Star Trek - Čtyři dekády vesmírného putování

3. 7. 2009 - 8:01 | Téma | red

Star Trek - Čtyři dekády vesmírného putování zdroj: tisková zpráva

Star Trek je trvalkou televizních obrazovek i pláten kin. Vždyť jeho první diváci se ke hvězdám zatoulali už v roce 1966

Star Trek je trvalkou televizních obrazovek i pláten kin. Vždyť jeho první diváci se ke hvězdám zatoulali už v roce 1966. Vesmírná loď Enterprise od té doby vystřídala několik kapitánů a obměnila svůj design, ale o fanoušky nepřišla.

Star Trek: Kirkova první posádka Odvážně se vydávat tam, kam lidská noha dosud nevkročila. To je motto všech mužů a žen, kteří ve 23. a dalších staletích zkoumají Vesmír a jeho tajemství. Optimismus počátku šedesátých let provází Star Trek dodnes. Tehdy se ještě zdálo, že lidstvo snadno vyřeší své problémy, ve Star Treku se to podařilo. Díky sofistikovaným technologiím lidé uspokojili všechny potřeby. Typickým člověkem je nesobecký a horlivý ochránce všech forem života. Pozemšťané se odpoutali od své domovské planety a brázdí Vesmírem doprovázeni mírumilovnými Vulkánci. A proti nim? Divocí válečníci Klingoni, panovační Romulané…

Star Trek: Enterprise Myšlenku Star Treku měl jeho duchovní otec Gene Roddenberry už v roce 1960. Původní vizí byl western ve vesmírných kulisách. Roddenberry si předsevzal, že každá z epizod musí – podobně jako Gulliverovy cesty – obsahovat morální poučení na pozadí dobrodružného příběhu. Snad právě odtud pramení ona příslovečná startrekovská naivita. Další přiznanou inspirací se Roddenberrymu staly historické romány C. S. Forestera o kapitánu Hornblowerovi. Hlavním symbolem seriálu se ale stala diskovitá kosmická loď Enterprise.

Star Trek: William Shatner Vůbec první Star Trek vznikl v roce 1964 a nesl podtitul Klec. Kapitán Christopher Pike (Jeffrey Hunter) se v něm dostává do zajetí na planetě Talos. Studiu NBC se ale koncepce nelíbila: chystaný seriál se zdál být příliš pomalý a intelektuálský. Roddenberry proto předal Enterprise rozšafnému kapitánu Jamesi T. Kirkovi (William Shatner) a zbytek už je historie. V letech 1966–1969 vzniklo 79 epizod, seriál však neměl zprvu na růžích ustláno. Původně byl totiž rozplánován do šesti let, pro malý divácký zájem byl ale zrušen. V úvodu se s nepříznivými reakcemi setkával hlavně racionalistický pan Spock (Leonard Nimoy) a jeho podivné špičaté uši – dnes se jedná o nejpopulárnější postavu celého Star Treku.

Star Trek: Leonard Nimoy Věčné návraty Star Treku začínají v letech sedmdesátých. Vznikla nejprve animovaná řada Star Trek (1973–1974), od léta 1978 se měli Kirk a spol. objevit v novém hraném seriálu. Úspěch Hvězdných válek (1977) ale změnil plány. Z televize putoval Star Trek do kin. Prvním filmem Star Trek – The Motion Picture z roku 1979 pod vedením režijní legendy Roberta Wise (natočil i Den, kdy se zastavila Země, 1951) vrací Kirk úder hvězdněválečným hrdinům. V pokračováních (jen v osmdesátých letech vznikla čtyři) se to ale dařilo stále méně. Enterprise zamířila do starého železa.

Star Trek: Patrick Stewart Přišli ale noví hrdinové. V osmdesátých letech posádka kapitána Jeana-Luka Picarda (Patrick Stewart) ze seriálu Star Trek: Nová generace (1987–1994) a čtyř filmů. Z jejích celovečerních dobrodružství lze doporučit Star Trek: První kontakt (1996), kde si to moderní Enterprise rozdává s kybernetickou rasou Borgů. V devadesátých letech pak následovaly seriály Star Trek: Hluboký vesmír 9 (1993–1999) a Star Trek: Voyager (1995–2001).

Pohasínání hvězdy jménem Star Trek ale nešlo přehlédnout. S novým tisíciletím se koncept zdál být vyčerpaný. Polibek smrti mu udělil v pořadí už desátý snímek pro kina Star Trek: Nemesis (2002). Reakce tvůrců? Návraty do minulosti. Prvním byl seriál Star Trek: Enterprise (2001–2005), který šel hluboko před Kirkovy časy – byl z toho nevětší seriálový průšvih v rámci této značky. Dalším je nový celovečerní snímek, nazvaný Star Trek (2009), v němž se mladý Kirk (Chris Pine) poprvé ujímá své vůdcovské role.

Nad vodou dnes Star Trek drží hlavně zapálení fanoušci, přezdívaní trekkies, kteří se nejenom setkávají na pravidelných conech (tedy sjezdech), ale také natáčejí vlastní filmová pokračování – a některá snesou i přísnější kritické měřítko. Takový Star Trek: New Voyages (od 2004) hravě strčí do kapsy původní seriál.

Kritici budou Star Treku vyčítat bezuzdné porušování fyzikálních zákonitostí i postavení vlajkové lodi politické korektnosti. Jenže sen o lepší budoucnosti je věčný. A Star Trek ho podává v tak lákavém balení…

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.