Sympathy for Mr. Vengeance (Boksuneun naui geot)

1. 6. 2005 - 9:14 | Téma | red

Sympathy for Mr. Vengeance (Boksuneun naui geot) zdroj: tisková zpráva

OLD BOY: Hluchoněmý Ryu unese dceru bohatého podnikatele, aby mohl zaplatit transplantaci ledviny pro svou sestru. První díl trilogie pomsty Chan-wook Parka. "Krutá krása." Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. + Fotogalerie. Recenze filmu OLD BOY. Chan-wook Park je Pán pomsty. Jde o jeho životní lásku. Po průlomovém debutu Joint Security Area (Gongdong gyeongbi guyeok JSA) z roku 2000 následuje o dva roky později Sympathy for Mr

Chan-wook Park je Pán pomsty. Jde o jeho životní lásku. Po průlomovém debutu Joint Security Area (Gongdong gyeongbi guyeok JSA) z roku 2000 následuje o dva roky později Sympathy for Mr. Vengeance (Boksuneun naui geot), krutý, ale poeticky snímaný opus o pomstě, který v roce 2003 doplnil druhý díl zamýšlené monotématické trilogie: vzývaný Old Boy (Oldboy).

Hluchoněmý Ryu (Ha-kyun Shin) má starost o svou sestru (Ji-Eun Lim). Ona mu kdysi umožnila studovat, pak ale onemocněla a Ryu pro ní nyní shání umělou ledvinu. Rád by jí daroval svojí, ale kvůli odlišné krevní skupině není vhodným dárcem. Ryu ale nechce čekat, než nemocnice sežene vhodného dárce, a tak se zaplete s překupníky lidských orgánů. Výměnou za vhodnou ledvinu jim dá tu svojí a nádavkem 10 miliónů wonů, které jinak měly sloužit na pokrytí nákladů legální operace.
Sympathy for Mr. Vengeance Je samozřejmě otázkou, za jaké peníze chtěl potom Ryu nechat sestře ledvinu operovat, ale transakce stejně selže. Naopak se přihlásí z nemocnice: našli dárce. Nešťastný Ryu je bez peněz a bez práce. S pomocí své přítelkyně Yu-sun (Bo-bae Han), která je aktivní v jisté radikální skupině, nakonec unese dcerku bohatého podnikatele Dong-jin Parka (Kang-ho Song) a vymáhá výkupné. Než ho ale Park donese, Ryuova sestra se zabije, protože zjistila, že peníze na operaci jsou fuč.
Ryův svět je v ruinách a Park se rozhodne pátrat po dcerce na vlastní pěst.

Kdo je „Pan Pomsta“? S kým máme sympatizovat? V tomhle filmu se mstí všichni. Můžeme fandit zelenovlasému Ryuovi, kterého Ha-kyun Shin podává jako vskutku sympatického mladíka a obětavého bratra. Můžeme být nakloněni Dong-jin Parkovi, pro něhož je dcerka vším, co na světě má.
Sympatie režiséra samotného tečou jako řeka. Přelévají se z Ruya na Park a ještě dál. Nevyhraněnost v tomto případě poněkud oslabuje celkové vyznění filmu a dává za pravdu všem, kteří oproti Boksuneun naui geot preferují jasnějšího, ucelenějšího a vyspělejšího Old Boye.

Sympathy for Mr. Vengeance Úvodní dvacetiminutovka Boksuneun naui geot je ale ohromující podívanou. Díky hrdinově defektu jsou scény prosté dialogů a naopak je jako kdysi v němých filmech oddělují tabule s textem. Dlouhými, brilantně nasvícenými a zkomponovanými záběry potom režisér diváka s úspěchem noří do světa plného jemných detailů – naprostý opak proti tepající vězeňské montáži z Old Boye.

Po půlhodince přichází na řadu první dějový zvrat a zde film ztrácí. Zápletka je až příliš zapletená. Je režírovaná přes hrany a příliš chtěně: Park se například o Ryuově existenci dozví - z rádia, které zaslechne přes zeď!
Dřívější noblesa se na chvíli vrátí ve scéně u řeky, kdy Ryu pohřbívá svou sestru, zatímco za ním vidíme unesenou dcerku, jak jí bere proud… jde v podstatě o variaci na ten sólo pozoruhodný obraz z Rychlých pohybů očí Radima Špačka.

Sympathy for Mr. Vengeance Později už ale Boksuneun naui geot vjede naplno do obvyklých kolejí pomstychtivých filmů a lze jenom čekat, jak moc bude režisér nápaditý při výkonu pomsty. Park (režisér) nápaditý je. Park (hrdina) je totiž elektrikář.
Lze uvažovat o tom, proč je východoasijská kinematografie tak bezprostředně a vulgárně násilná. Jde o reakci na extrémní pracovní zatížení společnosti a volání po podobně extrémním odreagování?
Boksuneun naui geot sice není tak krvavý jako snímky japonského mistra Miikeho, nicméně jenom proto, že Parkovo násilí i přes častou komiksovou přehnanost působí realističtěji.

Boksuneun naui geot je nakonec pozoruhodný i svou střihovou skladbou, kdy režisér estetické záběry místy narušuje krátkými, zdánlivě krkolomnými střihy (scény z pitevny). Výsledkem je dojem krajního znepokojení.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.