Století Miroslava Zikmunda - recenze vydařeného dokumentu o životě známého cestovatele

3. 9. 2014 - 23:00 | Recenze | František Fuka

Století Miroslava Zikmunda - recenze vydařeného dokumentu o životě známého cestovatele zdroj: tisková zpráva

Tak se opět musím k něčemu přiznat: O Hanzelkovi a Zikmundovi jsem věděl jen to, že to byli Češi, kteří jezdili po světě a psali o tom. Někdy cca. před 100 lety.

Skutečnost je taková, že jezdili až po 2. světové válce a že Miroslav Zikmund stále žije. Je mu přes 95 let, ale je stále neuvěřitelně čiperný!

Tento český dokument nám během přibližně 100 minut nabídne průřez celým jeho téměř stoletým životem (odtud název filmu). A je to moc vydařený průřez, což jistě souvisí s tím, že Zikmund byl je zajímavý člověk.

Století Miloslava Zikmunda zdroj: tisková zpráva

Především se dočkáme shrnutí jejich dvou velkých výprav kolem světa (okolo roku 1950 a okolo roku 1960, každá trvala několik let). Uvidíme "best of the best" z jimi natočených autentických materiálů z celého světa, doprovázených jednak dobovým vypravěčem a jednak současnými Zikmundovými komentáři. Vše je přehledně, pochopitelně a působivě shrnuto také pomocí rozverných animovaných mapek a dalších atraktivních vizuálních pomůcek (např. staré fotografie jsou převedeny uměle do 3D a rozpohybovány). Velice dobře se podařilo tvůrcům zachytit dobrodružnou atmosféru, kdy cestovatel opravdu byl něco jako Indiana Jones a každou chvíli mu šlo o život (což už dnes dost dobře nejde, ani když jedete Trabantem místo Tatrovkou).

zdroj: Bioscop

Cestování ale představuje menší část filmu (odhadem tak třetinu). Zbytek je věnován partnerským vztahům Zikmunda, jeho politické závadnosti po Vítězném únoru a po roce 1968, jeho ne úplně fungující rodině (z jeho syna vyrostla zajímavý vlakový sociopat) a dalším věcem. Prostě komplexní průřez životem a názory tohoto velice zajímavého a stále energického člověka.

Krásně to odsýpá a krásně se na to dívá a poslouchá se to. Moc se mi líbila i doprovodná hudba (instrumentální od Roberta Jíšy, ne ty písničky od Radůzy).

Jedinou vadou na kráse je závěrečná přibližně čtvrtina filmu, která zachycuje období po roce 1968 (kdy měl Zikmund problémy s StB). I v té se dočkáme zajímavých segmentů, faktických informací a Zikmundových hlášek, ale je značně volnější, než to, co jí předchází, a místy téměř hraničí s nudou. Místy.

P.S: Docela by mě zajímalo, zda s Hanzelkou a Zikmundem jezdil i kameraman, protože se dočkáme mnoha záběrů, ve kterých je oba současně někdo zabírá ruční kamerou, a to v rozličných opuštěných koncích světa. Ve filmu bohužel o metodě natáčení a o kameramanech není ani slovo.

Hodnocení: 80 %

Zdroje: FFFILM

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.