Škatuláci - recenze jednoho animovaného a za každou cenu originálního filmu

26. 10. 2014 - 21:30 | Recenze | Vojtěch Karlík

Škatuláci - recenze jednoho animovaného a za každou cenu originálního filmu zdroj: tisková zpráva

Škatuláci jsou pohádkou, která pochází ze stejné dílny jako populární Koralína a Norman a duchové. Pokud jste zmiňované filmy viděli, pak víte, že na vás čeká solidní příběh, který se vymyká klasickému pojetí amerických kreslených příběhů. V případě Škatuláků se však nejedná o žádné originální zjevení, ale jen dobře napsanou pohádku. A to zase není tak málo.

Filmu Škatuláci nelze upřít dvě věci. Tou první je vizuální podoba, která je opravdu skvělá. Druhou je pak originální dabing, který asi v českých kinech nemáte šanci slyšet. Jednu z hlavních postav například namluvil Richard Ayoade, což je "ten vlasatej" ze seriálu IT Crowds. I další herci jako Ben Kingsley a Nick Frost jsou zárukou specifického hlasového zabarvení. To bohužel nelze říci o českých hlasech, které zní tak nějak všechny jen lacině pitvořivě. 

Škatuláci zdroj: tisková zpráva

Škatulákům chybí trochu originálnější příběh. Opět je to o divném světě, které nás lidi svým způsobem děsí a chceme jej zničit. Škatuláci jsou prostě obyčejní trolové, kteří žijí pod jedním hodně zvláštním městem. Vypadají hodně žertovně a říká se jim boxtrolls, protože se oblékají do krabic. S nimi žije i jeden opravdový člověk, kterého tihle divní tvorové kdysi našli ještě jako mimino. Teď je to dospívající kluk, který vyleze mezi lidi a začne se mu tam líbit. Jenže nahoře jsou také lidé, co chtějí skřety v podzemí vyhubit.

Je jasné, že tedy půjde o střet a záchranu malých potvor. Současně také jde o lásku, kterou v malém klukovi probudí dívka z městečka. Chlapec se z nějakého důvodu jmenuje Vejce. Je to pravděpodobně výsledek tvůrčí porady nad tím, jak do totálně předvídatelného filmu narvat maximum neobvyklých věcí. Vejce? Fakt hustý, sem s ním.

Škatuláci zdroj: tisková zpráva

Největším problémem Škatuláků je jejich rozpolcenost. Animák přeci musí být hlavně pro děti, ale protože my (tvůrci) jsme ze studia Laika a udělali jsme i dospělejší kreslené filmy, musí to být pro všechny. Musí být! Jenže filmu chybí přirozenost. Škatuláci jsou křečovitě pitvořící se pitomové, ti nahoře je chtějí zničit, jiní se jich jen bojí. A chybí tomu normální humor. 

zdroj: Cinemart

Škatuláci jsou pro celou rodinu, která nečeká nadsázku pro dospělé a nepočítá ani s nějakých dospělejším scénářem. Pokud vám jde o zabití času s dětmi v kině, pak jsou samozřejmě Škatuláci hodně v pohodě.

Hodnocení: 50 %

 

 

Zdroje: Vlastní

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.