Sousedi - recenze nové a pořádně sprosté komedie

27. 5. 2014 - 9:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Sousedi - recenze nové a pořádně sprosté komedie zdroj: tisková zpráva

Je to tady zase. Absurdní komedie s nádechem „jako že“ nekorektního humoru, na jehož konci čeká na diváky procitnutí hlavního hrdiny. Neříkám, že jsem se u filmu Sousedi v hlavní roli se Sethem Rogenem a Zacem Efronem nesmál, ale ona předvídatelnost je prostě už únavná.

Producenti filmu se opřeli o marketingové sdělení, že jde o dílo tvůrci komedie Apokalypsa v Hollywoodu. Bylo by však naivní myslet si, že se jim povedl podobný majstrštyk. Na rovinu říkám, že nepovedl, ale docela dobře jsem se bavil a minimálně polovině vtípků jsem se od srdce zasmál. Seth Rogen se svým oplácaným zjevem je dokonalým předobrazem mladého fotříka, který velmi rychle zlenivěl a zapomněl na svoje skutečné mládí. Partnerka v podání Rose Byrne hrající po jeho boku je jen do počtu. Kdyby jí hrála jiná herečka, asi by se toho tolik nestalo.

sousedi1 zdroj: tisková zpráva

Rogen jako Mac a Rose jako Kelly mají dítě a bydlí v takovém tom klasickém americkém domě, co ho sfoukne první tornádo, ale na druhou stranu nabízí sterilní okolí a až pekelný klid. Sousední dům si však pronajmou studenti v čele s namakaným Teddym (Zac Efron) a dojde k prvnímu setkání. Dvojice připitomělých rodičů se dozví, že se občas budou konat večírky a slíbí, že nebudou volat policajty. To kdyby se to někdy trochu rozjelo. Samozřejmě policisty zavolají a při konfrontaci je uniformovaný příslušní rovnou propíchne u Teddyho, který se naštve a chce se pomstít. A tak se rozhoří mezi ušlápnutými rodiči malého dítěte a sousední studentskou partičkou otevřená válka. Naschvály to jsou komediálně propracované, ale ve své podstatě směšně naivní.

zdroj: Archiv

Tvůrci se prostě za každou cenu rozhodli natočit ujetou komedii, kde logika nehraje příliš velkou roli. A tak se kradou z auta airbagy, které pak dotyčný nacpe sousedovi do kanape. Až si pak Mac sedne, to bude řachanda. 

Ten film nestojí za podobné úvahy. Buď přistoupíte na logiku a směr tvůrců, nebo si raději vytáhnete z poličky film Old School s Willem Ferrellem, který vás bude bavit rozhodně víc.

Vtípky jsou jako že za hranou, ale jsou vlastně jen velkohubě trapné. Seth Rogen a Zac Efron hrají idioty, kteří nejsou schopni se sejít a dát si jasná pravidla, jak se k sobě budou chovat. To by udělal úplně každý, ale protože je to film, tak oni dva ne. Místo toho je nám servírováno něco, co dělí svět na lidi s dětmi (páprdové) a ty bez dětí, kteří umí kalit. Průsečíkem je pak okamžik, kdy se teenagerské osazenstvo kina dozví, že i jejich rodiče kdysi kalili. No hustý.

sousedi3 zdroj: tisková zpráva

Film je trapně prolezlý sprosťárnami, protože když někdo vulgárně penis, je to legrace a je logické, že se musíme zasmát. Šokující to není, ale smát se budete. A také velmi rychle zapomenete. Žádný zázrak se nekoná, ale zjevně jsem přízemní, protože některé fórky mne bavily a bylo mi jedno, že jsem si současně uvědomoval jejich trapnost.

Hodnocení: 50 %

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.