Svátek matek - recenze romantické komedie

17. 5. 2016 - 9:42 | Recenze | František Fuka

Svátek matek - recenze romantické komedie zdroj: tisková zpráva

Režisér Garry Marshall úspěšně pokračuje ve své autodestrukční spirále a po jakž-takž snesitelných (ale rozhodně ne dobrých) "romantických komediích" Na Sv. Valentýna a Šťastný Nový rok přichází s dalším filmem, který se jim svou konstrukcí velmi podobá, ale už rozhodně není snesitelný.

Tentokrát by mělo být spojujícím tématem mateřství a Svátek matek, ale je to jedno, neboť většina zápletek je zcela zaměnitelná se "zápletkami" předchozích filmů.

Možná jste si už všimli uvozovek kolem slov "romantické komedie" a "zápletky", které mají svůj dobrý důvod. Tento film totiž není ani romantický, ani komedie, ani nemá zápletky, a obsahuje jen hromadu zcela náhodně propojených postav, prožívajících "greatest hits" všech romantických komedií.

Hlavní postavou je pravděpodobně Jennifer Anistonová (s dvěma syny), která se musí vyrovnat s tím, že si její ex-manžel (Timothy Olyphant) vzal mladší a krásnější ženskou.

Jason Sudeikis (s dvěma dcerami) se musí vyrovnávat s tím, že mu před rokem umřela manželka.

Dvě dospělé sestry (s dvěma dětmi) se musejí vyrovnávat se svými hyper-rasistickými vidláckými rodiči a tajit jim, že jedna je lesba a druhá má za muže Inda.

A Julia Robertsová má jen jakési divné cameo (a ještě divnější účes), aby se nakonec (ne)překvapivě ukázalo, čí je matka.

Z pohledu člověka, který se zajímá o filmařinu, je poučné bedlivě sledovat například střih nebo soundtrack, které se zoufale snaží z tohoto filmu vyždímat nějaký náznak atmosféry nebo smyslu, ale většinou marně. Střih nezamaskuje to, že v některých scénách bylo zjevně něco vystřiženo, a hudba zní otravně skoro nonstop, aby nám signalizovala, co právě máme cítit, protože to nevyplývá z toho, co se na plátně odehrává.

Píšu naprosto bez přehánění, a jsem o tom upřímně přesvědčen, že scénář tohoto filmu by bez větších problémů dokázala napsat nějaká průměrná umělá inteligence, do které by se nacpalo 100 klasických romantických scénářů a ona je náhodně zpermutovala, přičemž by se držela jen několika nejzákladnějších omezení, jako že například nikdo nesmí souložit se svými dětmi a sám se sebou.

Takže ve Svátku matek nikdo nesouloží se svými dětmi, což je škoda, protože následkem toho ve filmu není zhola nic jakkoliv zajímavého. Film má dvě hodiny a někdy od jeho poloviny je stále těžší a těžší ho fyzicky vydržet.

Je docela fascinující sledovat, jak tolik kvalitních herců a hereček vůbec neví, co se svými postavami dělat, takže se uchylují k hysterickému standup improvizování. Je smutné sledovat, jak špatně hraje většina dětských herců (jak je to možné?). Je strašidelné sledovat, jak rasistické, homofobní a xenofobní jsou scény, jejichž cílem pravděpodobně bylo proti těmto nešvarům bojovat. Je možná trochu zábavné odhadovat, co se stane v příští minutě filmu, ale i tady mě tvůrci několikrát převezli:

  • Myslel jsem si, že manžel řekne manželce, že si bude brát mladší ženskou, ale omyl: Řekne jí, že už si ji vzal!
  • Myslel jsem, že rodiče po Skypu dcerám řeknou, že k nim nečekaně přijedou na návštěvu, ale omyl: Řeknou jim, že už jsou nečekaně za dveřmi!
  • Myslel jsem, že se ukáže, že matkou toho smutného děvčete bez rodičů je Julia Robertsová, ale omyl: Matkou je strašidelný zubatý robot s umělohmotnou parukou!

Svátek matek je vlastně jako ty nejhorší české "romantické komedie", s tím rozdílem, že se jistí docela schopní lidé pokoušeli v postprodukci katastrofálně nepodařené dílo nějak zachránit. Marně.

Hodnocení: 30%

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.