The Devil's Rejects

20. 9. 2005 - 2:10 | Téma | red

The Devil's Rejects zdroj: tisková zpráva

Taková normální vraždící rodinka v ostré horrorové kruťárně Roba Zombieho. V drsné horrorové kriminálce původem muzikanta Roba Zombieho The Devil’s Rejects se potkává atmosféra Přineste mi hlavu Alfreda Garcii (Bring me the Head of Alfredo Garcia) s Takovými normálními zabijáky (Natural Born Killers)

V drsné horrorové kriminálce původem muzikanta Roba Zombieho The Devil’s Rejects se potkává atmosféra Přineste mi hlavu Alfreda Garcii (Bring me the Head of Alfredo Garcia) s Takovými normálními zabijáky (Natural Born Killers). Přes hrsti suchého smíchu pak tenhle řemeslně velmi zručně vyladěný kousek vyvolává rozporuplné reakce na téma glorifikace násilí. Nejde se jim vyhnout. Můžete se nad ním ofrňovat, můžete ho nenávidět, ale tenhle film je tirák s cihlou na plynu. Respekt.

The Devil’s Rejects je volným pokračováním Zombieho prvotiny House of 1000 Corpses, což byla lehce zabroušená varianta klasického Texas Chain Saw Massacre. Skupinka teenagerů se vydala hledat místní texaskou legendu, jakéhosi Dra Satana. Místo toho se ale ocitají na statku klaunovského kapitána Spauldinga a jeho rodiny bestiálních vrahů, deviantů a kanibalů.
The Devil's Rejects Tón, který House of 1000 Corpses udalo, umřel v šustění nedočkavých popcornů. The Devil’s Rejects je ale jiné kafe.
Když Fireflyovi (aka Plašmuškovi aka viz Kachní polévka (Douck Soup) bratří Marxových) zavraždili George Wydella, jde jim po krku jeho brácha, šerif John (William Forsythe). S několika vozy obklíčí statek. Strhne se masivní přestřelka. Ve stylu Neda Kellyho se Fireflyovi statečně brání a Wydell nakonec sice zajme matku Fireflyovou (Leslie Easterbrook), ale Otis (Bill Moseley) a Baby (Sheri Moon) utečou. Spaulding (Sid Haig) navíc na farmě vůbec nebyl.
The Devil's Rejects Baby s Otisem ihned vyrážejí na krvavou pouť do dálničního motelu, kde se mají se Spauldingem potkat – on už bude vědět na kterém bezpečném příhraničním místě se skrýt. Wydell zatím vyslýchá Fireflyovou, která na něj dělá obscénní gesta. Na pomoc angažuje „Bezbožnou dvojku“, obskurní dvojici lovců lidí (Danny Trejo a Dallas Page), kteří přesně vědí, kde Spauldinga najít.

I když se neustále pohybuje na tenké hranici mezi originálním a dříve viděným, má Zombie talent zaujmout. Vypráví s tarantinovským zápalem. Dělá mu potěšení dotáhnout situace do třeskutého detailu.
Mrazivě vtipný je motiv s „koženou maskou“, kterou Otis vyrobí z jedné z obětí a pak jí nasadí dívce, kterou uvězní v motelovém pokoji. Když se objeví pokojská, pološílená dívka za hysterického jekotu vyběhne, pokojská před ní utíká, z posledních sil uhne a netvorská figurka skončí uprostřed dálnice. První auto se vyhne. Je osobní. Druhé ne. Tirák.

The Devil's Rejects Hlavní party obsadil kromě Lesle Easterbrookové Zombie stejnými herci, jako House of 1000 Corpses. Plátnu vévodí napětí Williama Forsythea a pestrobarevný trhan Sida Haiga. Spauldingova stylizace nepřipomíná ani tak Groucha Marxa, nebo Jacka ‘Jokera‘ Nicholsona jako spíš Petra Nárožného v Limonádovém Joeovi. Z vedlejší role pak na trůn útočí Danny Trejo a jeho malý tlustý a pokérovaný mexikánský zabiják Rondo.

Po řemeslné stránce je The Devil’s Rejects velmi povedená podívaná. Ostrá kamera Phila Parmeta (mimo jiné i Lonesome Jim Steva Buscemiho) silně vnímá rozdíl mezi interiérem (vězeňsky spoutaný, temný) a exteriérem (křišťálová krajina). Ve druhém plánu své odvedou hrůzostrašné propriety, vizuální i zvukové efekty jsou na úrovni.

The Devil's Rejects Nejzajímavější stránkou The Devil’s Rejects je peckinpahovský souboj mezi pobožným Wydellem a naopak bezbožnými Fireflyovými. Ve vrcholných pasážích se Wydell pasuje do role vymítače ďábla a kdyby se Zombie staral o plastičtější charakterizace Spauldingova gangu, mohl z rukávu tahat solidní eso.
Takhle se místy vkrádá pocit o bezpředmětnosti toho všeho násilí na scéně a zdá se, jako kdyby jej tam režisér dával ze zvyku a manýry.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.