Šimon z pouště (Simón del desierto)

3. 7. 2008 - 13:37 | Téma | red

Šimon z pouště (Simón del desierto) zdroj: tisková zpráva

Nedokončené dílo Luise Buñuela "Ve druhé části filmu, kterou již nenatočím, jsem chtěl Šimona přenést do moderního surfařského klubu v New Yorku, kam ho přenese ďábel. A tam by zemřel ve smrtelném hříchu." Napsal: David Čeněk.

Rok 1964 strávil Luis Buñuel na opačné straně kamery. Nejdříve přijal roli kata ve španělském filmu Carlose Saury Pláč pro banditu (Llanto por un bandito) a následně si zahrál v Mexiku katolického kněze ve filmu Alberta Isaaca V tomhle městečku se nekrade (En este pueblo no hay ladrones).

Nešlo o první role. Poprvé se Buñuel objevil ve svém filmu Andaluský pes jako muž řezající oko. Později hrál ve filmech Kráska dne (Belle de Jour, 1966) a Přízrak svobody (1974). A například v Mléčné dráze (1968) je slyšet jeho hlas z rádia havarovaného auta.

V roce 1965 dostal konečně nabídku k dalšímu filmu od nového mexického producenta Gustava Alatriste. Námětem filmu měl být život jednoho starého mnišského řádu, jehož členové se rozhodli žít na vrcholu sloupu. Základní informace čerpal Buñuel z knihy Skutky svatých a především se inspiroval životem nejznámějšího člena řádu svatého Simeóna. Ovšem film nazval Šimon z pouště, protože nechtěl natočit životopis nějakého konkrétního mnicha ale jakéhokoliv člena řádu, kteří se v 16. století rozšířili po Evropě, Rusku a Africe.

Šimon na poušti Režisér se pustil do práce s vervou a nadšením, jako by našel druhý dech. Bohužel uprostřed natáčení se producent od projektu odvrátil pro údajný nedostatek peněz. Film zůstal nedokončený.

Ovšem již v průběhu natáčení se štáb potýkal s ekonomickými problémy a Buñuel musel ustupovat z mnoha svých nároků. Vážný příběh se tak zvláštním řízením osudu změnil v lehce sarkastický pohled na mnicha podivína. Film měl trvat minimálně hodinu a půl, ale pořízený materiál vydal jen na 42 minut.

O nenatočené části filmu režisér prohlásil: „ Ve druhé části filmu, kterou již nenatočím, jsem chtěl Šimona přenést do moderního surfařského klubu v New Yorku, kam ho přenese ďábel. A tam by zemřel ve smrtelném hříchu. Řekl jsem producentovi, že jsem ochoten tuto část natočit pouze v případě, že nedodělaný film neuvede v Benátkách, což nedodržel.“

Šimon na poušti Dodnes musí člověk žasnout, že se v Mexiku nenašel jediný producent, který by Buñuela podpořil.

Nikdo si snad nebyl vědom jeho talentu a významu pro světovou kinematografii?

V každém případě dnes je už pozdě. Režisér se musel vzdát speciálních efektů právě pro nedostatek peněz. Mexická filmová studia měla k dispozici velmi staré technické zařízení. Luis Buñuel měl vůbec štěstí, že sehnal jeřáb, protože převážná část filmu se odehrává na základě pohledů z vrcholu sloupu, kde Šimon (Claudio Brook –významný mexický herec) žije, nebo z pohledů lidí zdola.

Šimon z pouště Děj filmu lze jen ztěží převyprávět. V podstatě se skládá z epizod často poněkud divokých a neobvyklých, ve kterých přichází k Šimonovi lidé prosící o pomoc či radu. Navíc se ho pokouší svést k hříchu ďábel, kterého hraje Silvia Pinal.

Když ji začne Šimon vymýtat, změní se na ošklivého nahého muže a ten začne pobíhat po poušti. Asi jen Buñuel byl schopen takovýchto nápadů. Světec provádí také zázraky ve stylu komedie –navrátí bezrukému ruce a ten se vůbec nediví. Jeho dcera se zeptá, zda má ty samé jako předtím a vyléčený mrzák ji zpohlavkuje.

Film je plný lehké ironie, která plní svůj kritický účel (jakým je např. kritika falešné morálky některých církevních řádů).

Šimon z pouště získal Zvláštní cenu v Benátkách. Nicméně snímek měl pro svou neobvyklou délku problémy s uvedením do kin. Až po pěti letech se Gustavo Alatriste odhodlal uvést film s jiným nedokončeným dílem (posmrtně dokončeným filmem polského režiséra Andrzeje Munka Pasažérka) a to pouze v některých svých „artových“ kinech.

NEJNOVĚJŠÍ ČLÁNKY

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

Soudní bitva Aleca Baldwina nekončí. Herec opět odmítl vinu za zabití při natáčení westernu

6. 2. 2024 | Novinky | Tiscali.cz

Americký herec Alec Baldwin před soudem odmítl vinu za neúmyslné zabití, z něhož je obviněn v souvislosti se smrtelným výstřelem při natáčení westernu Rust v roce 2021. Informují o tom tiskové agentury.
Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

Výstava Bond in Motion: auta agenta 007 v Praze

30. 11. 2023 | Komerční sdělení / PR | Inzerce

Do Česka míří výstava Bond in Motion věnovaná vozidlům a technice z filmů o Jamesi Bondovi. Evropskou pouť zahájila v prosinci 2022 v Bruselu, vidělo ji přes 100 000 lidí. Pražské zahájení se koná 7. 12. 2023 v Křižíkových pavilonech na Výstavišti. document.write(""); document.write("");
Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

Pedro Pascal prý krouží kolem hlavní role v nové Fantastické čtyřce

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Studio Marvel se údajně blíží k rozhodnutí o klíčové roli v nadcházejícím filmu Fantastická čtyřka, kde Pedro Pascal jedná o ztvárnění Reeda Richardse, známého také jako pan Fantastic.
Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

Problémy Marvelu pokračují, nový díl Avengers teď přišel o režiséra

16. 11. 2023 | Novinky | Adam Homola

Významnou změnou v nadcházejícím filmu Avengers: The Kang Dynasty je novinka, že Destin Daniel Cretton odstoupil z role režiséra.