The Lord of The Ring: The Return of The King - soundtrack

25. 1. 2008 - 15:22 | Téma | red

The Lord of The Ring: The Return of The King - soundtrack zdroj: tisková zpráva

SOUNDTRACK - THE LORD OF THE RING: THE RETURN OF THE KING Mezi zaručeně nejočekávanější pecky filmového i soundtrackového světa za poslední dobu bez pochyb patří Matrix Revolutions a závěr trilogie Pán prstenů: Návrat krále

SOUNDTRACK - THE LORD OF THE RING: THE RETURN OF THE KING

obal soundtracku Mezi zaručeně nejočekávanější pecky filmového i soundtrackového světa za poslední dobu bez pochyb patří Matrix Revolutions a závěr trilogie Pán prstenů: Návrat krále. Ovšem zatímco u prvně jmenovaného byla laťka hudební kvality posunuta nad úroveň předchozích dílů, díky čemuž byl závěr série výsostně korunován perfektním soundtrackem, nedá se o podobném případě mluvit u dnes recenzovaného Pána prstenů. Oba předchozí díly této soundtrackové trilogie, zejména první, díky svým kvalitám jistojistě patří mezi klenoty současné filmové hudby, při poslechu tohoto třetího jsem ale neviděl sebemenší důvod, proč tam tento soundtrack pasovat také.

Nepřináší nic nového nebo zajímavého, spíše jen recykluje hudbu z předchozích dílů a především se žánrově pohybuje jen v jakýchsi polohách. Je buďto dobrodružný s výraznějším bitevním charakterem či místy veselý nebo smutný, někdy s občasným zvýrazněním temné strany (tyto momenty považuji za hudebně téměř nejzdařilejší na celém soundtracku). Absence nějakých nových motivů nebo zapamatovatelných melodií je celkem na škodu a ty staré se pořádně objeví až na konci v desetiminutové The Return of The King.

Oproti předchozím dílům ale přibyly zpívané pasáže (Ben Del Maestro, Renee Flemingová) i mohutné chorály, navíc o některé z nich se postaral i Viggo Mortensen a další aktéři filmu. Orchestrální složení orchestru je pochopitelně stejné jako minule, jen s větším využitím fléten (soundtrack je mnohem optimističtější, oproti předchozím dílům), včetně exotické fukary, jejíž přítomnost jsem ale ve skladbě The Steward of Gondor příliš nepobral.

Pravda, z předchozích řádků nevyplývá příliš pozitivního hodnocení a skutečně, soundtrack oproti svým předchozím dílů nenabízí (celkem pochopitelně) nic moc úžasného nebo cokoliv jiného, z čeho bych měl být nějak zvlášť okouzlen a rozdávat skutečně vysoké hodnocení. V případě posluchačů bude pak záležet jen na míře fanatismu. Ti, co jej ale budou poslouchat s odstupem, uznají, že jeho autor Howard Shore získal za první díl Oscarové ocenění oprávněně a že na tomto soundtracku už není příliš co cenit, snad jen snahu dotáhnout poctivé dílo až do konce a v tomto směru pogratulovat autorovi k tomu, že se s více jak osmihodinovým filmovým materiálem vypořádal skutečně bravurně.

Hodnocení:

The Lord of The Rings: The Return of The King 60 %
The Lord of The Rings: The Two Towers 100 %
The Lord of The Rings: The Fellowship of The Ring 100 %

Seznam skladeb:

  1. A Storm Is Coming
  2. Hope and Memory
  3. Minas Tirith
  4. The White Tree
  5. The Steward of Gondor
  6. Minas Morgul
  7. The Ride of the Rohirrim
  8. Twilight and Shadow
  9. Cirith Ungol
  10. Andúril
  11. Shelob´s Lair
  12. Ash and Smoke
  13. The Fields of The Pelennor
  14. Hope Fail
  15. The Blac Gate Opens
  16. The End of All Things
  17. The Return of The King
  18. The Grey Havens
  19. Into The West

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.