Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace)

16. 5. 2005 - 9:34 | Téma | red

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) Placeholder | zdroj: tisková zpráva

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace) Režie: George Lucas Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Samuel L

Star Wars: Epizoda I - Skrytá hrozba (Star Wars: Episode I - The Phantom Menace)

star_wars1_dvd

Režie: George Lucas
Hrají: Liam Neeson, Ewan McGregor, Natalie Portman, Samuel L. Jackson
Region: 2
Délka: 131 min.
Verze: widescreen (2,35:1)
Zvuk/jazyk: Dolby Digital 5.1 Surround EX (angličtina), Dolby Surround (angličtina)
Titulky: české, anglické, chorvatské, řecké, hebrejské, maďarské, islandské, polské, portugalské

Děj

Skoro bych se vsadil, že neexistuje fanoušek sci-fi, který by v životě neslyšel o Hvězdných válkách. Jejich sága začala už v sedmdesátých letech, kdy jejich duchovní otec George Lucas natočil první - chronologicky čtvrtý - díl. Od té doby je ve světě vidělo ohromné kvantum diváků a staly se kultem, jemuž může konkurovat snad jen serál Star Trek. Přesto byla Epizoda I přijata se smíšenými pocity. Vydělala pochopitelně spoustu peněz, ale starým a přestárlým fanouškům přišla celkem oprávněně infantilní. Otázkou je, zda právě tohle nejsou Hvězdné války. Pouze její originální obdivovatelé jsou o dvacet třicet let starší, a nešiku Jar Jara Binkse tudíž snášejí ještě hůř než roztomilé medvídky z Endoru.

Skrytá hrozba dělá jasno v tom, jak to vlastně začalo s temným Darthem Vaderem. Jak se dostal coby děcko mezi rytíře Jedi a kde se vzala královna Amidala, budoucí matka jeho dětí - Luka Skywalkera a princezny Leii. Také nám neunikne úlisný senátor Palpatin, od nějž nemusíme jít daleko pro odpověď na otázku z koho že se to vyklube onen úhlavní nepřítel vesmírného dobra pro následujících pět dílů.

Obraz a zvuk
Hlavně zvuková složka se mimořádně povedla, ale ta už byla výborná v kině, takže z tohoto hlediska nedošlo na žádné zklamání. Obraz je rovněž hodně slušný, nicméně existuje nemálo filmů, které jsou na tom přinejmenším srovnatelně.

Výbava
Super! Koneckonců je na dvou discích a za relativně solidní cenu. Není divu, že patří k nejprodávanějším DVD na americkém trhu. První disk obsahuje pouze film plus informaci o tom, že majitel tohoto DVD a pécéčka s DVD mechanikou může na oficiálních internetových stránkách najít ještě spoustu exkluzivních informací, jež nejsou běžně dostupné ostatním surfařům. Film je opatřen komentářem George Lucase a šesti dalších členů štábu. Pod logem THX se rozněž skrývá průvodce optimálním nastavením televize a zvukové soustavy.

Hned v úvodu exkurze po druhém disku si řekněme, že obsahuje spoustu dokumentů. Na rozdíl od vcelku nezajímavých a banální dokumentů, nacházejících se na drtivé většině dévédéček, jsou tyto skutečně o něčem. V podstatě se vůbec nejedná o křiklavé propagační záležitosti, ale zpravidla o zajímavé nahlédnutí do zákulisí Lucasovy tvůrčí kuchyně. Najdeme u nich i titulky, byť jen anglické.

Neumím si představit, že by někoho nezajímaly nepoužité scény z Hvězdných válek. První dokument se věnuje právě jim, ale pokud jste netrpěliví, můžete si je pustit samostatně. Je jich celkem sedm. V zajímavém hodinovém sestřihu The Beginning se dozvíte, jak Epizoda I vznikala. Následuje pět osmiminutových dokumentů na téma vizuální efekty, kostýmy, design, souboje, příběh. Dále dvanáct neméně zajímavých o obsazování role Anakina, práci asistenta režie, problémech s mechanismem R2D2, apod. Jiná část disku je věnována 3D animacím. Zde můžete zhlédnout závod kluzáků a podmořskou scénu ve třech fázích vzniku - nejprve jako kreslený scénář, pak nahrubo animovaný "nástřel", a nakonec finální výsledek. Přepínat se mezi nimi lze pomocí tlačítka pro volbu úhlů kamery. Nezapomeňme na galerii fotografií z natáčení, plakáty a jiné propagační materiály, 4minutový dokument LucasArts o vývoji hry Starfighter, docela uhozený "videoklip" Duel of the Fates na hudbu Johna Williamse, a samozřejmě nezbytné televizní i filmové upoutávky.

Hodnocení
Film 4/5 - Klasika se skvělými efekty. (Za Jar Jara a Gungany by si zasloužila body dolů.)
DVD 5/5 - Nenapadá mě, co víc bych od disku chtěl.

ZPĚT NA SPECIÁL HVĚZDNÉ VÁLKY

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.