Svět zítřka (Sky Captain and the World of Tomorrow)

3. 10. 2004 - 21:21 | Téma | red

Svět zítřka (Sky Captain and the World of Tomorrow) zdroj: tisková zpráva

Jude Law, Gwyneth Paltrow, Angelina Jolie a Giovanni Ribisi v retro sci-fi debutu Kerryho Conrana. Třetí film na světě s kompletně počítačově generovanými pozadími. Napsal: ŠIMON ŠAFRÁNEK. +2 fotogalerie. Prvotina Kerryho Conrana Svět zítřka (Sky Captain and the World of Tomorrow) je ambiciózním pokusem o vizuální retro-hostinu, jejíž příběh připomíná sto let staré vědeckofantastické romány Julese Vernea

Prvotina Kerryho Conrana Svět zítřka (Sky Captain and the World of Tomorrow) je ambiciózním pokusem o vizuální retro-hostinu, jejíž příběh připomíná sto let staré vědeckofantastické romány Julese Vernea. Svět zítřka bohužel troskotá na režisérově nezkušenosti a komiksově naivním vyprávění.

Svět zítřka na první pohled charakterizuje účast slavných herců (Angelina Jolie, Jude Law a Gwyneth Paltrow), neobvykle štědrý rozpočet financovaný velkým studiem a nevídaná sci-fi vize mladého režiséra.
Úplně stejně se profiluje i debut Omara Naïma The Final Cut s Robinem Williamsem v hlavní roli, který byl s velkou reklamou prezentován na letošním Berlinale. Sky Captain and the World Of Tomorrow
The Final Cut i Svět zítřka však nespojují jenom podobnosti ve výrobě, ale i ve výsledku. Ani Naïm, ani Conran nejsou schopní svou vizi uvést v život. Nejsou strhujícími vypravěči, ale spíše adepty na zručné řemeslníky.
Odráží se to pochopitelně i v tržbách. Svět zítřka si za tři týdny řekl o pouhých 30 miliónů dolarů, což je v porovnání k ambicím podporovaným masivní propagací, obsazením i obecným zájmem o tento první americký kompletně CGI film v historii, velmi slabé.

Sky Captain and the World Of Tomorrow Svět zítřka se odehrává ve 30. letech 20. století v New Yorku.
Novinářka Polly Parkerová (Gwyneth Paltrow) je na stopě záhadnému mizení proslulých vědců, když na město zaútočí armáda plechových monster. Bezvýchodnou situaci vyřeší až několika akrobatickými kousky letecké eso Joseph Sullivan aka „Sky Captain“ (Jude Law), Pollyin ex. Ze základny Josephovi pomáhá vynálezce Dex (Giovanni Ribisi). Trojice zjistí, že armáda patří jistému Dr. Totenkopfovi. Rozjede se pátrání, které však zpomalí Dexův únos. Dvojice hrdinů již ale spíší do Himalájí, kde by měla být Totenkopfova skrýš. Zatímco Joseph je neohroženým pilotem, Polly na „výletě“ spíš překáží (kdo by si vzal do hor lodičky, že?). Z britské vzdušné základny Josepha naštěstí jistí jednooká velitelka Franky v podání lepé Angeliny Jolie.

Sky Captain and the World Of Tomorrow Svět zítřka je směsí supermanských příběhů s klasicky angažovanou reportérkou a Verneových románů s fantastickými vynálezy a dosud bílými místy na mapách světa. Zatímco v úvodu se režisér drží výhradně estetické retro-linky, později se dočkáme jonesovské pohlednice z Tibetu, vystřižených sekvencí z Jurského parku, Ostrova Dr. Moreaua a vzpomínky na Vesmírnou odysseu.
Scénáři chybí pevnější dramaturgie, která by svázala Cornanovy rozlétané exteriéry, ale především by stopáž naplnila něčím silnějším, než sepranou vyprávěnkou o záchraně světa, která vydrží nanejvýš na dvacetiminutovou etudu. Nelze říct, že by Conran neměl zajímavé nápady: viz Pollyino váhání nad pořízením fotografie, když jí na celé dobrodružství zbývá jediný snímek. Režisér však nápady rozvíjí nejhrubšími stereotypy, a tak se divák může jenom obávat, co Polly nakonec vyfotí.
Sky Captain and the World Of Tomorrow Rozvoj charakterů, nebo paradox jsou prvky Světu zítřka cizí, herci jsou odsouzení švihat stále stejné tváře. Jude Law je tak jemně sympatický, Gwyneth Paltrow naopak nepříjemně dotíravá. Giovanni Ribisi i na malém prostoru prokazuje svůj komediální talent a spolu s Angelinou Jolie kradou hlavním hrdinům všechny scény.

Stylizované vizuály mají svoje kouzlo, ale díky zbytečnému upozorňování opět vystačí sotva na pět fotografií 9x13. Proti komplikovaným Bilalovým vizím z Immortelu, orwellovské apokalypse v Nakatově Casshernu, či Rodriguezově inkoustově noir Sin City se Conranova verze CGI svobody projevuje zejména ve zběsilém střídání co nejneobvyklejších prostředí, která však nejsou zdaleka tak neobvyklá, abychom si nepamatovali původní zdroje.
Specialitky typu Dexovy woodovské zbraně mohou najít uplatnění v komedii, to je ale žánr, kterého se Conran ke své škodě sotva dotýká.

DALŠÍ TEXTY:
SVĚT ZÍTŘKA - preview + o vzniku filmu

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.