Team America: Světovej policajt (Team America: World Police)

7. 2. 2005 - 2:19 | Téma | red

Team America: Světovej policajt (Team America: World Police) zdroj: tisková zpráva

Trey Parker a Matt Stone (South Park) ve své nejnovější satirické akční komedii překračují všechny meze a předkládají nejlepší film své kariéry. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Trey Parker a Matt Stone si berou na mušku konzervativce, liberály, Jerryho Bruckheimera i Michaela Baye

Trey Parker a Matt Stone si berou na mušku konzervativce, liberály, Jerryho Bruckheimera i Michaela Baye. Díky nesmiřitelnému humoru a technicky náročné formě vytvořili svůj zatím nejambicióznější film. Určitým zklamáním je zatím jen slabá domácí návštěvnost.

Před čtvrtkou, na které je špatně namalovaná scenérie Paříže, se promenáduje špatná loutka. Kamera Billa Popea (Matrix, Spider-Man 2) čeká pár vteřin, než spustí velkolepý odjezd. Tehdy zjistíme, že čtvrtka a figurka patří do pouličního divadélka a před očima se nám otvírá ohromující scenérie pařížského odpoledne, řemeslně propracovaná do jemných detailů (desítky figur, cyklisté, auta, dovádějící motýli). Ve městě jsou bohužel i teroristé. Než ale stačí odpálit svou WMD*, objeví se Team America, světová teroristická policie, a vypukne bitva. Jejím vrcholem je číslo v asijském bojovém umění. Za oběť nakonec sice padne půlka Paříže, ale mír je zachráněn.
Team America: World Police Teroristé však plánují další útoky, a tak se šéf TA Spottswoode rozhodne najmout někoho, kdo by předstíral, že je terorista a zjistil o útoku víc. Dle logiky, že předstírat dokážou nejlíp herci, osloví Spottswoode Garyho Johnstona, mladého playera z Broadwaye. Gary sice nejdřív odmítne, ale pak podlehne kouzlu agentky Lisy a jejím řasám, na které byste potřebovali kartáč.
Během další akce posílený Team America zjistí, že teroristy podporuje severokorejský diktátor Kim Čong Il. Tento osamělý a smutný pán vymýšlí ve svém paláci velkolepé plány a čeká, že snad až je uskuteční, Svět si ho všimne.

Team America: World Police Motivy v Team America nemají daleko k předchozím Parkerovým filmům, ať už to byl animovaný South Park, či hrané Orgazmo. Máme tu superhrdinu a jeho arcilotra. Máme tu Garyho a drsňáka Chrise, kteří trpí hrůzami z dětství, Kim Čong Il zase zmírá na samotu.
Příběh postupně vybere zákruty všech laciných zápletek, milostných mnohoúhelníků a obecně přeužívaných postupů vůbec. Parker se Stonem na ně uplatňují svou kaskadérsky pokroucenou logiku, která si nezadá s absurditou britského Monty Pythonova létajícího cirkusu.

Team America: World Police Od ukrutné filosofie se třemi typy lidí (viz zde), přes ze všech stran okopávaný fenomén liberálních herců - aktivistů (herecká asociace F.A.G.**), až po ‚Améérika kurva jó!‘ šleh proti americké propagaci demokracie, která tvoří hlavní osu snímku. Na druhou stranu, jak onehdy poznamenal Jon Stewart z Comedy Central (producent South Parku) – z této vlády se dělá sranda snadno.

Většinu postav namluvili sami tvůrci, Parkerův Kim Čong Il trochu připomíná Cartmana ze South Parku. Parker také stojí za původními písněmi, které skvěle udávají rytmus díla. Hymna „America Fuck Yeah!“ zazní hned několikrát, pokaždé v jiné náladě.

Team America: World Police Každý animovaný film se snaží ohromovat svou realističností a dokonce i většina hrané hollywoodské produkce podstupuje masivní počítačovou dopingovou kůru. Je tedy pozoruhodné, že Parker se Stonem (inspirovaní loutkovým sci-fi seriálem Thunderbirds ze 60.let) vysílají na plátno marionety na šňůrkách, počítačem znečišťují jen minimum záběrů a světe div se - divák se do Garyho osudu vcítí stejně snadno, jako kdyby jej hrál skutečný Alec Baldwin.
Team America: World Police Technickou bravuru završují tvůrci rozsáhlými jevišti a náročnými efekty – výbuchy v Team America vypadají mnohem bombastičtěji, než v mnohých hraných akčních filmech. Praskající kosti a krvavé gejzíry jsou prima, ale Parker se Stonem svůj stín překračují v momentě, kdy teroristé avizují brutální divoké šelmy… a do místnosti se zajatými hrdiny vpustí dvě černé kočky domácí.
Tady se pomalu ocitáme v teritoriu Eda Wooda, v oblasti berlínského nihilismu a trashe.

Team America ale rozhodně není o bezvýchodnosti. Je to svérázně radostná a divoká legrace, která nemá letos konkurenci.


*) WMD = zbraň hromadného ničení. Anglickou zkratku hojně zpopularizovala vláda George W. Bushe.
**) fag = angl teplouš. Skutečná asociace filmových herců se jmenuje SAG –Screen Actors Guild.


DALŠÍ TEXTY:
Team America – hlášky
Team America – preview
Orgazmo – recenze
South Park – recenze

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.