The European Film Awards 2002

29. 1. 2008 - 8:31 | Téma | red

The European Film Awards 2002 Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Evropské filmové ceny (The European Film Awards) jsou prestižním oceněním evropských filmových tvůrců. Každoročně jsou udělovány v jednom z evropských měst, letos tomu bylo v sobotu 7. prosince v Římě. [Soška udělovaná vítězům] Nejlépe uspěl snímek Mluv s ní španělského režiséra Pedra Almodóvara, který získal titul nejlepšího evropského filmu roku 2002

SoutezEFA20002
[Soška udělovaná vítězům]
Nejlépe uspěl snímek Mluv s ní španělského režiséra Pedra Almodóvara, který získal titul nejlepšího evropského filmu roku 2002. Almodóvar získal navíc cenu Evropské filmové akademie (EFA) za režii a za scénář k tomuto filmu. V kategorii evropský herec roku 2002 obsadil první místo Ital Sergio Castellito za svou roli ve snímku Hodina náboženství. V kategorii evropská herečka roku 2002 se o cenu podělilo všech osm představitelek z francouzského filmu Osm žen (Catherine Deneuveová, Isabelle Huppertová, Emmanuelle Béartová, Fanny Ardantová, Virginie Ledoyenová, Danielle Darrieuxová, Ludivine Sagnierová a Firmine Richardová). Cena za příspěvek evropskému a světovému filmu za rok 2002 byla udělena španělské herečce Victorii Abrilové.

Video z přímého přenosu z Říma

EFA2002
V sobotu večer společnost Tiscali jako výhradní online patron The European Film Awards 2002 zajšťovala internetovou liveshow přímo z Teatro Dell‘Opera (užije televizního signálu poskytnutého RAI Uno). Video z přenosu si můžete spustit na adrese http://efa.tiscali.com/liveshow2002.html. Homepage The European Film Awards 2002 naleznete na:
http://efa.tiscali.com

Chat s filmovými hvězdami

Slavnostního večera s vyhlášením cen se zúčastnila osobně řada hvězd, například Alan Rickman (Professor Severus Snape z Harryho Pottera), Patsy Kensitová nebo Jeanne Moreauová. Ještě předtím, 6. prosince odpoledne, proběhl na Tiscali videochat s některými z nominovaných herců, hereček a režisérů (Jeremy Irons, Alan Rickman, Asia Argento, Wim Wenders a další). Na odpovědi herců se můžete podívat na adrese http://efa.tiscali.com/videochat.html.

Připomeňme si ještě alespoň, že

v kategorii nejlepší evropská herečka roku 2002 soutěžily:
VICTORIA ABRILOVÁ - Žádné boží zprávy, FANNY ARDANTOVÁ - 8 žen, ARIANE ASCARIDEOVÁ - MARIE-JO ET SES 2 AMOURS, JUDI DENCHOVÁ - Iris, EMMANUELLE DEVOSOVÁ - SUR MES LEVRES (Na rtech), ISABELLE HUPPERTOVÁ - 8 žen, HELEN MIRRENOVÁ - Gosford Park, PARMINDER NAGRAOVÁ - Blafuj jako Beckham, MAGGIE SMITHOVÁ - Gosford Park, PAPRIKA STEENOVÁ - OKAY, EMILY WATSONOVÁ - Gosford Park, KATE WINSLETOVÁ - Iris.

v kategorii nejlepší evropský herec roku 2002 soutěžili:
HUGH BONNEVILLE - Iris, JIM BROADBENT - Iris, ADRIEN BRODY - Pianista, JAVIER CAMARA - Mluv s ní, VINCENT CASSEL - SUR MES LEVRES (Na rtech), SERGIO CASTELLITTO - L‘ORA DI RELIGIONE, ALAIN CHABAT - Asterix & Obelix: Mise Kleopatra, MARTIN COMPSTON - SWEET SIXTEEN, RALPH FIENNES - SPIDER, OLIVIER GOURMET - Syn, LUIGI LO CASCIO - LUCE DEI MIEI OCCHI, ULRICH TUKUR - AMEN.

v kategorii nejlepší evropský režisér roku 2002 soutěžili:
PEDRO ALMODOVAR - Mluv s ní, MARCO BELLOCCHIO - L‘ORA DI RELIGIONE, CRISTINA COMENCINIOVÁ - IL PIU BEL, GIORNO DELLA MIA VITA, JEAN-PIERRE & LUC DARDENNE - Syn, ANDREAS DRESEN - Láska na grilu, PAUL GREENGRASS - BLOODY SUNDAY, AKI KAURISMAKI - Muž bez minulosti, CEDRIC KLAPISCH - Erasmus a spol., MIKE LEIGH - ALL OR NOTHING, ANNETTE K. OLESENOVÁ - SMA ULYKKER, FRANCOIS OZON - 8 žen, SILVIO SOLDINI - BRUCIO NEL VENTO.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.