Stone, Parker, Shaiman: Team America: World Police - soundtrack

25. 1. 2008 - 14:05 | Téma | red

Stone, Parker, Shaiman: Team America: World Police - soundtrack zdroj: tisková zpráva

Hned z kraje recenze bych měl předeslat, že pokud ovládáte alespoň základy angličtiny a nemáte zrovna moc úchylný smysl pro humor, není soundtrack k filmu Team America pro vás

Hned z kraje recenze bych měl předeslat, že pokud ovládáte alespoň základy angličtiny a nemáte zrovna moc úchylný smysl pro humor, není soundtrack k filmu Team America pro vás. Dvojice Matt Stone a Trey Parker opět udeřila. Na rozdíl od svého předchozí masakru South Park: Peklo na Zemi ubrala na sprosťárnách a omezila se jen na občasné „fuck“, o to je však jízlivější.

Prvních deset písní na soundtracku by se po prvním poslechu dalo zařadit mezi standardní pop. Stone a Parker za přispění Marca Shaimana těží totální maximum z klasického amerického pop klišé. Ať už jde o rozjuchaný muzikálový pop, country či „epické romantické songy od Aerosmith“, všechno působí dojmem odpoledního playlistu z maloměstského rádia.

Pod vším ale zaznívají úchylné a svým způsobem sofistikované texty. Hned z kraje si můžete vychutnat třeba Everyone Has AIDS, Freedom Isn´t Free či America, Fuck Yeah. Texty svou úrovní připomínají humor Zeleného Raula. Více se ale možná pobavíte neustálými narážkami na hudební klišé, které je zde vytěženo do poslední kapky (instrumentálně by se za hudbu nemusel stydět leckdo od Celine Dion až po Aerosmith).

Od jedenácté skladby vás čeká salva instrumentálek. I ty jsou na velice slušné úrovni a stejně jako předchozí songy těží z klišé akční a válečné hudby, tak jak ji známe od Jerryho Goldsmithe (např. Rambo), Johna Williamse či Media Ventures. Zatímco v předcházejících písních je ono ušklíbnutí cítit především z textů, zde si to Shaiman nahrazuje různými instrumentálními vtípky, ale platí to, co výše – kdyby tato hudba doprovázela nějaký akční film, zřejmě by nikomu nedošlo, že je to ohromná legrace. A když Shaiman přitlačí a třeba v The Team America March rozjede vlnu patosu, skoro se mi chce brečet…

Výmluvné jsou i názvy skladeb jako Mount, Rush, More, Putting a Jihad On You či Kim Jong 2. Pokud vám nějaká umělecká vlna přijde už dostatečně vytěžená, můžete buď vymyslet něco nového nebo si z toho alespoň pořádně vystřelit - a to se trojce Stone – Parker - Shaiman rozhodně povedlo.

Verdikt: Váhám, jestli dát čistých 100%, ale bojím se, že po pár dalších posleších bych za to už ruku do ohně nedal (platí staré pravidlo, že opakovaný vtip…). Nicméně doporučuji - je to ohromná legrace.

Hodnocení: 80%

Tracklist:
01. Everyone Has AIDS (1:16)
02. Freedom Isn´t Free (2:37)
03. America, Fuck Yeah (2:07)
04. Derka Dark (Terrorist Theme) (0:49)
05. Only A Woman (2:55)
06. I´m So Ronery (1:54)
07. America, Fuck Yeah Remix (0:55)
08. The End of An Act (2:21)
09. Montage (2:02)
10. North Korean Melody (1:46)
11. The Team America March (5:32)
12. Lisa and Garry (6:11)
13. F.A.G. (2:38)
14. Putting A Jihad On You (3:44)
15. Kim Jong II (5:59)
16. Mount, Rush, More (4:42)

Celkový čas: 47:12

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.