Stan Lee: Marvel uctí komiksovou legendu zbrusu novým dokumentem

14. 6. 2023 - 13:04 | Trailery | Adam Homola

Stan Lee: Marvel uctí komiksovou legendu zbrusu novým dokumentem zdroj: Foto: Marvel

Stan Lee, komiksová ikona, sice oficiálně opustil Marvel Comics už v 90. letech, ale jeho vliv je v tomto odvětví stále patrný.

Jeho nezapomenutelné výstupy ve filmech založených na postavách, které pomáhal přivést k životu, ho představily celé nové generaci filmových a leckdy i následně komiksových nadšenců. Úspěch filmového světa Marvelu vynesl značku na nové vrcholy, a proto bude mít 16. června na Disney+ premiéru připravovaný dokument zaměřující se na Leeho život a odkaz.

Dokument bude sledovat pozoruhodnou cestu jedné z nejuznávanějších postav komiksového průmyslu. Lee se narodil v roce 1922 a své dětství prožil v zajetí Velké hospodářské krize s omezenými finančními prostředky. „Četl jsem všechno, co se mi dostalo do rukou... a měl jsem pocit, že se můžu dostat kamkoli,“ říká Lee v traileru.

Lee začal svou kariéru u Marvelu v roce 1939, kdy se ještě jmenoval Timely Comics, a zpočátku pracoval jako asistent redakce. Proslavil se tím, že společně s Jackem Kirbym vytvořil Fantastickou čtyřku, která se stala úspěchem, jenž Marvel Comics vynesl k nebývalé popularitě. Následně Lee a Kirby společně vytvořili například Hulka, Thora, Iron Mana a X-Meny. Ve spolupráci s Billem Everettem Lee vymyslel také Daredevila a ve spolupráci se Stevem Ditkem vytvořil Doctora Strange a kultovního Spider-Mana. Díky těmto postavám pomohl Lee utvořit celý nový sdílený komiksový vesmír.

S přeměnou Marvelu v globální filmovou velmoc se Leeho profil dočkal obnovení. Jeho camea v téměř všech filmech od Marvelu se stala charakteristickým znakem celé série. Až do svého posledního vystoupení ve filmu Spider-Man: Daleko od domova se Lee objevil v každém filmu studia Marvel. Zemřel v roce 2018, měsíc před svými 96. narozeninami.

Dokument Stan Lee bude od 16. června přístupný ke sledování na Disney+.

zdroj: Marvel Studios

Zdroje: Marvel Studios

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.