Temný obraz (A Scanner Darkly)

2. 3. 2005 - 2:56 | Téma | red

Temný obraz (A Scanner Darkly) zdroj: tisková zpráva

Keanu Reeves, Winona Ryder a Woody Harrelson v hlavních rolích animované adaptace románu Philipa K. Dicka od mistra rotoskopické animace Richarda Linklatera. +Fotogalerie. Richard Linklater ( Před soumrakem (Before Sunset), Škola ro(c)ku (School of Rock)) se po 4 letech vrací k animaci a v létě uvede mysteriózní sci-fi Temný obraz (A Scanner Darkly) dle stejnojmenného románu Philipa K

Richard Linklater (Před soumrakem (Before Sunset), Škola ro(c)ku (School of Rock)) se po 4 letech vrací k animaci a v létě uvede mysteriózní sci-fi Temný obraz (A Scanner Darkly) dle stejnojmenného románu Philipa K. Dicka s Keanu Reevesem v hlavní roli. První upoutávka nenechává nikoho na pochybách o tom, že půjde o jednu z vizuálních atrakcí roku. Tohle je animé par excellence!

Temný obraz se odehrává v blízké budoucnosti, kdy Spojené státy těžce prohrávají válku proti drogám.
Fred (Keanu Reeves) je policejním agentem, který si život ulehčuje tvrdou drogou jménem Substance D. Mezi její vedlejší účinky patří postupující rozkol osobnosti. Substance D proti sobě totiž štve obě hemisféry uživatelova mozku.
A tak Fred najednou neví, že je zároveň i nebezpečným dealerem Bobem Arctorem, kterého se celou dobu snaží polapit.

Temný obraz Když na začátku 70.let opustila oslavovaného spisovatele sci-fi Philipa K. Dicka (Blade Runner, Minority Report) manželka, nazval depresemi tísněný autor do uprázdněného domu spoustu lidí. Mezi nimi nechyběli umělci, pseudoumělci ani narkomani. Právě vzpomínky na život různorodé komunity, kde každý měl víc realit, než čistých triček se pak staly základem Temného obrazu.

Filmové zpracování románu se připravovalo několik let a v jednotlivých etapách do něj byli zapojeni různí tvůrci - na internetu je například k přečtení první verze scénáře od Dickova velkého fanouška Charlieho Kaufmana (Věčný svit neposkvrněné mysli (Eternal Sunshine of the Spotless Mind)) z roku 1997. Do realizace se ale nakonec pustil tým okolo Richarda Linklatera, který také román sám adaptoval.

Temný obraz Hlavní role Temného obrazu se podařilo obsadit áčkovými herci. Keanu Reeves se letos objevuje v nezávislé komedii Mika Millse Thumbsucker a současně ve thrillerové fantasy adaptaci komiksu Constantine. Jedna z jeho tváří v Temném obrazu je nápadně podobná režisérovi snímku.
Z dlouhovlasého Woodyho Harrelsona (Když se setmí (After the Sunset)) naskakuje husí kůže, Winona Ryder (Simone (S1m0ne)) má v animovaných očích palčivou jiskru a kreslený Robert Downey Jr. (Gothika) je prostě živý Robert Downey Jr.

Temný obraz Linklater je jedním z nejnadanějších režisérů vzešlých z americké nezávislé scény 90.let. Mezi jeho nejznámější filmy patří evropská romance „o klukovi a holce“ Před úsvitem (Before Sunrise) s Julií Delpy a Ethanem Hawkem, která autorovi před 10 lety na Berlinale získala Stříbrného medvěda za režii.
V roce 2001 potom Linklater přepracoval svůj „flákací“ koncept známý ze Slackers a uvedl konverzačku Sním či bdím? (Waking Life) o mladíkovi, který putuje sny a rozmlouvá s těmi, které tam potká. Linklater Sním, či bdím nejprve natočil na DV, a potom v počítači upravil a převedl do snivé animace.
Temný obraz Temný obraz vzniká rámcově stejnou technologií. Už na první pohled je ale zřetelný skok v řemeslném zpracování. Akci Linklater natáčel na HDV a animace probíhá na desítkách strojů třídy G5. To vše umožňuje mnohem preciznější práci s detailem herců i prostředí, než jaký nabídlo Sním či bdím?.
Z první upoutávky je vidět, jak Linklater čaruje s vnímáním realit a jednotlivých částí hrdinovy rozdvojené osobnosti: několikanásobná expozice, svlékání tváře jako kdyby šlo o svetr… Temný obraz je vizuálně snad stejně ambiciózní jako Gaimanova a McKeanova Mirrormask a myslím, že by mohlo jít o nejparanoidnější film roku.


NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.