Snímek Baaria sleduje osudy tří generací

13. 5. 2010 - 8:00 | Téma | red

Snímek Baaria sleduje osudy tří generací zdroj: tisková zpráva

Osudy tří generací v malém sicilském městě sleduje snímek Baaria natočený oscarovým italským režisérem Giuseppem Tornatorem. V jedné z hlavních rolí se v retrospektivním filmu představila herečka Monica Belucciová.

Částečně autobiografický příběh, který měl světovou premiéru loni v září na filmovém festivalu v Benátkách, se v českých kinech objeví od 20. května. V novinářské projekci jej dnes uvedla společnost 35MM.

"Asi to byla touha vrátit se do nenávvratně odvátých dnů nevinnosti, která mne vedla k natočení tohoto filmu," řekl o své inspiraci Tornatore, který je také autorem scénáře. Příběh manželské dvojice v rodné Sicílii zachytil na pozadí dramatického vývoje dějin od 30. do 70. let minulého století.

Baaria

Syn chudého pasáka ovcí Peppino je svědkem příkoří své rodiny. Od mládí sympatizuje s levicí a rozhodne se zapojit do politického dění. Dostává se však do střetu s vlastními ideály i se společností, které vládne místní mafie. Oporou je mu ale rodina a jeho životní láska, kterou hraje Belucciová. Rodinná sága sleduje život otce, syna i vnuka, který se ve filmu představuje jako vášnivý filmař.

"Městečko Baaría, kde jsem se narodil, vyrostl a žil do svých 28 let, se nachází v provincii Palermo. Říká se, že muž by měl opustit Sicílii nejpozději do svých sedmnáctých narozenin, než si přivlastní všechny zlozvyky místního regionu. Měl jsem dostatek času pojmout je všechny za své," řekl režisér, který je nositelem oscarového ocenění za snímek Bio Ráj.

Historický snímek mapuje život lidí v období vzestupu fašistického režimu, působení mafie i druhou světovou válku až po revoltu 70. let. Děj velmi přirozeně líčí osudy několika rodin v provincii Bagheria, označované tamním lidovým dialektem jako Baaria. Autor do něj zapojil široce rozvětvené příbuzenstvo, přátele, sousedy a další obyvatele.

Baaria

Působivou atmosféru dokresluje hudba Tornatorova dvorního skladatele Ennia Morriconeho. "Ve filmu nejde jen o cestu několika dekádami 20. století, ale je to především hold, který režisér skládá rodišti a rodině," uvedl. Podle něho jde o "výrazné dílo, které dokáže na chvíli zastavit čas".

Podle informací v italském tisku film stál 25 milionů eur (zhruba 637 milionů korun). V minulosti si vysloužil také kritiku ochránců práv zvířat, kteří žádali zákaz jeho promítání. V jedné ze scén je totiž poražený býk, jehož krev se využívá pro rituální obřad. Tornatore se však bránil s tím, že scéna byla natočena na jatkách v Tunisku a počítačová animace by byla neefektivní.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.