Špatnej polda

26. 4. 2010 - 8:00 | Téma | red

Špatnej polda zdroj: tisková zpráva

New Orleans, uprostřed zuřícího hurikánu Katrina, který změnil město k nepoznání. Detektiv z místního oddělení vražd Terence McDonagh (Nicolas Cage) zachránil jednoho vězně před utonutím, sám to ale odnesl permanentní bolestí zad, kterou mu pomáhají tlumit utišující léky. Z akce si odnesl povýšení i slušnou závislost

O pár let později, navzdory tomu, že je závislý na čím dál větším množství chemikálií, je z něj nejlepší vyšetřovatel široko daleko. Proto ho povolají k vyšetřování brutálního masakru rodiny afrických přistěhovalců, která svou brutalitou otřásla i jinak netečným okolím.

Stopy vedou k místnímu drogovému dealerovi, přezdívanému Big Fate, a k ochraně očitého svědka, poslíčka Daryla, kterého dostane Terence na starost, protože Big Fate je pověstný svou „péčí“ o potenciální svědky. Jenže Daryl brzy přijde na to, že pod ochranou feťáka v uniformě není před Big Fatem v bezpečí. Terence tak najednou neví, jestli má řešit sebe, korunního svědka, nebo problémy své životní láska, luxusní šlapky Frankie (Eva Mendes), kterou brutálně zmlátil její klient.

Jeho život se dostává do velmi nebezpečné spirály, ze které vede cesta jen do míst, kde je až nezdravě příliš nápisů „Odpočívej v pokoji“. Ještě může zařadit zpátečku. Otázkou je, jestli to vůbec bude chtít, případně bude mít sílu udělat.

Asi nejuznávanější filmový kritik současnosti Roger Ebert zařadil Špatnýho poldu mezi deset nejlepších komerčních snímků roku 2009. Podle něj a řady jeho kolegů v něm navíc Nicolas Cage podal nejlepší výkon za posledních pár let. V roli policajta závislého na návykových látkách si zřejmě připomněl oscarovou slávu s filmem Leaving Las Vegas, kde se pro změnu uchlastával k smrti. Možná za to ale mohl jeden z nejvyhledávanějších evropských režisérů současnosti, Werner Herzog, který z kriminálního thrilleru vyčaroval výjimečný film, prodchnutý temnou atmosférou a velmi znepokojivými otázkami.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.