Slavný milovník Casanova žije věčně (na filmovém plátně…)

25. 1. 2008 - 15:31 | Téma | red

Slavný milovník Casanova žije věčně (na filmovém plátně…) zdroj: tisková zpráva

Jak známo, v dřívějších stoletích vládla pokrytecká morálka, vše související se sexualitou podléhalo tabuizování a bdělý zpovědník dohlížel i na nejintimnější záležitosti

Jak známo, v dřívějších stoletích vládla pokrytecká morálka, vše související se sexualitou podléhalo tabuizování a bdělý zpovědník dohlížel i na nejintimnější záležitosti. Avšak pod vnější maskou ctnosti a zbožnosti kvetly necudnosti všeho druhu (nejen ve vyšších kruzích a mezi měšťanstvem, ale také mezi venkovany, jak často připomínaly zlomyslné pamflety). V této atmosféře se vynořila legendární moralita o potrestaném zhýralci o donu Juanovi, ale také pověst o neodolatelném milovníku Casanovovi, jemuž se ráda vzdala každá žena.

Giacomo Girolamo Casanova (1725–1798) se stal věhlasným již za svého bouřlivého života. Ve stáří se bavil sepisováním obšírných pamětí, v nichž si více vybásnil než pravdivě vylíčil své zážitky jako napínavý sled podvůdků, útěků, soubojů a hlavně erotických příhod. Moderní výzkumy ukazují, že zveličoval vlastní význam, že ve skutečnosti často jen paběrkoval a nikdy nehrál význačnější úlohu v kontextu soudobých dějin. Ale i tak jeho vzpomínky dokládají poměry v téměř celé Evropě 18. století. Jejich pisatel byl totiž světoběžník s pohotovým pozorovacím talentem a snad fenomenální pamětí.

Dožil v Čechách na zámku v Duchcově, kam se uchýlil poté, co se jeho svět, reprezentovaný zejména předrevoluční Francií, nenávratně zhroutil. Někdejší elegán zastával místo knihovníka. Stěžoval si na sychravé počasí v tomto „siberijském“ prostředí, na odloučenost od světa, na klevety a zlomyslnost služebnictva, které se mu všelijak mstilo za jeho ustavičné stížnosti.

Casanovových osudů se záhy zmocnila literatura, divadlo a již od počátků své existence i film. Ještě v němé éře vzniklo několik romantických verzí. Ruský emigrant Ivan Mozžuchin se k této postavě vrátil dokonce dvakrát, podruhé již ve zvukovém filmu. Ale filmaři se casanovského mýtu nezmocňovali jen v Itálii a ve Francii, ale také v Anglii, Německu, Americe a dokonce i v Čechách. Dlouho naráželi na cenzurní překážky. Vyskytl se například požadavek, aby Casanova nelíbal příliš dlouho a příliš často. Jiný dohlížitel slušnosti vyžadoval, aby se proslulý svůdce nakonec oženil. Jeho příhody se měly dokonce odehrávat jen ve snu! V nejnovější verzi, která nyní vstupuje do kin, jeho sukničkářství napraví upřímná láska.

Smyslnost tedy v případě Casanovy na plátna vstoupila až tehdy, když mravokárná omezení padla, tedy od šedesátých let. Filmaři v rychlém sledu zpracovali nejrůznější etapy jeho života, od rozdychtěného dětství až po hořce bilancující stáří.

Casanova: R. Chamberlain Rozpustilý a pikantní snímek Mládí a první zkušenosti Giacoma Casanovy (1969) popisuje poněkud neobratné začátky později proslulého svůdníka. Mladičký Leonard Whiting, jenž se nedlouho před tím proslavil jako Romeo v pověstném Zeffirelliho filmu, mu vtiskl rysy zvídavého puberťáka, kterého nesmírně přitahují taje skryté pod ženskou sukní. Podobně byl o mnoho let později zpodoben v televizním filmu Mladý Casanova (2002) Stefanem Accorsim. Naproti tomu Richard Chamberlain jej ve verzi z roku 1987 hrál jako okouzlujícího šviháka, jenž má smysl pro spravedlnost a nakonec osvědčí i svědomí: chladnokrevně přelstí domýšlivé koketky a s dívkou chovající opravdové city zachází laskavě.

I filmový Casanova však začal stárnout. Alain Delon se v Návratu Casanovy (1991, režie Edouard Niermans) již vžívá do stárnoucího hrdiny, jenž s trpkostí poznává, že dosud osvědčené dvoření a galantní gesta přestávají zabírat. V podobném duchu jej prezentuje i Marcello Mastroianni v Noci ve Varennes (1982). Umocňuje výrazovou expresivitu: vybělené tváře, proplešatělá hlava, znuděný výraz a rezignované řeči, že odjíždí kamsi daleko na sever, do nějakých neznámých Čech. V tomto filmu však vystupoval jako okrajová postava, ústřední zápletka se týkala pokusu vyvést královskou rodinu z revoluční Paříže.

Nejznámější verzi filmového portrétu Casanovy vytvořil mág italského filmu Federico Fellini (1976). V jeho pojetí se hrdina, jehož ztělesnil Donald Sutherland, stal téměř mechanickou loutkou, jeho milostné supění ze všeho nejvíc připomínalo přemáhaný parní stroj. V tomto filmu přišel Casanova o nejvíce glorioly, byl degradován na pouhého živočišného „sběratele skalpů“, jenž odosobněný sex pojímal jako výkonnostní sport.

Do českých kin či na televizní obrazovky pronikal Casanova ojediněle – strážci mravů bděli. Přesto i v Čechách vznikly dva filmy. Václav Krška zachytil v romantické komedii Poslední růže od Casanovy (1966) jeho duchcovský pobyt a sázku, že stárnoucí sukničkář dokáže stále pobláznit srdce ženy, znalé jeho pověsti. Titulního hrdinu ztělesnil Felix le Breux. *) Podruhé se ke Casanovovi vrátil Jaroslav Soukup v povídkovém filmu Divoká srdce (1989). Casanovu (Boris Rösner) zde pobouří svévole, s jakou Mozart pojednal svůdcovství v Donu Juanovi. Navíc se cítí jako unavená hříčka v rukou chtivých žen.

Kdysi jsme Casanovu mohli zahlédnout i v jedné epizodě z francouzského televizního seriálu Slavné útěky (1972). Proslulý nemrava tu prchal z nejobávanějšího vězení své doby, z benátských olověných komor, přičemž mu pomáhaly vnadné děvy včetně dcery žalářníkovy. Inu, není nad jitřivou pověst...

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.