjející se milostný cit mezi outsiderem Bodem (Benno Furmann) a ošetřovatelkou Sissi (Franka Potenteová, kterou mezinárodní věhlas dovedl až do Hollywoodu). Definitivně je spojí až nepovedená bankovní loupež: Sissi, která se shodou okolností ocitla v téže bance, mu dopomůže k útěku a dokonce jej skryje v psychiatrické léčebně, kde pracuje. Tykwer si volně pohrává s jednotlivými motivy (i významy z nich plynoucími), aby se vzápětí pozměnil či zcela opustil. Buduje rozestup mezi věděním divákovým a omezeným poznáním postav. Řadí se tak mezi tvůrce, kteří vytvářejí svůj svébytný, magicky okouzlující svět - podobně jako Lars von Trier nebo Pedro Almodóvar.

FILMY

Prima sezóna Prima sezóna

Středa 3. listopadu, ČT 1, 21.25

Kachyňův seriál podle předlohy Josefa Škvoreckého se opírá o zřetelně nostalgické nahlížení - každá z epizod bude věnována jedné z nesmělých i vroucích lásek jelimánkovitě vyhlížejícího studenta Dannyho Smiřického (představuje ho Petr Kroutil). Škvorecký má v příbězích vycházet ze svých někdejších prožitků, z vlastního milostného okouzlení, ale přitom si neklade žádná omezení v imaginativním domýšlení jednotlivých příhod.

Tmavomodrý svět Tmavomodrý svět

Čtvrtek 4. listopadu, ČT 1, 20.00

Očekávání, že Jan Svěrák natočí mezinárodní hit, se jaksi rozplynul, také melodramatické zakotvení nebylo úplně nejšťastnější (a scenárista Zdeněk Svěrák nucený ke stále dalším verzím příběhu je zřejmě ocitl za hranicí ošidné kalkulace). Ale svůj nesporný význam má hold vzdaný statečnosti českých letců v Anglii, bojujících za německé okupace proti společnému nepříteli, aniž se za to po komunistickém převratu dočkali jakéhokoli vděku.

Vzhůru do revoluce! Vzhůru do revoluce! (Alla rivoluzione sulla due cavalli)

Čtvrtek 4. listopadu, ČT 2, 21.50

Když v Portugalsku došlo v roce 1974 k pádu fašistické diktatury, vydali se dva mladíci studující v Paříži urychleně na cestu do vlasti. Připojí se k nim i dívka, která s jedním z nich kdysi chodila. Jízda stařičkým žlutým citroenem se tak mění jednou v bláznivé, jindy dobrodružné putování, které ukazuje, že buřičské ideály předchozího desetiletí ještě nevyvanuly. Že nadšenectví sympatických hrdinů dokáže oslovit i dnes, dokazuje už skutečnost, že tato italská komedie Maurizia Sciarry zvítězila před třemi roky na filmovém festivalu v Locarnu.

Andělský smích Andělský smích

Pátek 5. listopadu, ČT 2, 23.20

Daniela Fischerová napsala půvabné vyprávění s lyrickým nádechem, kde hlavní hrdinou je stará paní upoutaná na invalidní vozík. Vzpomíná na nejtěžší okamžik svého života, kdy ji život zachránil snad samotný naděl - nebo to byla dívka, která se přihlásila na hodiny francouzštiny? Režie Lucie Bělohradská obsadila do hlavních rolí I.Duškovou, D. Veškrnovou, Z. Adamovskou a L. Rybovou.

Šťáva

Neděle 7. listopadu, ČT 1, 20.00

Mladičká Martina přezdívaná Šťáva (I.Pavlíková) je holka od kolotočů, která na jedné ze zastávek začne na několik dnů chodit do místní školy - než zase pojede dál. Vstoupí do již stabilizovaného společenství, ovlivňuje vztahy, které byly vytvořeny již před jejím příchodem. Ale na bližší poznání svých dočasných spolužáků má příliš málo času, zvláště kdy se ukáže, že ne každý je takový, jak se na první pohled jevil. Mladý režisér Pavel Göbl se rozhodl pro dokumentaristické ladění, které umocnil i obsazením málo známých tváří.

Mistr Kampanus

Neděle 7. listopadu, ČT 2, 10.05

Jan Kampanus Vodňanský, učitel vysokého učení pražského, žil v nešťastné době - v těsně pobělohorském období se pokusil zachránit universitu, sklonil se před vítězi, ochoten k jakýmkoli ústupkům, ale tragickému osudu přesto neunikl. Jeho příběh zpracoval již kdysi Zikmund Winter. Kampanovy skutky zaujaly i Zdeňka Sirového, jenž se jim pokusil vtisknout rozměr nadčasového podobenství - zvažuje postoje vůči represivní moci. V hlavních rolích uvidíme Václava Postráneckého, Jana Kačera a Josefa Kemra.

Dvě dívkya jeden muž Dvě dívky a jeden muž (Two Girls and a Guy)

Neděle 7. listopadu, ČT 2, 23.55

Scénář k tomuto filmu údajně vznikl za pouhé čtyři dny a režisér J. Toback mu přiznává určité autobiografické prvky - v mladších letech prý byl vyhlášeným sukničkářem. Příběh nepříliš úspěšného herce (Robert Downey), která má současně dvě milenky, se odehrává v prostorném ateliérovém bytě během několika hodin, ale spíše než hlavnímu hrdinovi se film věnuje oběma dívkám, které se jej snaží přimět k zodpovědnějšímu postoji.


Na co koukat v televizi (když už člověk musí...)
Ve 45., nejen televizním týdnu: Tygr a drak...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.