Smrtonosná past 4.0

3. 7. 2008 - 12:17 | Recenze | red

Smrtonosná past 4.0 zdroj: tisková zpráva

Světem otřásá válka proti terorismu. A Hollywood nehodlá zůstat pozadu. To by bylo, aby i nadále „spícím agentem“ zůstal detektiv John McClane, jeden z největších akčních hrdinů všech dob

Světem otřásá válka proti terorismu. A Hollywood nehodlá zůstat pozadu. To by bylo, aby i nadále „spícím agentem“ zůstal detektiv John McClane, jeden z největších akčních hrdinů všech dob. Vždyť „spal“ dlouhých dvanáct let... Ale dá se to říct taky jinak. Bruci Willisovi opět teče do bot, po sérii nevýrazných titulů (Slzy slunce, 16 bloků, Neznámý svůdce) zase touží po výrazném kasovním trháku. A kdyby to snad náhodou nevyšlo, více než dvacet milionů dolarů, které inkasuje, mu bude vcelku sympatickým bolestným.

Skupinka hackerů pod vedením Thomase Gabriela (Timothy Olyphant) se chytá předvést své možnosti. Dříve se terorista spokojil s obsazením mrakodrapu anebo letiště. A pokud už myslel ve velkém, zkoušel ždímat nervy celému New Yorku. Tentokrát se v ohrožení ocitají celé Spojené státy. Gabriel a jeho lidé se napíchli na americký bezpečnostní systém a hrají si s policií i armádou jako kočka s myší. Vše začíná s „produkcí“ dopravních kolapsů. Ale nebezpečí je mnohem větší. Stačí se napíchnout na satelitní systémy a mohou se dít divy. Budiž poučením pro americkou administrativu, že počítačové odborníky, obzvláště jsou-li pomstychtiví a hamižní, se nevyplácí připravit o práci... Jak už to tak chodí, to, co nezvládne armáda, dokáže jeden člověk levou zadní. John McClane, obyčejný newyorský policista, tohle už několikrát prokázal. To bylo však před lety. Dnes je John nešťastně rozvedený a šťastně abstinující. Jeho současný úkol je prostý: předvést k výslechu mladého hackera Matta Farrella (Justin Long). Jenže Matt se ukáže jako skutečný odborník, jenž dovede Gabrielovy příští kroky suverénně předvídat. Zkrátka ideální parťák do boje se zločinem. McClane a Farrell do tohoto boje vstupují a Gabrielovi se to nepozdává. Jeho nohsledi proto unesou McClaneovu dceru Lucy (Mary Elizabeth Winsteadová). To byla zločincova poslední chyba. Od této chvíle je pro McClanea otázkou osobní cti dostat Gabriela do vězení. Anebo ještě lépe do márnice.

Nezbytný Bruce Willis, na něhož producenti vynaložili stejně nezbytný astronomický honorář, je jedinou superhvězdou snímku. Herecký doprovod se rekrutuje buďto z mladých, anebo televizních aktérů. Ve šlépějích Alana Rickmana, Franca Nera či Jeremyho Ironse tak vykročil devětatřicetiletý Timothy Olyphant. Herec s vizáží mladšího a sympatičtějšího bratra Billyho Boba Thorntona se představil třeba v hororu Vřískot 2 nebo akčním 60 sekund, slávu mu ale přinesl až westernový seriál Deadwood. Bojovně naladěného poskoka ústředního lotra tentokrát ztělesnila Havajanka s vietnamskými kořeny Maggie Q. Specialistka na akční žánr je u nás známa především ze špionážního Mission: Impossible III. Její účast je příslibem, že i slovutnému Johnovi McClaneovi konečně někdo „natrhne triko“. Na stranu práva a spravedlnosti se postavil mladíček Justin Long, k jehož dosavadním vrcholům patří komedie Můj auťák Brouk anebo Hele kámo, kdo tu vaří?. A do role McClaneovy dcery Lucy byla obsazena Mary Elizabeth Winsteadová. Nová hollywoodská kráska se objeví rovněž v Tarantinově Grindhouse: Auto zabiják. Z úlohy tak vyšachovala zpěvačky Jessicu Simpsonovou a Britney Spearsovou, profesionální dědičku Paris Hiltonovou a dokonce i zpěváka Justina Timberlakea. A jako perlička pro fanoušky se menší roličkou počítačového génia prezentuje režisér Kevin Smith.

Dvanáct let. Tak dlouho ještě diváci na akční legendu osmdesátých a devadesátých Johna McClanea ještě čekat nemuseli. Jeho předchozí mise se datují do let 1988, 1990 a 1995. Půjde-li to takhle dál... Ale nestrašme a raději se zaměřme na čtvrtou misi populárního detektiva s přebujelým smyslem pro spravedlnost a rodinné hodnoty. Spekulace o McClaneově návratu trvají vlastně už završení trilogie. Studio 20th Century Fox má vždy pouze tři úkoly – přesvědčit zdráhajícího se Bruce Willise, který se ke své nejslavnější roli vrací očividně nerad. Sehnat rekordní balík peněz na jeho plat. A najít příběh, s nímž by byl Willis spokojený. Tím pravým se ukázal scénář WW3.com od Davida Marconiho (autor ho napsal podle faktografického článku z časopisu Wired A Farewell to Arms). S McClainem a Smrtonosnou pastí neměl původně společného vůbec nic. To však není pro tuto sérii ničím novým. Trojka byla kdysi scénářem pojmenovaným Simon Says, dvojka vznikla podle románu 58 minutes. A dokonce i jednička se inspirovala románem Rodericka Thorpa Nothing Lasts Forever, který poprvé vyšel už v roce 1978. Definitivní podobu pak scénáři čtyřky udělil Mark Bomback, jenž má doposud za sebou pouze akční sci-fi Godsend.

Na mládí vsadil superproducent Joel Silver (trilogie Matrix, tetralogie Smrtonosná zbraň) také při výběru režiséra. Američan Len Wiseman patří do kategorie reklamně-klipových specialistů, na kontě má akční horor Underworld i jeho pokračování Underworld: Evolution. Jak naznačují oba trailery, Smrtonosná past 4.0 se nechce měřit s předchozími díly. Konkurence totiž během let nespala. Klíčovými slovy pro recenzenty akčních opusů se mezitím stala přídavná jména dynamický a megalomanský. Také Wiseman se očividně inspiroval u Michaela Baye a Tonyho Scotta. Aneb kdo si zamiloval dvojku Mizerů nebo Armageddon, ten si jistě vychutná i Smrtonosnou past 4.0.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

Když se sny plní, může to být i pořádná pohroma…

24. 4. 2024 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Romantická komedie Láska na zakázku představuje první záběry
Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.