Tim Burton bude jedním z předsedů poroty v Cannes

26. 1. 2010 - 19:30 | Téma | red

Tim Burton bude jedním z předsedů poroty v Cannes zdroj: tisková zpráva

Jedním z porotců letošního 63. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes, který se koná od 12. do 23. května, bude filmový režisér a umělec Tim Burton. Oznámili to dnes organizátoři festivalu.

"Když pomyslíme na Cannes, myslíme tím na světový film. A protože jsem prožíval filmy jako sny, prožiji sen, který se stal skutečností," uvedl jednapadesátiletý režisér v krátkém prohlášení. "Je to pro mne velká čest a jsem velmi netrpělivý, abych už se setkal s kamarády z poroty a zhlédl krásné filmy z celého světa," řekl Burton.

Jména dalších členů poroty budou známa až v polovině dubna.

Tim Burton začínal jako animátor studia Disney ale rychle si vytvořil velmi osobitý vizuální styl, směs nespoutané fantazie a kreativity, černého humoru a pochmurné poezie. Ve filmech Pee-Weeho velké dobrodružství (1985) a Beetlejuice (1988) se představil jako jeden z nejoriginálnějších tvůrců v Hollywoodu. Mezi jeho další úspěšné filmy patřil Střihoruký Edvard z roku 1990.

Ať se pouští do science-fiction (Mars útočí!) nebo se věnuje animaci (Mrtvá nevěsta Tima Burtona) či se inspiruje dětskou literaturou (Karlík a továrna na čokoládu), čerpá ze zdrojů jakési dětské představivosti. Burton za své celoživotní dílo obdržel na benátském filmovém festivalu Zlatého lva za celoživotní dílo. Burton je rovněž spisovatel, ilustrátor, malíř a fotograf. V roce 2006 vyšla v České republice kniha jeho básní pod názvem Trudný konec Ústřičného chlapečka a jiné příběhy.

Tim Burton se do širokého povědomí dostal zejména po natočení kasovního trháku Batman v roce 1989, ke kterému později připojil i pokračování.

5. března letošního roku se mohou diváci těšit na adaptaci pohádky Lewise Carrolla Alenka v říši divů s Johnnym Deppem v hlavní roli.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.