Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith)

31. 5. 2005 - 4:08 | Téma | red

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith) zdroj: tisková zpráva

Závěr vesmírné opery George Lucase. Superkonzervativní SHIT. +Fotogalerie. Jednoznačně největší nástup v historii kinematografie: Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith) se svými 158

Star Wars: EP III – Pomsta Sithů Jednoznačně největší nástup v historii kinematografie: Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů (Star Wars: Episode III - Revenge of the Sith) se svými 158.5 milióny USD rozdrtily předchozí čtyřdenní rekord – 134.3 mil. The Matrix Reloaded. Celosvětově bere Epizoda III po 5 dnech ohromujících 303 miliónů. Je to sice pozoruhodné číslo, ale pořád je to jenom číslo. A kvůli číslům do kina nechodím.

Nechci se tu rozepisovat o ději, ten znáte buď odsud, nebo odsud, nebo jste Epizodu III už sami viděli, tyhle cvičky dneska prostě nesekám.
Jasně, po dlouhém režijním půstu se napotřetí tričko zapotilo alespoň v podpaždí a George Lucas jakž takž „načechral“. Zase přesvědčil jako řemeslník, zdatný organizátor a technologický vizionář, nikoli ale jako filmař.
Už v debutu THX 1138 se ukázalo, že Lucas je mnohem schopnější vynálezce, než vypravěč. Stejně jako postapokalyptický svět, dokázal později vytvořit celý vesmír, s rasami, náboženstvími i legendami.
Jenže u THX 1138 se na rozdíl od Hvězdných válek režisér nesnaží vyprávět příběh. Sází na atmosféru a na to, že divák si věci domyslí (podobná karta mu vyšla i u Amerického graffiti (American Graffiti).

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů Epizoda III je oproti tomu baštou konzervatizmu. Ten je klíčem k masovému úspěchu a Lucasovi se nepochybně daří najít velmi nízkého společného jmenovatele. Je tohle ale ještě kinematografie, za kterou bych měl platit?
Kamera zabere nějaké dostatečně exkluzivní panorama, načež přiletí raketa a někdo z ní vystoupí. Nebo taky naopak: kamera zabere panorama, někdo přijde, nastoupí a v ladném oblouku odletí. Výstupy a nástupy, dveře se zavírají zabírají většinu mimoakčních pasáží. Záměr: ohromit. Vychází? Jednou.

K povrchu Lucas utíká, když nedokáže vyjádřit vývoj postavy – s Anakinem má v Epizode III namazáno na výstavní smeč, ale tady vážně „nevsítil“. Postavě se Lucas nevěnuje, vůbec ho nebaví studovat nuance mezi Jedi a Sith. Celý proces Anakinovy proměny navíc založí na JEDNOM snu, což je podle mě jedna z nejslabších rozbušek, s jakou kdy kdo přišel.
Ke konzervatizmu se váže i strach vyprávět obrazem – když už, sklouzává režisér k poetice televizních koťátek, viz lítost wookiů nad odlétajícím Yodou, nebo naprosto NEHORÁZNÉ toužení Anakina a Padmé přes okna.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů A když to nejde obrazem, půjde to slovy. Jenom si srovnejte počet dialogů z Lucasových prvních děl a z Hvězdných válek! Tyhle navíc patří historicky k tomu nejhoršímu, co je v oboru k vidění/ slyšení. Viz vrchol milostného tokání z Epizody III:
Anakin: „Jsi tak krásná.“
Padmé: „To proto, že jsem tak zamilovaná.“
Anakin: „Ne, to proto, že já tě tak miluju.“

Megatunami de mode prolínaček se pak režisér snaží filmu propůjčit uklidňující, bezpečný a veskrze univerzální +chápající retro-look, který pomáhá dělat ze ságy legendu. Stejnou cestou se ostatně ubírá už plakát. Je vyvedený tak, jako se to dělalo před třiceti, padesáti, osmdesáti lety. Není v tom ani trocha invence, není v tom nic lidského.

Star Wars: Epizoda III - Pomsta Sithů Když se zrovna nemluví, máme tu akční onanie. Výsledky prostných se světelnými meči i leteckých soubojů jsou až překvapivě předem jasné – místo aby si Lucas se soubojem vyhrál s bitkou jako s rafinovaným polibkem, servíruje to lopatou. Množství a délka jsou mu jedinou hodnotou.

Epizoda III bohužel není ani ta profesionální zábava, jak by se u filmu s podobným rozpočtem a ambicemi slušelo. Je to profesionální nuda s jedním světlým momentem: Palpatinův souboj s Yodou, kdy bojovníci na trnoži senátorovy sesle vyjedou z kanceláře až do sálu senátu, pročež diktátor začne na Yodu házet senátorská křesla.

Star Wars - SPECIÁL

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.