Skandál na předávání ruských televizních cen

29. 9. 2010 - 9:00 | Téma | red

Skandál na předávání ruských televizních cen zdroj: tisková zpráva

Za skandál označují ruská média víkendové vyhlášení cen ruské televizní akademie. Jméno držitelky nejprestižnější ceny, novinářky Manany Aslamazjanové, ani nezaznělo, nejspíše proto, že upadla do politické nemilosti a z Ruska emigrovala. Další z oceněných, režisér Oleg Dorman, se zase sošky Orfea zřekl na protest proti těm, kdo "z televize udělali hlavní faktor mravní a společenské katastrofy posledních deseti let".

Poslední dekáda je považována za éru Vladimira Putina, během níž se hlavní televizní stanice v zemi dostaly pod kontrolu státu či polostátních společností. Aslamazjanová, která je považována za zakladatelku regionální televizní žurnalistiky v zemi, dnes v Jerevanu prohlásila, že do Ruska přijede, aby cenu "za osobní vklad v rozvoj ruské televize" převzala, už kvůli úctě k lidem, kteří ji ocenili, a to již podruhé. Připustila však, že se za daných okolností, když její jméno z pódia ani nezaznělo, cítí poněkud trapně.

Před několika lety Aslamazjanová čelila v Rusku hrozbě až pěti let vězení za údajné pašování peněz, když ji celníci přistihli s hotovostí ve výši téměř čtvrt milionu korun.

Peníze byly určeny pro fond na podporu nezávislé žurnalistiky, který aféra zřejmě měla zlikvidovat. Žurnalistku v otevřeném dopisu tehdejšímu prezidentovi Putinovi podpořilo více než 2500 lidí. Před stíháním ji nakonec uchránil ústavní soud, který sporný paragraf zrušil. Tři dny po verdiktu byl novinářčin právník přepaden.

Dorman je režisérem dokumentárního filmu "Podstročnik" (Doslovný překlad), který se na ruské obrazovky dostal až loni, více než deset let po natočení. Kompenzací pro tvůrce měla zřejmě být i zvláštní cena, kterou však odmítl převzít, jako vůbec prvý laureát v historii ruských televizních cen.

Prezident televizní akademie Michail Švydkov usoudil, že Dorman jako člověk a občan měl právo tak učinit, ale zvolenou formu považuje za "nepěknou a nemístnou". Objasnil také, že jméno Aslamazjanové nezaznělo prý jen kvůli délce televizního přenosu.
Televizní ceny TEFI se v Petrohradu udělovaly v sobotu již po šestnácté.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.