Tajně natočený film o smrtícím požáru v čínském kině měl světovou premiéru

5. 4. 2010 - 10:00 | Téma | red

Tajně natočený film o smrtícím požáru v čínském kině měl světovou premiéru zdroj: tisková zpráva

Sü Sin, nezávislý čínský režisér, natočil bez vědomí čínských úřadů šestihodinový černobílý dokumentární film zachycující katastrofální požár kina, který si v roce 1994 v odlehlém městě Kche-la-ma-tchaj (Karamay) na západě země vyžádal 325 převážně dětských obětí. Koncem minulého měsíce měl snímek světovou premiéru na Mezinárodním filmovém festivalu v Hongkongu, informovala dnes agentura AP.

Od neštěstí uplynulo již 16 let, truchlící rodiče obětí se ale nemohou zbavit otázek: Proč dostaly děti nařízeno počkat a nechat jako první z kina uniknout funkcionáře? Proč bylo tolik východů zamčeno? Kdy budou dětem vydány úmrtní listy?

Zprávy o velkých neštěstích jsou v Číně vždy citlivou záležitostí. V únoru dostal jeden čínský aktivista pětiletý trest vězení za to, že se snažil zjistit, jestli při obrovských ztrátách na životech a škodách na majetku při zemětřesení v jihozápadní provincii S'-čchuan v roce 2008 sehrály roli nekvalitní stavby.

V případu požáru v Kche-la-ma-tchaj bylo 13 místních představitelů odsouzeno k trestům odnětí svobody až do výše sedmi let za zanedbání svých povinností a rodičům bylo vyplaceno odškodné, mnozí z nich jsou ale stále přesvědčeni, že vláda pro postižené neudělala dost.

Režisér Sü musel tedy postupovat opatrně. V den 13. výročí tragédie se objevil bez ohlášení u hrobů obětí s malou kamerou a představil se rodičům, kteří přišli vzpomenout na své děti. Následně se mu podařilo vystopovat více než 60 rodičů obětí, a přitom se vyhnout sledování čínských úřadů. Že by se dočkal promítání svého dokumentu v pevninské Číně, si ale iluze nedělá.

"Je naprosto nemožné, aby byl tento film distribuován v Číně. Přinejmenším teď to možné není," řekl v rozhovoru pro agenturu AP Sü, který využil větších svobod v někdejší britské kolonii Hongkongu k jedinému uvedení snímku na čínské půdě.

Filmem Karamay neprovází diváky vypravěč a není k němu ani doprovodná hudba, materiál mluví sám za sebe. Zaznívají tak dlouhé monology rodičů zemřelých dětí, z nichž je patrná hloubka jejich zármutku. Nejdojemnější rozhovor je ten, v němž vystupuje přeživší školačka. Sü nejprve ukazuje její zjizvené nohy, pak přehrává její výpověď proti černému plátnu a nakonec odhalí její zohyzděnou tvář a ruce.

Režisér rovněž nabízí unikátní záběry přímo na požár a jeho následky - nemocniční pokoj s naskládanými těly uhořelých. Videonahrávku získal Sü od rodičů, z nichž někteří údajně pracují u místní policie a měli přístup k materiálům, jež s největší pravděpodobností nebyly nikdy odvysílány.

Město Kche-la-ma-tchaj se nachází v čínské autonomní oblasti Sin-ťiang, kde panuje napětí mezi menšinovými etnickými Ujgury a většinovými Číňany (Chany). Střety mezi těmito dvěma skupinami v regionální metropoli Urumči vedly loni v červenci k smrti téměř 200 lidí. Tragédie z roku 1994, která si vyžádala 325 lidských životů, ale nezná etnické hranice - postiženými jsou Chanové, Ujguři i Kazaši.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.