Současná mladá generace chce ve filmech a seriálech méně sexu

31. 10. 2023 - 11:11 | Novinky | Adam Homola

Současná mladá generace chce ve filmech a seriálech méně sexu zdroj: Foto: Netflix

Nedávná studie provedená UCLA ukazuje, že generace Z, definovaná jako publikum ve věku 10 až 24 let, dává ve filmech a televizi přednost méně sexuálnímu obsahu a více platonickým vztahům.

Studie, známá jako průzkum Teens and Screens, se zúčastnilo 1 500 dospívajících a provedlo ji loni v srpnu Centrum pro vědce a vypravěče.

Podle výsledků průzkumu vyjádřilo 51 % respondentů přání, aby se příběhy zaměřovaly na přátelství a platonické vztahy. Zároveň se 47,5 % respondentů domnívalo, že sexuální obsah je obecně zbytečný pro rozvíjení většiny zápletek v televizních pořadech a filmech.

Studie dále ukázala, že 44,3 % respondentů si myslí, že romantika je v médiích příliš zastoupena, a 39 % by rádo vidělo na obrazovce širší zastoupení aromantických a/nebo asexuálních postav. Zpráva zdůraznila, že generace Z je vyčerpaná konvenčními heteronormativními příběhy, které upřednostňují romantické a/nebo sexuální vztahy, často toxické povahy. Stále více se zajímají o příběhy, které zobrazují přátelství jako základní aspekt dospívání a sociální pohody.

Dr. Yalda T. Uhls, zakladatelka Centra pro vědce a vypravěče a spoluautorka studie, poznamenala, že ačkoli mladí lidé skutečně chtějí méně sexuálního obsahu, hlavním poselstvím průzkumu je výzva k rozmanitému zobrazování vztahů v médiích. Vzhledem k přetrvávajícímu problému osamělosti mezi mladými lidmi studie naznačuje, že producenti médií by se měli přizpůsobit touze publika po příbězích, které odrážejí širší škálu vztahové dynamiky.

Toto zjištění lze považovat za posílení sílících trendů v sociálních médiích, které stále více zpochybňují převahu sexuálního obsahu v zábavních médiích. Podporuje názor, že má hodnotu ukazovat různé typy vztahů, včetně přátelství.

Po léta bylo publikum neustále krmeno příběhy postavenými na sexuálním napětí a romantických možnostech. Ačkoli tyto prvky nejsou ve své podstatě problematické, studie poukazuje na vznikající preferenci vyprávění, která zkoumají i nesexuální vztahy a dynamiku, která je s nimi spojena.

Zjištění studie mají nejen empirickou váhu, ale také kulturní důsledky. Poukazují na možný posun v prioritách vyprávění příběhů a mohly by ovlivnit přístup producentů a autorů k tvorbě obsahu do budoucna.

Zdroje: Studie Teens and Screens

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.